Για πέντε συγκεκριμένα σημεία παραπλανητικής πολιτικής του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη έκανε λόγο ο τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης στη σημερινή του αγόρευση στην Ολομέλεια της Βουλής, ως ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις απελάσεις και τις επιστροφές υπηκόων τρίτων χωρών.
Το πρώτο σημείο παραπλάνησης αφορά τις επιστροφές και απελάσεις αλλοδαπών, τις οποίες το Υπουργείο εμφανίζει ως αυξημένες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια, αποσιωπώντας το γεγονός ότι κατά 80% αφορούν υπηκόους Αλβανίας, άτομα δηλαδή που δεν σχετίζονται με τον πυρήνα του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.
Το δεύτερο σημείο παραπλάνησης αφορά τους κατοίκους των νησιών του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι στην επόμενη προσφυγική κρίση θα δουν τα νησιά τους να μετατρέπονται και πάλι σε τεράστιους καταυλισμούς, αφού η χώρα μας φαίνεται να έχει χάσει τη διπλωματική μάχη στην ΕΕ για τη δημιουργία μηχανισμού υποχρεωτικής μετεγκατάστασης και άρσης του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ. Για τον λόγο αυτό κατασκευάζονται θηριώδεις δομές στα νησιά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη δομή που σχεδιάζεται στην περιοχή Θόλος της Χίου, για την οποία έχουν δεσμευτεί 200 στρέμματα γης!
Παραπλάνησης όμως γίνεται εις βάρος και των κατοίκων του Έβρου. Με μια απλή διάταξη στο άρθρο 29 του παρόντος νομοσχεδίου, οι «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων», μετατρέπονται σε «Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές». Το «Νήσων» εξαφανίστηκε, προκειμένου να μπορεί πια να δημιουργηθεί δομή και στα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία. Με άλλα λόγια, η δομή που υπάρχει σήμερα στο Φυλάκιο Έβρου, κάλλιστα μπορεί αύριο να μετατραπεί σε Δομή που θα φιλοξενεί ανθρώπους για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι πως ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο είναι βουλευτής Έβρου, ο οποίος φαίνεται να μην έχει συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να συμβεί στην εκλογική περιφέρειά του.
Το τέταρτο σημείο παραπλάνησης αφορά την κοινή γνώμη εν γένει. Καθιστώντας αυστηρότερες στα χαρτιά ορισμένες διατάξεις που ρυθμίζουν τη ζωή των μεταναστών στη Ελλάδα, όπως π.χ τις προθεσμίες για την ανανέωση της άδειας διαμονής, το Υπουργείο επιχειρεί να δείξει στην κοινή γνώμη ότι είναι άτεγκτο στα θέματα της μετανάστευσης.
Το μόνο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά, είναι πως δημιουργούνται στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά που όμως παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να ανθεί η αδήλωτη εργασία, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και βεβαίως η κάθε είδους διαφθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σαφείς ή δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Το πέμπτο σημείο παραπλάνησης αφορά τη σχέση της χώρας μας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Μηταράκης επαίρεται ότι 25.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ελλάδα με προορισμό τη Γερμανία και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Αποσιωπά όμως πως πρόκειται για αναγνωρισμένους από την Ελλάδα πρόσφυγες, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα διαμονής σε άλλες χώρες της ΕΕ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιστραφούν από τις χώρες στις οποίες έχουν καταφύγει.
Εδώ ο Υπουργός εμφανίζεται να συνεχίζει στην ουσία την πολιτική μιας προκατόχου του, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που θεωρούσε ότι οι πρόσφυγες απλώς εξαφανίζονται! Με αυτά λοιπόν τα υπουργικά καμώματα οι ευρωπαίοι εταίροι τότε και βεβαίως τώρα δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική. Λες και οι Ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι που θα τους εξαπατήσουμε με κατεργαριές.
«Εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας. Ας μην βαυκαλίζεται ο κύριος Μηταράκης με τη σημερινή ύφεση του προσφυγικού. Γιατί αύριο, στην επόμενη μεγάλη κρίση που θα ενσκήψει, δεν θα μπορεί πια να παραπλανήσει κανένα. Ούτε τους κατοίκους των νησιών, ούτε αυτούς του ‘Εβρου, ούτε την κοινή γνώμη ούτε τους ευρωπαίους εταίρους. Ο κύριος Μηταράκης αύριο, μεθαύριο, δεν θα είναι υπουργός αρμόδιος για το άσυλο και τη μεταναστευτική πολιτική.
‘Ομως οι νησιώτες και οι κάτοικοι του ‘Εβρου θα συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και να υφίστανται τις συνέπειες της απρονοησίας, της επιπολαιότητας, κυρίως όμως της φυγομαχίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Γιατί στα μεγάλα κεφάλαια της πολιτικής δεν κρινόμαστε με τα ευκαιριακά μέτρα της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά με τις μακράς πνοής προοπτικές που διανοίγουμε στα εθνικά μας συμφέροντα.» έκλεισε την ομιλία του ο Γιώργος Καμίνης.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Καμίνη:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νσχ που συζητάμε σήμερα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή. Αυτή την εποχή συζητείται στα όργανα της Ε.Ε. το νέο Σχέδιο για το ‘Aσυλο και τη Μετανάστευση που θα αποτελέσει το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια. Και κατ επέκταση θα επηρεάσει αποφασιστικά και τις τύχες της χώρας μας που βρίσκεται την πρώτη γραμμή υποδοχής.
Μετά από τρεις αλλεπάλληλες προσφυγικές κρίσεις, στο Αιγαίο, εκείνη του 2015 και την ηπιότερη που ακολούθησε το 2019. Αλλά και στον ‘Έβρο, τον Μάρτιο του 2020, έχουμε πια συνειδητοποιήσει σε αυτή τη χώρα ότι το προσφυγικό ζήτημα γνωρίζει περιόδους ύφεσης και έξαρσης. Σήμερα ζούμε την ύφεση.
Οι ροές από το Αιγαίο και τον ‘Εβρο έχουν ριζικά μειωθεί. Μειωμένες όμως δυστυχώς παραμένουν και οι επιστροφές και απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Ο κύριος Μηταράκης, όταν μας παραθέτει τους σχετικούς αριθμούς, αποσιωπά το γεγονός ότι το 80% των ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα είναι Αλβανοί υπήκοοι και όχι αυτοί που έχουν μπει από τα ανατολικά μας σύνορα. Αυτή είναι η πρώτη συγκάλυψη.
Το δεύτερο στοιχείο που επιμελώς αποσιωπά ο κύριος Μηταράκης είναι το γεγονός ότι στην επόμενη κρίση που θα προκαλέσει ο Ερντογάν, οι στρατιές των δυστυχισμένων που θα διασχίσουν τη θάλασσα θα παραμείνουν εγκλωβισμένες στα νησιά. Για τον λόγο αυτό και προετοιμάζει τις θηριώδεις δομές που θα τους υποδεχθούν. Παραπλανά τους νησιώτες με χαμηλούς αριθμούς φιλοξενίας, τη στιγμή που δεσμεύει -ούτε λίγο ούτε πολύ- 200 στρέμματα στην περιοχή Θόλος της Χίου. Και επειδή οι Χιώτες δεν είναι αφελείς έχει καταφέρει να τους ενώσει όλους εναντίον του.
Τρίτη παραπλάνηση! Αυτή αφορά τους κατοίκους του ‘Εβρου. Με μια απλή διάταξη στο άρθρο 29 του παρόντος νσχ, οι Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων, μετατρέπονται σε σκέτο Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Το “Νήσων” εξαφανίστηκε, προκειμένου, χωρίς να το μυριστεί κανείς, να μπορεί πια να δημιουργηθεί δομή και στα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία.
Με άλλα λόγια, η δομή που υπάρχει σήμερα στο Φυλάκιο ‘Εβρου, κάλλιστα μπορεί αύριο να μετατραπεί σε Δομή που θα φιλοξενεί ανθρώπους για μήνες ή ακόμη και για χρόνια. Αυτό, κύριε Κελέτση, το έχετε πάρει είδηση; ‘Οτι δηλαδή σήμερα ουσιαστικά εισηγείστε εκ μέρους της ΝΔ τη δημιουργία κλειστών ελεγχόμενων δομών στον ‘Εβρο; Και αν εσείς το γνωρίζετε, το έχετε πει στους συντοπίτες σας;
Η τέταρτη παραπλάνηση αφορά την κοινή γνώμη. Πιστεύει άραγε κανείς ότι η μετατροπή κάποιων διατάξεων επί το αυστηρότερον σε βάρος των μεταναστών, θα λύσει το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης στην Ελλάδα; ‘Έρχεστε και συντομεύετε κάποιες προθεσμίες και βάζετε διαδικαστικά εμπόδια. Μα δεν έχετε διδαχθεί τίποτα από το παρελθόν; Τριάντα χρόνια τώρα η Ελληνική Πολιτεία προσποιείται ότι δήθεν εάν συντμήσει π.χ. την προθεσμία για την ανανέωση της άδειας του αλλοδαπού και αυτός χάσει την προθεσμία, τότε αυτομάτως καθίσταται παράνομος και θα υποχρεωθεί να αναχωρήσει από τη χώρα. Αλήθεια; Σοβαρά; ‘Εχετε δει πολλούς να φεύγουν έτσι; Εγώ πάντως όχι.
Παραπλανάτε την κοινή γνώμη, βαδίζοντας ακριβώς πάνω στα χνάρια της μεταναστευτικής πολιτικής του Ελληνικού Κράτους στις δεκαετίες ‘90 και 2000. Την εποχή δηλαδή που οι προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών γίνονταν όλο και πιο αυστηρές, με συνέπεια να εκπίπτουν διαρκώς της νομιμότητας αλλοδαποί χωρίς όμως και να αποχωρούν από την Ελλάδα. Mε τον τρόπο αυτό, τι καταφέραμε; Μα να δείχνουμε στην κοινή γνώμη ότι είμαστε αυστηροί στα θέματα της μετανάστευσης, αλλά το μόνο αποτέλεσμα ήταν να μετατρέπουμε τους νόμιμους σε παράνομους.
Δημιουργήσαμε στρατιές ανθρώπων χωρίς χαρτιά που όμως παρέμεναν και παραμένουν στη χώρα σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, με αποτέλεσμα να ανθεί η αδήλωτη εργασία, η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση και βεβαίως η κάθε είδους διαφθορά, όπως συμβαίνει σε κάθε περίπτωση όπου οι κανόνες του παιχνιδιού δεν είναι σαφείς. ‘Η δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Γιατί προχτές στην Επιτροπή ακούσαμε από τα χείλη του προέδρου των εργαζομένων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις ότι αυτές είναι υποστελεχωμένες με συνέπεια να αδυνατούν να εφαρμόσουν τις συντμήσεις των προθεσμιών που εσείς οι ίδιοι θεσπίζετε. ‘Ετσι όμως δημιουργείται μια γκρίζα πραγματικότητα, ένα καθεστώς ημιπαρανομίας ή ημινομιμότητας -πείτε το όπως θέλετε- στο οποίο ευδοκιμούν η μαύρη αγορά εργασίας και η διαφθορά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα όσα είπα συμβαίνουν γιατί η χώρα μας έχει παραδώσει τα δύο κρίσιμα κλειδιά του μεταναστευτικού/προσφυγικού.
Το πρώτο κλειδί το κρατά η Ε.Ε μέσω του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. ‘Ομως οι εταίροι μας μάς το έχουν καταστήσει σαφές: Να ξεχάσουμε κάθε ιδέα για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί θα παραμένουν εσαεί στην Ελλάδα, είτε αναγνωριστούν ως πρόσφυγες είτε όχι. Γιατί ακόμη και αν δεν πάρουν άσυλο, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα σε ένα ορατό μέλλον. Θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα. Την πρόγευση την πήραμε προχθές με το Αφγανιστάν στο Συμβούλιο Υπουργών.
Η Τουρκία κρατά το δεύτερο κλειδί, αφού μέσω της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. διατηρεί τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, αλλά και τον έλεγχο των επιστροφών από τα νησιά. ‘Ετσι, η Τουρκία εκβιάζει διαρκώς την Ε.Ε., ενώ τη χώρα μας την εκβιάζει με τον γεωγραφικό περιορισμό, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει στο σημείο αυτό την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα μας είναι λοιπόν πιασμένη σε μια μέγγενη. Με τη μια λαβίδα μας σφίγγει η Ευρώπη που δεν θέλει κανέναν. Από την άλλη, η Τουρκία που αν μπορούσε θα μας έστελνε τους πάντες. Και εμείς τι κάνουμε; Αντί να παλέψουμε στην Ε.Ε. μαζί με τις άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, για να πετύχουμε την αλλαγή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας και την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου προσπαθούμε να κοροϊδέψουμε τους κουτόφραγκους. Πέμπτη απόπειρα παραπλάνησης!
Προχθές ο κύριος Μηταράκης μας έλεγε με υπερηφάνεια ότι εγκατέλειψαν την Ελλάδα 25.000 με προορισμό τη Γερμανία και ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν. Αποσιώπησε το γεγονός ότι αυτοί είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μπορούν μεν να ταξιδέψουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα με τρίμηνη βίζα, μετά όμως οφείλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πολλοί βεβαίως παρανόμως υποβάλλουν και δεύτερη αίτηση ασύλου στην ξένη χώρα. Μέχρι στιγμής κάποιες τέτοιες αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές από τα γερμανικά δικαστήρια, με το ταπεινωτικό για τη χώρα μας σκεπτικό ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ενταξιακή πολιτική.
Αλλά δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση ότι στην επόμενη προσφυγική κρίση τα γερμανικά δικαστήρια θα συνεχίσουν με αυτή τη νομολογία. ‘Αλλωστε, εδώ και κάποιους μήνες έχουμε την κυρία Βούλτεψη, υφυπουργό αρμόδια για τα θέματα κοινωνικής ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων, η οποία μας ανακοίνωσε ότι οσονούπω αρχίζουν και τα προγράμματα ένταξης. ‘Αρα κοντός ψαλμός αλληλούια. Αυτοί που έφυγαν, θα επιστρέψουν.
Εδώ όμως οφείλουμε να επισημάνουμε κάτι πολύ πιο σοβαρό από τις λογιστικές αλχημείες με τους αριθμούς που διαρκώς -και βεβαίως και σήμερα- βγάζει από το μανίκι του ο κύριος υπουργός. Το πρόβλημα δεν είναι αν κάποιες χιλιάδες αναγνωρισμένοι πρόσφυγες εγκαταλείπουν παράνομα τη χώρα, με τη σιωπηρή συνενοχή της κυβέρνησης.
Τη συνενοχή στην ουσία υπαινίσσονται, σε κοινή επιστολή τους προς την Ευρ. Επιτροπή, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία ως χώρα του Σένγκεν. Ο κύριος Μηταράκης όταν έθεσα προχτές το πρόβλημα στην Επιτροπή με ειρωνεύτηκε λέγοντας “κύριε Καμίνη σαν να σας λείπουν, σαν να θέλετε να γυρίσουν πίσω”.
Εμένα το πρόβλημά μου όμως δεν είναι αυτό, αλλά κάτι πολύ πιο σοβαρό, αλλά το γεγονός ότι εδώ διακυβεύεται η αξιοπιστία της χώρας. Γιατί οι υπουργοί των χωρών που ανέφερα μας λένε ότι στην ουσία ο κύριος Μηταράκης συνεχίζει την πολιτική μιας προκατόχου του, της κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου! Τη θυμάστε; Κατά σατανική σύμπτωση εγώ ήμουν τότε που ως δήμαρχος τη ρώτησα σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ πού πάνε οι αλλοδαποί που φεύγουν από τη χώρα και απάντησε: “Μα εξαφανίζονται!”.
Με αυτά λοιπόν τα υπουργικά καμώματα μας φόρτωσαν το προσφυγικό οι ευρωπαίοι εταίροι τότε και βεβαίως δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική, όταν βλέπουν και τον σημερινό υπουργό να έχει την ίδια στάση. Να κάνει πως κοιτάει αλλού! Λες και οι Ευρωπαίοι είναι κουτόφραγκοι που θα τους εξαπατήσουμε με κατεργαριές. Γιατί το είπα στην αρχή της ομιλίας μου: Το προσφυγικό θα γνωρίσει, δυστυχώς, και άλλες φάσεις έξαρσης και τότε θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. ‘Ομως η αξιοπιστία μας τότε στην Ευρώπη θα είναι μηδενική, όπως ακριβώς ήταν και η αξιοπιστία της κυρίας Χριστοδουλοπούλου.
Ας μην βαυκαλίζεται λοιπόν ο κύριος Μηταράκης με τη σημερινή ύφεση του προσφυγικού, γιατί αύριο όταν θα ξεσπάσει η νέα κρίση, δεν θα έχει συνομιλητή στην Ευρώπη. Οι ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα του έχουν γυρίσει την πλάτη, όπως του τη γύρισαν προχτές στις Βρυξέλλες με την μίνι κρίση του Αφγανιστάν που επικρέμαται των κεφαλών μας. Αλλά τότε, στη μεγάλη κρίση που θα ενσκήψει, δεν θα μπορεί πια να παραπλανήσει κανένα. Ούτε τους κατοίκους των νησιών, ούτε αυτούς του ‘Εβρου, ούτε το Πανελλήνιον ούτε τους ευρωπαίους εταίρους.
Ο κύριος Μηταράκης αύριο, μεθαύριο δεν θα είναι υπουργός αρμόδιος για το άσυλο και τη μεταναστευτική πολιτική. ‘Ομως οι νησιώτες και οι κάτοικοι του ‘Εβρου θα συνεχίσουν να ζουν στις πατρίδες τους και να υφίστανται τις συνέπειες της απρονοησίας, της επιπολαιότητας, κυρίως όμως της φυγομαχίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Γιατί στα μεγάλα κεφάλαια της πολιτικής δεν κρινόμαστε με τα ευκαιριακά μέτρα της τρέχουσας συγκυρίας, αλλά με τις μακράς πνοής προοπτικές που διανοίγουμε στα εθνικά μας συμφέροντα. Και για τον λόγο αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο»