Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα «Karfitsa» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη
«Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην κλείσει η οικονομία και να μείνει ανοιχτή η κοινωνία», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Karfitsa» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Νεοχωρίτη.
Και προσθέτει: «Από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, έως σήμερα, η Πολιτεία διέθεσε πάνω από 40 δις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, που υποβάλλονταν σε περιοριστικά μέτρα. Τα δεδομένα σήμερα άλλαξαν, καθώς -σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα- έχουμε τώρα στη διάθεσή μας το εμβόλιο και ο καθένας μπορεί να κλείσει ραντεβού όποια μέρα θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει. Η λύση λοιπόν τώρα δεν είναι στο λοκντάουν, αλλά στον εμβολιασμό».
Όπως επισημαίνει: «Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που ανέπτυξε και τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η επιχείρηση «Ελευθερία», ένα σημαντικό τμήμα των συμπολιτών μας παραμένει ανεμβολίαστο. Δεν μπόρεσε, έτσι να χτιστεί το τείχος ανοσίας και το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα- μας φέρει αντιμέτωπους με ένα νέο κύμα της πανδημίας, το κύμα των ανεμβολίαστων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συμπολίτες μας αυτοί, είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν. Επιλέγουμε το πρώτο».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στην εξέλιξη των αναπτυξιακών έργων της Θεσσαλονίκης υπογραμμίζει ότι: «Το προφίλ της Θεσσαλονίκης αλλάζει ήδη» και κάνει αναφορά στην εξέλιξη του έργου του Μετρό, την ανάπλαση του χώρου της Δ.Ε.Θ., το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Flyover και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού. Ταυτόχρονα, αναφέρεται στο θετικό επενδυτικό κλίμα για την πόλη τονίζοντας ότι «Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon, δείχνουν ξεκάθαρα πως η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα γίνονται πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Σεπτέμβρης με επιστροφή της ΔΕΘ, αλλά την πανδημία… παρούσα και χωρίς τείχος προστασίας. Σας προβληματίζει αυτή η πραγματικότητα; Έχουμε να κάνουμε με νέα κανονικότητα;
Παρά τις μεγάλες δυνατότητες που ανέπτυξε και τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η επιχείρηση «Ελευθερία», ένα σημαντικό τμήμα των συμπολιτών μας παραμένει ανεμβολίαστο. Δεν μπόρεσε, έτσι να χτιστεί το τείχος ανοσίας και το γεγονός αυτό -σε συνδυασμό με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα- μας φέρει αντιμέτωπους με ένα νέο κύμα της πανδημίας, το κύμα των ανεμβολίαστων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι συμπολίτες μας αυτοί, είτε θα εμβολιαστούν, είτε θα νοσήσουν. Επιλέγουμε το πρώτο.
Ταυτόχρονα, όμως, η Πολιτεία είναι αναγκασμένη να παίρνει μέτρα για την προστασία τους την προστασία του κοινωνικού συνόλου, αλλά και την απελευθέρωση του συστήματος υγείας από βαριές νοσηλείες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τον εμβολιασμό. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πάνω από το 90% των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στις Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι να υποβάλλονται σε περιορισμούς που δεν είναι αναγκαίοι γι΄αυτούς.
Και βέβαια δεν μπορεί να φορτώνεται το κοινωνικό σύνολο, το κόστος για τα τεστ που είναι ανάγκη να κάνουν οι ανεμβολίαστοι. Ο καθένας μας κάνει την επιλογή του και ταυτόχρονα αναλαμβάνει το κόστος που συνεπάγεται η επιλογή αυτή. Δεν μπορεί ο εμβολιασμένος που έχει κάνει το χρέος του να πληρώνει για αυτούς που αρνούνται να το κάνουν.
Η πολιτεία προετοιμάζεται για τέταρτο κύμα πανδημίας; Υπάρχουν τα περιθώρια στήριξης των επαγγελματιών, δεδομένου ότι έχουν δεσμευτεί κονδύλια για την στήριξη των πυρόπληκτων;
Από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, έως σήμερα, η Πολιτεία διέθεσε πάνω από 40 δις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων, που υποβάλλονταν σε περιοριστικά μέτρα. Τα δεδομένα σήμερα άλλαξαν, καθώς -σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα- έχουμε τώρα στη διάθεσή μας το εμβόλιο και ο καθένας μπορεί να κλείσει ραντεβού όποια μέρα θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει. Η λύση λοιπόν τώρα δεν είναι στο λοκντάουν, αλλά στον εμβολιασμό. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να μην κλείσει η οικονομία και να μείνει ανοιχτή η κοινωνία.
Μετά και τις φετινές πυρκαγιές, η ανάγκη για περαιτέρω θωράκιση είναι επιτακτική. Σχεδιάζετε κάτι σε επίπεδο Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα για την προστασία του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου;
Προτού ακόμη προκύψουν οι μεγάλες φωτιές η Κυβέρνηση είχε εντάξει στο εθνικό σχέδιο ανάταξης ένα ευρύτατο σχέδιο αναδασώσεων, καθώς και περαιτέρω δυναμική ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Στο μεταξύ οι Δασικές Υπηρεσίες πέρασαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται σε στενή συνεργασία. Σε όλο αυτό το διάστημα ήμουν σε επαφή με τους φορείς προστασίας του Σέιχ Σου, που πράγματι ανταποκρίθηκαν στις αυξημένες ανάγκες. Ευτυχώς, στην Μακεδονία και τη Θράκη δεν είχαμε το μέγεθος των πυρκαγιών της Νότιας Ελλάδας.
Σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων και αναπτυξιακού σχεδιασμού, τι περιμένουμε στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αλλάξει ουσιαστικά το προφίλ της πόλης και να θεωρείται η επόμενη ημέρα καλύτερη;
Το προφίλ της Θεσσαλονίκης αλλάζει ήδη. Η κατασκευή του Μετρό προχωρά. Ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ που φέρνει περισσότερο πράσινο και θα καταστήσει την πόλη διεθνή εκθεσιακό και συνεδριακό πόλο. Εγκρίθηκε το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και αναμένουμε τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να συνταχθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Πέρασε η τροπολογία που έλυσε τα θέματα της χωροταξίας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και αναμένουμε την αρχή των εργασιών μέσα στο 2022.
Οι πρώτες εργασίες για το Flyover αναμένονται στην αρχή του 2022. Η σιδηροδρομική σύνδεση της Πύλης 11 του λιμανιού έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ, ενώ για τη σύνδεση με την Πύλη 6 έχει δεσμευτεί κονδύλι 4,58 εκ ευρώ από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Την ίδια στιγμή, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες από διεθνείς οικονομικούς κολοσσούς, όπως η Cisco, η Pfizer, η Microsoft, η Amazon, δείχνουν ξεκάθαρα πως η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα γίνονται πόλος έλξης μεγάλων επενδύσεων. Και όλα αυτά παραπέμπουν σε ένα καλύτερο αύριο.
Η μετακίνηση μεγάλου αριθμού προσφύγων από το Αφγανιστάν προς τη χώρα μας είναι δεδομένη. Τι προγραμματισμός υπάρχει για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης;
Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων μεταναστευτικών ροών η Ελλάδα αναπτύσσει πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, με τρόπο που -όπως αποδείχθηκε και στα επεισόδια του Έβρου- είναι απολύτως αποτελεσματικός. Το γεγονός ότι μειώθηκαν δραστικά οι ροές και αποσυμφορήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα νησιά που δέχονταν μεγάλη πίεση είναι η έμπρακτη απόδειξη. Επιπλέον, μάλιστα, ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χιλιομέτρων, όπως και το αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.
Στο πλαίσιο της Ε.Ε. η Ελλάδα αξιώνει ενιαία στάση και προτείνει να στηριχθούν χώρες που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν έτσι ώστε όσοι φεύγουν να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους για να επιστρέψουν όταν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες. Η Ελλάδα ξέρει και από προσφυγιά και από μετανάστευση, υπηρετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις. Δεν μπορεί, όμως -και δεν πρόκειται- να λειτουργήσει ξανά σαν ξέφραγο αμπέλι, επιτρέποντας καταστάσεις και φαινόμενα του 2015.