Στις προοπτικές που ανοίγει στην Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος κατά την διάρκεια του 1st Digital Beach Summit, στο Μονολίθι Πρέβεζας.
Τόνισε πως η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τις προτεραιότητες όλων των χωρών παγκοσμίως με τις οικονομίες μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών να καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Όπως όμως συμπλήρωσε, στις τεχνολογίες δεν είναι όλα ρόδινα καθώς και αυτές αφήνουν το ψηφιακό τους αποτύπωμα στον πλανήτη. Γι’ αυτό πρέπει να παντρευτεί, όπως είπε, το smart με το green και να οδηγήσει στις καθαρές ψηφιακές τεχνολογίες.
Πώς όμως θα φτάσει η Ελλάδα στον στόχο της; Ο πράσινος ψηφιακός μετασχηματισμός θα επιτευχθεί, όπως τόνισε με δημόσια χρηματοδότηση, κοινοτικούς πόρους, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το νέο ΕΣΠΑ.
Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος αναφέρθηκε στα βήματα του υπουργείου προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε πρόγραμμα του ξεκίνησε δυστυχώς από ένα δυσάρεστο γεγονός, έναν πνιγμό. Πλέον, σε όλα τα λιμεναρχεία, τα στελέχη έχουν τάμπλετ έτσι ώστε σε πραγματικό χρόνο να βλέπουν που υπάρχουν ναυαγοσώστες, αν έχουν την κατάλληλες άδειες οι επιχειρηματίες.
Τέλος, αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπουργείου με τις online αιτήσεις των πολιτών χωρίς φυσική παρουσία στα λιμεναρχεία.
Με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας στο υπουργείο Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής αναφέρθηκε στις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά μας και θα οδηγήσουν σε μία πράσινη ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα καλείται να μειώσει τις εκπομπές θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030. Επιπλέον, ένας ακόμα στόχος που θα οδηγήσει στην περιβαλλοντικά ουδέτερη οικονομία, όπως είπε, είναι η απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2025.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας που διέπεται από πέντε αρχές: δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης σε περιοχές που απολιγνιτοποιούνται, αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των επηρεαζόμενων περιοχών, μετάβαση στις γρήγορες νίκες και στην αειφόρο ανάπτυξη και ανάπτυξη της καινοτομίας σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.
Παρόντες στο τραπέζι ήταν επίσης παρόντες ο Φώτης Ταλαντζής (CEO Novoville), Γιώργος Κάββουρας (Γενικός Διευθυντής OMEXON), Κωνσταντίνος Τριάντης (CEO Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και ο Λουκάς Δημητρίου (Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου).
Την συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου