Σήμερα το πρωί ό Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των Η.Π.Α., Γερουσιαστή Robert Menendez ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας επ’ ευκαιρία του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε στο πρόσωπο του κ. Menendez έναν πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, αλλά και έναν άνθρωπο που έχει θέσει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των Η.Π.Α.. Έναν άνθρωπο με αρχές, προσηλωμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο ως θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να διαπνέουν τις πολιτισμένες χώρες κατά την επίλυση των διαφορών τους. Υπογράμμισε παράλληλα, ότι αναμένουμε την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης Η.Π.Α. – Ελλάδας 2021, ο οποίος θα αποτελέσει ορόσημο για την περαιτέρω πρόοδο των διμερών μας σχέσεων.
Συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με εστίαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν.
Από την πλευρά του ο κ. Menendez ανάμεσα στ’ άλλα ανέφερε: «Είμαστε ευγνώμονες για τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζετε για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας, στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας» και πρόσθεσε: «Εκτιμούμε πραγματικά τον ηγετικό σας ρόλο στα ζητήματα των ημερών, όπως η κλιματική Αλλαγή».
Για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Χθες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -κατα τη συζήτηση στη Βουλή- επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την οργάνωση της προστασίας των δασών είναι έτοιμος να ακούσει κάθε γόνιμη πρόταση. Αναγνώρισε αδυναμίες στην αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών, κυρίως ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και ανέπτυξε συγκεκριμένες θέσεις, αποφάσεις, αλλά και σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Εστίασε στην ομιλία του στις άμεσες πολιτικές οικονομικής υποστήριξης των πληγέντων, αλλά και στα έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών.
Το σημαντικότερο έδωσε το στίγμα των απόψεών μας ότι για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε -και πολύ περισσότερο να περιορίζουμε- τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε ενέργεια, στον τρόπο που κυκλοφορούμε, στον τρόπο που παράγουμε την τροφή μας, στον τρόπο που ζούμε στις πόλεις μας. Και αυτή είναι ίσως η πιο ουσιαστική συζήτηση που έχουμε μπροστά μας.
Για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας
Από τη στιγμή που η πανδημία επιμένει και η κυρίαρχη σήμερα μετάλλαξη, η «Δέλτα», είναι πιο επιθετική, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την ομαλότερη λειτουργία της κοινωνίας, σε όλα τα επίπεδα. Σήμερα πάνω από 6 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, ενώ κάθε μέρα κλείνονται πολλές χιλιάδες νέα ραντεβού. Αυτό μεγαλώνει την υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την αποκατάστασης της ζωής μας στην πληρότητά της.
Η ζώσα κοινωνία -οι μαθητές, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες- δεν διανοούνται πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να ξαναβάλουν τη ζωή τους σε «αγκύλες». Ότι θα χρειαστεί να ξαναζούν με αστερίσκους. Ακούμε τη φωνή τους, συμμεριζόμαστε τις αγωνίες τους και ανοίγουμε βήμα. Πάμε μπροστά.
Η επιστήμη μας έδωσε τα όπλα που χρειαζόμαστε. Θα ήταν τεράστιο λάθος εκ μέρους μας να συνεχίσουμε με την τακτική των οριζόντιων περιορισμών, από τη στιγμή που η πλειοψηφία της κοινωνίας υψώνει ασπίδα ανοσίας μέσω του εμβολιασμού. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν προχθές είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας, στηριγμένης τόσο στα πορίσματα της ιατρικής όσο και στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς δικαίου. Τα μέτρα που λάβαμε έχουν στόχο να προστατεύσουν, με διαφορετικό τρόπο, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους.
Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι βρίσκονται de facto σε άλλη θέση από τους ανεμβολίαστους σε ό,τι αφορά τους κινδύνους από την πανδημία, από τη στιγμή που ο ασφαλής δωρεάν εμβολιασμός είναι άμεσα διαθέσιμος στους πάντες, θα ήταν παράλογο και επικίνδυνο να ισχύουν τα ίδια για όλους. Προσοχή δεν επιδιώκουμε διχασμούς. Δεν βάζουμε απέναντι κανέναν. Δεν διαχωρίζουμε τους πολίτες. Δωρεάν εμβόλια σε όλους παρέχουμε. Όποιο επιθυμεί ο καθένας. Από αυτά με τα οποία έχουν εμβολιαστεί 4,9 δισ. άνθρωποι στον κόσμο. Από την άλλη όμως θα ήταν και ανεύθυνο από την πλευρά μας να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια.
Για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων
Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αισθάνονται έμπρακτα την προσοχή και την υποστήριξη της πολιτείας. Μέχρι σήμερα έχουν πιστωθεί σε λογαριασμούς δικαιούχων περίπου 10,5 εκατ. ευρώ σε 1.214 μοναδικούς δικαιούχους.
Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με Δήμους και περιφέρειες έργα απομάκρυνσης καμμένων ιστάμενων κορμών που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα. Ενώ τις επόμενες μέρες ξεκινούν αντιδιαβρωτικά έργα με κορμοφράγματα και κλαδοπλέγματα στις πυρόπληκτες περιοχές. Τα έργα αυτά θα γίνουν από τους τοπικούς δασικούς συνεταιρισμούς με απευθείας ανάθεση από τα δασαρχεία και αυτεπιστασία από δασικούς υπαλλήλους.
Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις Η.Π.Α.. Το ταξίδι του έχει αποκλειστικά ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Η.Π.Α. για να εγκαταστήσει την κόρη του, που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο και θα βρίσκεται πίσω στα καθήκοντά του την Δευτέρα.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Με βάση την υποχρεωτικότητα που υπάρχει για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για τους περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, πώς κινούνται οι εμβολιασμοί; Έχετε δει κάποια διαφορά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κατ’ αρχήν, ό,τι έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύει. Να σας πω επίσης ότι το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντοτε μια επιλογή και ένα εργαλείο που είναι στο τραπέζι. Υπάρχει η αντίστοιχη νομική βάση γι’ αυτό. Ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών θα αξιολογηθεί σε ποιες επαγγελματικές κατηγορίες ίσως συνεχίσει και τι σημαίνει αυτό σε ό,τι αφορά τις συνέπειες που θα υπάρξουν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι από τις 16 Αυγούστου και μετά, περίπου 163.000 νέα ραντεβού έχουν προστεθεί. Ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός, πολύ καλύτερος από αυτόν που είχαμε, όταν έγινε η κοιλιά, η κάμψη, ενδεχομένως και λόγω καλοκαιριού. Παρατηρούμε ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι ικανοποιητικοί και θα επιδιώξουμε ακόμη περισσότερους. Αν κανείς λάβει υπόψη του ότι απ’ αυτά τα 163.000 ραντεβού περίπου 7.000 είναι υγειονομικών, θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε σε κάποια ικανοποιητική τάση. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αυτά που έχουμε πει για την υποχρεωτικότητα ισχύουν και το ενδεχόμενο επέκτασής της και σε άλλες κατηγορίες, είναι πάντοτε μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας.
ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στο παρελθόν ο Πρωθυπουργός μας έχει πει ότι παίρνει τις αποφάσεις του όταν πάει στο βουνό. Είστε σε θέση να μας πείτε, αν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα βρεθεί σε βουνό και θα γυρίσει με τη λίστα του ανασχηματισμού στην Ελλάδα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ο Πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες πηγαίνει για το ιδιωτικό ταξίδι που σας είπα. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, δεν έχω να προσθέσω τίποτα από αυτά που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει το προηγούμενο διάστημα.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι συμφωνεί σε πολλά από τα συμπεράσματα του πορίσματος Goldammer. Ποια είναι αυτά στα οποία συμφωνεί και γιατί δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολλά από τα συμπεράσματα του πορίσματος Goldammer έχουν ενσωματωθεί και στον τρόπο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας και σε κάποιες από τις πολιτικές που ήδη γίνονται. Οι αναφορές του Πρωθυπουργού ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένες και σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που πρέπει να υποστηρίξουν επιστημονικά τις περιοχές και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των επίγειων μέσων, διότι το πόρισμα Goldammer αναφέρει ότι τα εναέρια μέσα είναι πάρα πολύ χρήσιμα, αλλά δεν είναι ποτέ πανάκεια. Ό,τι θετικό υπάρχει υιοθετείται. Το πρόβλημα από τη χθεσινή συζήτηση είναι ότι ενώ η δική μας προσδοκία ήταν να είναι το ίδιο τεκμηριωμένη με τη δική μας αυτοκριτική και η κριτική της Αντιπολίτευσης, δεν ακούσαμε κριτική που να τεκμηριώνεται ή να εστιάζεται σε συγκεκριμένα πράγματα που δεν έγιναν σωστά. Και κυρίως δεν ακούσαμε ιδέες και προτάσεις -τουλάχιστον στην έκταση και στο βάθος που νομίζω ότι και οι συνθήκες απαιτούν- για τη διαχείριση της κρίσης την επόμενη ημέρα.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μετά τις 13 Σεπτεμβρίου, στους κλειστούς χώρους, όπου κάποιος πάει κατ’ επιλογήν, εστίασης, δηλαδή, μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια κλπ., θα εισέρχονται μόνο εμβολιασμένοι. Αυτό αφορά σε όλους τους κλειστούς χώρους, όπου πηγαίνει κανείς κατ’ επιλογήν, όπως για παράδειγμα και στις εκκλησίες; Εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ή με rapid test.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στους κλειστούς χώρους της εστίασης, των μπαρ, της διασκέδασης ευρύτερα, έχει αποσαφηνιστεί ότι θα πηγαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Και γιατί αυτό; Διότι εκεί δεν μπορείς να κάνεις χρήση του προστατευτικού μέσου της μάσκας. Όταν κάπου πας να φας, δεν μπορείς να τρως με τη μάσκα. Συνεπώς, δεν μπορείς να επιλέξεις στο να είναι και κάποιος ανεμβολίαστος, που ενδεχομένως θα φέρει την πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό. Σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως στα θέατρα, τους κινηματογράφους, κλπ., ισχύουν περιοριστικά μέτρα που προβλέπουν την προσκόμιση διαγνωστικού τεστ 48 ωρών και τη χρήση της μάσκας ως προστατευτικό μέσο. Στις εκκλησίες υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Είναι τα μέτρα που αφορούν το πόσα άτομα, ανάλογα με τη χωρητικότητα της εκκλησίας, θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, τους λατρευτικούς χώρους γενικά και βεβαίως είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας. Και, συνεπώς, και για τις εκκλησίες προβλέπονται τα αντίστοιχα μέτρα, που καλύπτουν τις περιπτώσεις αυτές.
Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή έχουμε δει πολλά σενάρια να έρχονται στο προσκήνιο τα τελευταία 24ωρα, μετά τη δική σας αναφορά εδώ, τη Δευτέρα, όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα, να τολμήσω να ρωτήσω, για παράδειγμα, εάν οι ένστολοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα μέρος του καμβά, όσον αφορά στο άνοιγμα της υποχρεωτικότητας;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας είπα ότι η υποχρεωτικότητα είναι μια επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας. Επειδή, όμως, στη διαχείριση των μέτρων της πανδημίας, ο σκοπός δεν είναι να διασπείρουμε ούτε σύγχυση ούτε μια φημολογία που δεν θα δημιουργεί αίσθηση του τι ακριβώς έχει να προσφέρει κάθε μέτρο, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπαραθέσεις και κριτική, πριν δει το ίδιο το μέτρο, αυτό που πρέπει να καταστήσουμε σαφές είναι το εξής: Εμάς μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Κυρίως μας ενδιαφέρει να τους αυξήσουμε, εξηγώντας σε όλο τον κόσμο, από τη μία πλευρά πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και από την άλλη πλευρά ότι είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας σήμερα, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και να χτίσουμε το τείχος ανοσίας.
Εάν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε εκείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες, με βάση στοιχεία που θα έχουμε στα χέρια μας για τα ποσοστά των εμβολιασμών στις συγκεκριμένες ειδικότητες, τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, ανάλογα με το αν παρατηρείται συνωστισμός, ανάλογα με το αν έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο και, προφανώς, τις δυνατότητες να ελεγχθεί αυτό σε ό,τι αφορά και τις συνέπειες, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί η υποχρεωτικότητα. Προτού, λοιπόν, όλα αυτά μετρηθούν, αξιολογηθούν, δεθούν, με βάση και τις απόψεις της ιατρικής, αλλά και τα όσα νομικά ισχύουν, δεν θα ήταν, νομίζω, πάρα πολύ φρόνιμο να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των σεναρίων και να λέμε κουβέντες.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Το πρώτο έχει να κάνει με τις βάσεις εισαγωγής στα Α.Ε.Ι.. Καταλαβαίνετε την αγωνία των οικογενειών και των υποψηφίων. Εάν έχετε να μας δώσετε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Εννοώ συγκεκριμένη ημέρα Παρασκευή ή Δευτέρα. Κι επειδή αναφέρομαι στην Παιδεία, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν φωνές για τα rapid test στους φοιτητές. Μήπως πρέπει να το ξαναδείτε ή, ίσως, είναι στο τραπέζι να αλλάξετε τη στρατηγική σας στο συγκεκριμένο θέμα, κ. Εκπρόσωπε;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής, νομίζω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν, για να βάλουν ένα τέλος στην αγωνία των μαθητών, κυρίως, και των οικογενειών τους και να σηματοδοτήσουν την αφετηρία μιας νέας εποχής στη ζωή τους. Από εκεί και πέρα, το πρώτο που έχω να πω σ’ αυτό, σε σχέση με τους φοιτητές, είναι ότι το εμβόλιο είναι εκεί και τους περιμένει. Είναι εκεί το εμβόλιο για να ησυχάσει το κεφάλι τους από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο και απειλής της υγείας τους, αλλά και ενδεχόμενων περιορισμών σε ένα σωρό δραστηριότητες, που ειδικά οι φοιτητές θα περάσουν μοναδικά τα χρόνια που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκά και κοινωνικά. Συνεπώς, αντί να συζητάμε οτιδήποτε άλλο, το εμβόλιο είναι εκεί. Τρέξτε παιδιά, να αξιοποιήσετε αυτό το εργαλείο της επιστήμης. Όλα τα υπόλοιπα είναι μετά.