«Μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πανεπιστημίων, των παραγωγικών φορέων, των ενώσεων των εργαζομένων, μπορούμε να δημιουργήσουμε τη νέα εικόνα που θέλουμε εμείς για τον εαυτό μας, προβάλλοντας τη σημερινή μας ταυτότητα», τόνισε από την Σέρρες η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και επισήμανε ότι αυτό ακριβώς δείχνουν οι δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ελλάδα με αφορμή το επετειακό έτος.
«Είναι ευτυχής συγκυρία το ότι είμαστε στις Σέρρες την ημέρα που η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία, δείχνει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο», προσέθεσε σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση και τη συνεργασία που είχε με τον Δήμαρχο, τις τοπικές αρχές και βουλευτές της μακεδονικής πόλης (Φωτεινή Αραμπατζή, Θεόφιλο Λεονταρίδη και Αναστάσιο Χατζηβασιλείου της ΝΔ και Ελευθέριο Αβραμάκη, του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενη στο έργο της Επιτροπής η κυρία Αγγελοπούλου υπογράμμισε πως «σε δύσκολες συνθήκες και με μεγάλο συναισθηματικό φορτίο, λόγω της πανδημίας και των καταστροφικών πυρκαγιών, καταφέραμε να θυμίσουμε σε όλο τον κόσμο ότι με το να σκύβεις πίσω στην ιστορία σου μαθαίνεις πολλά και θωρακίζεσαι για το μέλλον, κερδίζεις όλα αυτά που θα σου χρειαστούν στο δρόμο από εδώ και πέρα».
«Το να σκέφτεσαι ξανά έννοιες όπως η γενναιότητα, ο ηρωισμός, η αλληλεγγύη είναι πράγματα που ξανά στις μέρες έγιναν επίκαιρα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, τόνισε ότι «η Επιτροπή είναι ένας άξιος σύμμαχος και συμμαχητής στην προσπάθεια ανάδειξης της Ελλάδας, δείχνει το δρόμο πώς από ένα ένδοξο παρελθόν μπορούμε να περάσουμε σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον» και ευχαρίστησε την κυρία Αγγελοπούλου για την έγκριση της Επιτροπής σχετικά με την ένταξη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» της ανάπλασης του Πάρκου Ηρώων και στη συνέχεια τη μετατροπή του σε ψηφιακό θεματικό πάρκο στο οποίο θα αναδεικνύεται η ιστορία των Σερρών.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην Πλατεία Ελευθερίας, του ήρωα μέλους της Φιλική Εταιρείας, που κράτησε τις τουρκικές δυνάμεις στη Μακεδονία για οκτώ μήνες, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στις δυνάμεις των επαναστατών στη Νότια Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφθηκε στη συνέχεια το Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων «Γεωργάκης Ολύμπιος» και συμμετείχε στην εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και τον Δήμο Σερρών, με την συμμετοχή του Συλλόγου Βλάχων Νομού Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος για τη συνεισφορά των Βλάχων στην Επανάσταση και το Νέο Ελληνικό Κράτος με σειρά αγωνιστών και ευεργετών.
Την Πρόεδρο της Επιτροπής υποδέχθηκαν στον χώρο έξω από του Μουσείο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας, και νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, ενώ η ολιγομελής χορωδία του Συλλόγου Βλάχων Νομού Σερρών τραγούδησε ένα σκοπό καλωσορίσματος.
Στην ομιλία της η κυρία Αγγελοπούλου επισήμανε ότι όλοι οι σημαντικοί ευεργέτες της χώρας (Αβέρωφ, αδελφοί Ζάππα, Τοσίτσας, Στουρνάρας, Αρσάκης, Σίνας, Δούμπας, Ποστολάκας, Σταύρου κα) ήταν όλοι Βλάχοι και έχτισαν την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στους ήρωες της Επανάστασης, μέλη της Φιλικής Εταιρείας (Ίπατρος, Μανάκης, Γκαδέλος, Χατζής, Τζίμας, Καραμίχος κα).
«Οι Σέρρες, με τη μακραίωνη ιστορία τεσσάρων χιλιετιών, και η ευρύτερη περιοχή της, γενέθλιος τόπος του Εμμανουήλ Παπά, του εύπορου έμπορου, τραπεζίτη και μέλους της Φιλικής Εταιρείας που διέθεσε όλη την περιουσία του και έδωσε και τα παιδιά του στον Αγώνα του ‘21, αλλά και του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρωτεργάτη της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», προσέθεσε.
Απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τους ευχαρίστησε «γιατί κρατάτε γερά ο ένας τον άλλον, γιατί από εδώ και πέρα δε θα χρειάζεται το “εγώ” αλλά το “εμείς”. Αυτό που εμείς προσπαθήσαμε να περάσουμε στην κοινωνία με την οποία συνεργαζόμαστε τόσο στενά τον τελευταίο χρόνο, είναι ότι οι έξυπνες συνέργειες, οι συνεργασίες μαζί με την έμπνευση, με το πάθος, την καινοτομία που έχουμε εμείς οι Έλληνες, μαζί με μια νέα εθνική συναίσθηση θα είναι η άυλη κληρονομιά που ελπίζουμε να μας κρατήσει γερούς στον τρίτο αιώνα της ιστορίας μας».
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά βλάχικα τραγούδια και χορούς στους οποίους συμμετείχε και κυρία Αγγελοπούλου, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Συλλόγου Βλάχων Νομού Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος».