Σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων.
Μεταξύ αυτών: ομιλίες, εκθέσεις, ημερίδες και συνέδρια, μαθητικοί διαγωνισμοί και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, θεατρικές παραστάσεις, ανάδειξη διαδρομών με ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά και έργα υποδομής, όπως στο Ρέθυμνο και τη Νέα Σμύρνη.
Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις από την 1 έως τις 15 Σεπτεμβρίου:
Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Μάμαντος
Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα πανηγύρια στην Κάλυμνο που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια από τον πολιτιστικό σύλλογο Σκαλιωδάν, στο χωριό των Σκαλιών της Καλύμνου, τον αρχαίο Δάμο=[-Δήμο ] Σκαλιωδάν. Κάθε 1η του Σεπτεμβρίου, αρχή του εκκλησιαστικού έτους, τελείται ο εσπερινός του Αγίου Μάμαντος στο μικρό βυζαντινό εξωκλήσι των Σκαλίων. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολουθεί στην πλατεία του χωριού, κάτω από τα κλαδιά του υπεραιωνόβιου Πλατάνου, της μοναδικής πηγής με το κρυστάλλινο νερό της, τα πανέμορφα κλιμακωτά σκαλοπάτια και τις πεζούλες- μεγάλη μάζωξη των προσκυνητών. Φέτος λόγω των υγειονομικών μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, θα πραγματοποιηθεί μόνο μια λιτή εκδήλωση μνήμης κατά τον Εσπερινό όπου θα διαβαστεί το κείμενο για τους ήρωες της Επανάστασης.
Διοργανώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλίων Καλύμνου. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η Ελλάδα με τα μάτια του πατέρα της Γεωπολιτικής, Friedrich Ratzel. Η Διαχρονική αναλυτική ισχύς του 4ου πυλώνα της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Ομιλία του Αλέξανδρου Στογιάννου με θεματική την Ελλάδα με τα μάτια του πατέρα της Γεωπολιτικής, Friedrich Ratzel. Η Διαχρονική αναλυτική ισχύς του 4ου πυλώνα της Συστημικής Γεωπολιτικής Ανάλυσης. Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων για την ιστορία του ελληνικού κράτους από το 1821 ως σήμερα και τον ρόλο των ελληνο- γερμανικών σχέσεων.
Διοργανώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας από τον Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Επετειακή εκδήλωση για την έναρξη της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης
Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την επέτειο της έναρξης της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης (3 Σεπτεμβρίου 1895) στο Κλήμα Αλικάμπου, όπου έγινε η πρώτη ένοπλη συνάθροιση και ο Μανούσος Κούνδουρος παρουσίασε ενώπιον χιλίων περίπου ατόμων το υπόμνημα των Μεταπολιτευτικών, ζητώντας την υποστήριξη των παρευρισκόμενων. Η συνάθροιση του Κλήματος διήρκεσε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι ενέκριναν το υπόμνημα του Κούνδουρου και διαλύθηκαν.
Διοργανώθηκε από τον Δήμο Αποκορώνου στο Κλήμα Αλικάμπου στις 3 Σεπτεμβρίου. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Φιλολογικό Μνημόσυνο στη Μνήμη των Μελών της Φιλικής Εταιρείας
Πρόκειται για μια τελετή στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών που πραγματοποιείται τα τελευταία περίπου 100 χρόνια σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Μητρόπολης Ζακύνθου κάθε Δευτέρα του Πάσχα. Μετά τη δοξολογία πραγματοποιείται ομιλία σχετική με τη Φιλική Εταιρεία, την Εθνεγερσία του 1821 και τη συμβολή της Ζακύνθου, ακολουθεί κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ στην εκδήλωση συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου και η εκκλησιαστική χορωδία. Στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών μυήθηκαν δεκάδες αγωνιστές του ’21, μεταξύ αυτών ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Αναγνωσταράς, ο Νικηταράς, οι Πετμεζαίοι, o Διονύσιος Ρώμας, ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, ο Παναγιώτης Στεφάνου κ.α.
Διοργάνωση: Αστήρ της Ανατολής, στη Ζάκυνθο στις 4 Σεπτεμβρίου. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
200 χρόνια ελεύθερη Ελλάδα
Πρόκειται για μία μοναδική έκθεση ζωγραφικής που απεικονίζει τους ήρωες του 1821, ζωγραφισμένους με λαδομπογιά, σε τελάρα διαστάσεων περίπου 100 Χ 70 εκατοστά, με σκοπό να καλλιεργήσει μνήμες και αναμνήσεις στους απανταχού Έλληνες της Αυστραλίας.
Διοργανώνεται από τις 5 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η Ελληνική Δικαιοσύνη από την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα, σημαντικοί σταθμοί και προοπτικές
Πρόκειται για διήμερο επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργανώνεται από τη Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο, την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Ο κάθε συνδιοργανωτής θα παρουσιάσει μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του κλάδου του σε συνάρτηση προς τα ιδεώδη και τα οράματα των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.
Διοργανώνεται στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Βιβλία σε ρόδες
Αφορά στη δημιουργία 15 μικρών κινητών βιβλιοθηκών με θέμα «Ελλάδα 1821-2021», οι οποίες θα διακινηθούν σε 100 σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Το σκέλος του προγράμματος με θέμα «Ελλάδα 1821-2021» το οποίο υποστηρίζει η Επιτροπή, αφορά στην εξοικείωση κι εκπαίδευση των μαθητών σχετικά με την Επανάσταση του 1821 και συμπεριλαμβάνει, εκτός από την αγορά βιβλίων και δημιουργία κινητών βιβλιοθηκών, την οργάνωση της συμμετοχής και εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών καθώς και την αποστολή του υλικού στα σχολεία.
Διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Πύρνα» και βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Ιουνίου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου (η διακίνηση στα σχολεία θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου 2021-22). Υπό την αιγίδα και τη χορηγική υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
IODINE Κέντρο για την Αρμονική Ανάπτυξη του Ανθρώπου
Πρόκειται για παραγωγή εικαστικού ντοκιμαντέρ, με αφετηρία τους ρομαντικούς πίνακες του Ευγένιου Ντελακρουά για την Ελληνική Επανάσταση και σημείο αναφοράς το Μεσολόγγι. Το ντοκιμαντέρ αναζητά τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το ελληνικό τοπίο τον απόλυτο προορισμό καλλιτεχνικής έμπνευσης και κοινωνικής απελευθέρωσης. Από τον Ευγένιο Ντελκρουά, το Λόρδο Βύρωνα και το Βίκτωρα Ουγκώ έως τον Κωστή Παλαμά, το Θωμά Γκόρπα και τη Βάσω Κατράκη, η ταινία ερευνά τη σχέση των καλλιτεχνών με τον μαγικό τόπο του Μεσολογγίου και αναζητά τα οικουμενικά στοιχεία που μπορούν να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη ως τον απόλυτο καλλιτεχνικό προορισμό. Το ντοκιμαντέρ θα ολοκληρωθεί έως τις 30/11/2021 και κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021 θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο στο κοινό σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου, στο Μεσολόγγι σε συνδυασμό με ανοιχτή συζήτηση, καθώς και σε επιλεγμένους κινηματογράφους στην Αθήνα.
Βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής και θα προβάλλεται μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ταξίδι στην ΠΕ Λευκάδας με όχημα τον Πολιτισμό
Διοργάνωση μαθητικού διαγωνισμού & έκθεσης ζωγραφικής και εικαστικών έργων με θέμα την αποτύπωση της Επανάστασης του 1821, μέσα από τα μάτια μικρών και νέων μαθητών σχολείων της Λευκάδας, καθώς και τη δυναμική που προσφέρουν οι αγώνες των Ελλήνων στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
Διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και θα διαρκέσει από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ένωση Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων στο ακριτικό Καστελόριζο
Η Ίδρυση της Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ελληνικών Νήσων (Ε.Ν.Π.Ε.Ν), έχει ως σκοπό την ενημέρωση, πληροφόρηση, υποστήριξη, διαμόρφωση και σύσφιξη σχέσεων των μελών του, καθώς επίσης και την επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς ως προς την ενημέρωση για τα προβλήματα του κλάδου, των τοπικών κοινωνιών και ειδικά των μικρών ακριτικών νησιών. Η Ε.Ν.Π.Ε.Ν είναι το πρώτο σωματείο εργαζομένων που ιδρύεται με έδρα το ακριτικό Καστελόριζο, μια κίνηση με ξεχωριστό συμβολισμό. Τα εγκαίνια της Ένωσης θα πραγματοποιηθούν στις 12 Σεπτεμβρίου στο Καστελόριζο.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Η συμβολή του Διονύσιου Σολωμού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821
Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία, στο πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έχει προγραμματίσει ομιλία και έκθεση στις 9 Σεπτεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Από το περιβάλλον, για το περιβάλλον
Έκθεση της Εύας Γαλάνη-Λειβαθινού που αφορά στον άνθρωπο και τη φύση. Το περιεχόμενο της έκθεσης είναι μία σειρά έργων μικρών διαστάσεων (γλυπτά και φωτογραφίες) που απεικονίζουν με συμβολικό τρόπο τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου και τις δραστηριότητες αυτού – με τις επιπτώσεις τους τόσο στον ίδιο όσο και στη φύση – από τη στιγμή που αντικρίζει το φως έως την επιστροφή του στο σκοτάδι.
Διοργανώνεται στις 10 με 14 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο «Στράτος Βασιλικός» στην Αθήνα. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Θεατρική παράσταση «Αθάνατες»
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Λοϊζίδης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Αθάνατες» με θέμα τον ρόλο της γυναίκας στην ιστορική αυτή περίοδο της Ελλάδας, μέσα από την αναβίωση της ζωής και του αγώνα της Λ.Μπουμπουλίνας και Μ. Μαυρογένους.
Διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ Ονείρους. Παραστάσεις στις 3, 5 και 13 Σεπτεμβρίου, σε Πειραιά, Χαϊδάρι και Δήμο Ευρώτα αντίστοιχα. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Στα άδυτα της αθάνατης Ηρωίδας του 1821
Εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην παλαίφατο Ιερά Πατριαρχική & Σταυροπηγιακή Μονή Πρέβελη Ρεθύμνου. Θα πραγματοποιηθεί είσοδος στην Ιερά Μονή γυναικών ενδεδυμένων με τοπικές φορεσιές της Ελλάδας (Λύκειο Ελληνίδων Ρεθύμνου) που θα κρατούν αντίγραφο του πρωτότυπου της Σημαίας του Αρκαδίου που έχουν υφάνει στον αργαλειό οι μοναχές της Ιεράς Μονής Αγ. Ειρήνης Ρεθύμνου και έχουν βάψει τα νήματα από βότανα του Ψηλορείτη. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια έκθεσης χαρακτικών της καταξιωμένης Ρεθύμνιας χαράκτριας, Ελένης Τζιφάκη – Μισιρλής, σε αίθουσα πλάι από την αίθουσα των φιλικών της Κρήτης εντός της Μονής. Θα υπάρξει ταυτόχρονη μουσική πανδαισία από κρητική λύρα από το λυράρη Βουρβογιάννη.
Διοργανώνεται από το Σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» στις 14 Σεπτεμβρίου. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Οι δρόμοι του ΄21 στην Ανατολική Ρούμελη
Το έργο περιλαμβάνει: τη χάραξη της ιστορικής διαδρομής, την καταγραφή των σημαντικότερων και ιδιαίτερων ιστορικών τόπων του ΄21 στο Δήμο Δελφών καθώς και τον καθορισμό των σημείων της διαδρομής που θα επισκέπτεται ο τουρίστας. Την ανάδειξη επιλεγμένων σημείων της διαδρομής (τόποι, μουσεία) με έργα εμπλουτισμού, αποκατάστασης, ανακαίνισης και τη μετατροπή της διαδρομής σε τουριστική, μέσα από την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και του πολιτισμού, με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, πληροφορίες για ξενοδοχεία και εστιατόρια στη περιοχή κ.α.
Διοργανώνεται από το Δήμο Δελφών από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Εκδήλωση της ΕΑΕΤΕ για τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση
Εκδήλωση για την ανάδειξη της πολύτιμης προσφοράς των Ελλήνων της Διασποράς στην αφύπνιση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και στην προετοιμασία του επαναστατικού αγώνα. Για το θέμα θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Γεώργιος Σπέντζος και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ιωάννης Χρυσουλάκης, ενώ θα προβληθεί σχετικό βίντεο που δημιουργήθηκε από μέλη της ΕΑΕΤΕ.
Διοργανώνεται από την Ένωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού στις 15 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Tο φιορίνι, το σιτάρι και η οδός του κήπου
Εκπόνηση και παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης της μελέτης «Το φιορίνι, το σιτάρι και η οδός του Κήπου. Έλληνες Έμποροι στο Λιβόρνο, 1750-1868», της ιστορικού Δέσποινας Βλάμη. Το βιβλίο εξετάζει την ιστορία της ελληνικής-ορθόδοξης εμπορικής κοινότητας του Λιβόρνου και τις εμπορικές/επιχειρηματικές δραστηριότητες των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι.
Διοργανωτής: Borgo dei Greci. Η παρουσίαση θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Εθνική εορτή 25ης Μαρτίου
Εκδήλωση με θέμα «Εθνική Εορτή – Δεξίωση – 200 Χρόνια Ελλάδα» επ’ ευκαιρία εθνικής εορτής με ομιλητές επιφανείς πολιτικούς του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και συμμετοχή εκπροσώπων Κυβέρνησης, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εμπορικών Επιμελητηρίων, Προξενικού Σώματος, επιχειρηματικού κόσμου και επιφανών στελεχών της Ομογένειας και της γερμανικής κοινωνίας.
Διοργανώνεται από το Γεν. Προξενείο. Ελλάδας στο Ντίσελντορφ στις 15 Σεπτεμβρίου. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
1821-2021: Μια σύγχρονη ματιά στην Εθνική περιπέτεια
Πρόκειται για δρώμενο, διάρκειας 2 περίπου ωρών, το οποίο θα περιλαμβάνει αφηγήσεις – απαγγελίες – αναλόγιο σχετικά με κείμενα γύρω από τον ξεσηκωμό, μονολόγους από απομνημονεύματα ηρώων της Επανάστασης, προβολή video wall, παραδοσιακές και σύγχρονες χορογραφίες πάνω σε δημοτικά τραγούδια σχετικά με την εν λόγω εποχή καθώς και το αντίστοιχο περιρρέον κλίμα.
Διοργανώνεται από το Δήμο Διονύσου στις 12 Σεπτεμβρίου. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Ρέθυμνο Προσβάσιμη Πόλη
Συνέχιση και ολοκλήρωση του πλάνου παρεμβάσεων προκειμένου να καταστεί ο Δήμος Ρεθύμνης μια πολύ φιλική πόλη για Αμέα (ράμπες για άτομα με κινητικά προβλήματα, οπτική και ηχητική ειδοποίηση στα φανάρια, υποδομές για δυνατότητα κολύμβησης για κινητικά ανάπηρους και τυφλούς, προσβασιμότητα σε βασικά δημόσια κτίρια και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης). Στόχος του Δήμου είναι η ισότιμη παρουσία και ωφέλεια όλων των ανθρώπων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους
Δήμος Ρεθύμνης. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Βελτίωση και Αποκατάσταση Υπερτοπικού Άξονα οδού Αιγαίου – Κράτητος
Βιοκλιματική ανάπλαση περιοχής 186.000 τ.μ. στα όρια των Δήμων Νέας Σμύρνης & Αθηναίων που στοχεύει στην αστική αναγέννηση, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, την αισθητική αναβάθμιση των κοινόχρηστών χώρων, έτσι ώστε να διατηρήσει ένα πράσινο ισοζύγιο και, παράλληλα, να αποτελέσει πόλο πολιτισμού και αναψυχής.
Δήμος Νέας Σμύρνης. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στον εορτασμό 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
Η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας (ΕΕΜ) στο πλαίσιο των δράσεων της διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες για το κοινό με θέμα την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που απειλεί την υγεία και τη ζωή ανδρών και γυναικών και δωρεάν εξετάσεις μαστών σε όσες γυναίκες επιθυμούν να εξεταστούν, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας που έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση. Οι δράσεις της ΕΕΜ που έχουν προγραμματιστεί για αυτό το δεκαπενθήμερο θα πραγματοποιηθούν στο Ναύπλιο, 3 & 4 Σεπτεμβρίου και στα Καλάβρυτα, 10 & 11 Σεπτεμβρίου.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
“Ήμουν παιδί το ’21”
Έκθεση που διοργανώνει το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» τιμώντας το προσωνύμιο του μεγάλου μας ζωγράφου, η οποία μεταφέρεται από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, όπου θα διαρκέσει από τις 13 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα περιλαμβάνει έργα τα οποία θα προκύψουν από εικαστικά εργαστήρια που θα γίνουν εντός του σχολείου με την εποπτεία και την κατεύθυνση του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης καθώς και έργα (ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, κεραμικής, εγκαταστάσεις) εικαστικών καλλιτεχνών.
Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
200 χρόνια ελληνισμός της διασποράς και φιλελληνισμός
Πρόκειται για τη δημιουργία διεθνούς δικτύου πόλεων Φιλελληνισμού, παράλληλα με ένα δίκτυο σχολείων (ιταλικών και ελληνικών). Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2021 μέσα στα σχολεία πόλεων όπου έδρασαν επαναστατικά οι Έλληνες της διασποράς και από όπου ξεκίνησαν οι Φιλέλληνες τη δράση τους. Οι μαθητές θα κάνουν έρευνα στα αρχεία των πόλεων, θα αναδείξουν τις ιστορικές προσωπικότητες της εποχής της Επανάστασης και θα διοργανώσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές δημόσιες εκδηλώσεις για την παρουσίαση των μελετών τους. Το δίκτυο έχει ορίζοντα δεκαετίας.
Διοργανώνεται από τον Ελληνοϊταλικό Σύνδεσμο στην Λ’ Άκουιλα της Ιταλίας. Η δράση θα διαρκέσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως τέλος του έτους. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Χώρα σε βλέπω – Ο εικοστός αιώνας του ελληνικού σινεμά
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου πραγματοποιεί πρόγραμμα διάσωσης, αποκατάστασης και προβολής ταινιών από την πλούσια κληρονομιά του ελληνικού κινηματογράφου του 20ου αιώνα. Με 21 στάσεις και στις 5 ηπείρους, και με αφετηρία το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου τον Σεπτέμβριο, θα προβληθούν δωρεάν 42 συνολικά ταινίες. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιείται ψηφιοποίηση και αποκατάσταση κλασικών τίτλων της ελληνικής κινηματογραφίας δημιουργώντας αρχεία που θα μείνουν εσαεί. Τη δράση συνοδεύει ειδική δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) και “εκπαιδευτική βαλίτσα”, που θα κατατεθεί σε επιλεγμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο. Το φεστιβάλ έχει και την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.
Διοργανώνεται από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με κύριο Χορηγό Δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και με Χορηγούς Δράσης της Επιτροπής το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η πρεμιέρα θα λάβει χώρα 11 με 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, Πειραιώς 260, και η δράση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου συνεχίζονται μεταξύ άλλων και οι ακόλουθες δράσεις:
“Καπετάν Μιχάλης”, Μιούζικαλ σε Δύο Πράξεις
Ελληνικό μιούζικαλ με τίτλο “Καπετάν Μιχάλης”, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στις 26 και 27 Αυγούστου στα Χανιά, συνεχίστηκαν στο Ρέθυμνο στις 30 Αυγούστου και στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο. Ακολουθούν: 7 Σεπτεμβρίου: Άγιος Νικόλαος – Ελούντα, Αλυκές/ Μύλοι και στις 10 Οκτωβρίου στο Ηρώδειο την Αθήνα.
Διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
Fthia Photo Challenge – BRIDGE HUB
Διαδικτυακός διαγωνισμός φωτογραφίας με στόχο την προβολή και ανάδειξη της Φθιώτιδας. Μέσα από την ουσιαστική γνωριμία των νέων με την περιοχή, καλούνται να ανακαλύψουν αθέατες πλευρές της Φθιώτιδας μέσω της φωτογραφίας, όπως την τοπική ιστορία, τη γαστρονομία και το φυσικό κάλλος. Η δράση ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα συνεχιστεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Η βράβευση των νικητών θα γίνει στις 25 του ίδιου μήνα.
1821 – Η Κρήτη στην Ελληνική Επανάσταση
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συμμετοχής της Κρήτης στην Επανάσταση με εστίαση στη σύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο, τον αντίκτυπο των εξελίξεων εκατέρωθεν, τις μετακινήσεις ατόμων και ομάδων από και προς την Κρήτη, την απήχηση στην Ευρώπη και τον κόσμο. Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης η έκθεση πέρασε από όλες τις πόλεις της Κρήτης και από 3 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου όσοι ενδιαφέρονται θα έχουν την ευκαιρία να την επισκεφθούν στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.
Διοργανώνεται από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ) και το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (ΙΜΚ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Υπό την αιγίδα και με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» την εταιρεία «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ».
Ο σύνδεσμος για το διαγωνισμό: https://bridgehub.org/go-fthia/. Υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».