Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τους δημοσιογράφους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη
Για τα νέα μέτρα
Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας θα περιγράψει όλο το πλαίσιο λειτουργίας της δημόσιας σφαίρας. Δηλαδή, τον τρόπο με τον οποίο θα κινείται, θα διασκεδάζει, θα εργάζεται, θα ψυχαγωγείται, θα σπουδάζει, θα κοινωνικοποιείται ο κόσμος, μέσα στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η οποία δυστυχώς δεν υποχωρεί. Η έξαρση της μετάλλαξης «Δέλτα» που παρατηρείται και στην Πατρίδα μας και πλήττει κυρίως τους ανεμβολίαστους, δημιουργεί την υποχρέωση στην Πολιτεία να αντιδράσει.
Υπάρχει μία μερίδα κόσμου, που επιμένει στο να μην εμβολιάζεται. Οι απόψεις στηρίζονται σε πράγματα τα οποία δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, ούτε από την επιστήμη, ούτε από την πλειοψηφία των πολιτών, ούτε από την Κυβέρνηση. Δεδομένου, λοιπόν, ότι αυτό αποτελεί ένα συνολικό κίνδυνο και για τους ίδιους πρωτίστως, για την υγεία τους, και για τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφονται, αλλά και για το σύνολο της κοινωνικής ζωής και της οικονομίας, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα χέρια.
Ανάλογα με τις δραστηριότητες, θα υπάρχουν μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας για όσους έχουν θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία, σε σχέση μ’ αυτούς που δεν έχουν θωρακιστεί ακόμη.
Οι επιλογές του καθενός έχουν και ένα κόστος. Σκοπός είναι να καταλάβουν όλοι ότι το Κράτος, η Πολιτεία μέχρι ενός ορισμένου σημείου μπορεί να διαθέτει πόρους, δυνάμεις, ενέργεια, για να τους πείσει και τους εξασφαλίσει όλους. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, η Πολιτεία αντέδρασε ακαριαία. Πήραμε υγιειονομικά μέτρα, αγοράσαμε χρόνο, έγιναν κοσμογονικές αλλαγές στο Ε.Σ.Υ., έχουμε το εμβόλιο. Σήμερα, στη χώρα μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει, με όποιο εμβόλιο θέλει και εν πολλοίς και όπου θέλει, δηλαδή γίνεται εμβολιασμός και κατ’ οίκον.
Για την πορεία του εμβολιασμού
Η ροή εμβολιασμού έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, σε σχέση με αυτά που βλέπαμε στα μέσα Αυγούστου. Από εκεί που είχαμε δύο-τρεις χιλιάδες ραντεβού την ημέρα, έχουμε φτάσει στα δέκα πέντε με είκοσι χιλιάδες ραντεβού την ημέρα. Δεν θα σταματήσουμε να παρακινούμε τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.
Τα στοιχεία που έχουμε σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον στα νοσοκομεία, δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ιατρικού προσωπικού έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει κόσμος στον υγειονομικό κλάδο που πράγματι αρνείται να εμβολιαστεί και στο πλαίσιο της δεοντολογίας ή της επιστημονικής τεκμηρίωσης, απασχολεί και τους ιατρικούς συλλόγους.
Σε ό,τι αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, θα γίνει αυτό που έχει ανακοινωθεί. Όσοι δεν ακολουθήσουν αυτό που αποτελεί και νόμο του Κράτους -θα έλεγα ότι αποτελεί επιταγή της κοινής λογικής- θα πάνε στην αναστολή, όπως προβλέπεται. Από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας, όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρξουν επιχειρησιακά σχέδια.
Υπάρχουν μια σειρά από δράσεις που θα γίνουν. Εσωτερικά, μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία, θα υπάρξει τρόπος για να εξακολουθήσουν να λειτουργούν. Έχουμε προετοιμαστεί για να μην αφήσουμε το Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει επιστρατεύοντας όλα τα θεσμικά εργαλεία που έχουμε. Κάποιες υπηρεσίες μπορεί να γίνουν outsourcing. Μέσα στα συστήματα μπορεί να γίνει η διαχείριση του προσωπικού και η χρησιμοποίησή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες. Ενδεχομένως, νέος κόσμος να μπει.
Για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σκέψη ή κάποιο σχέδιο για το ποια θα είναι η επόμενη κατηγορία και πού και αν θα προχωρήσει η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Υπάρχει το νομικό υπόβαθρο, υπάρχει ο νόμος, δεν χρειάζεται δηλαδή να θεσμοθετήσει κανείς κάτι τέτοιο, μπορεί πλέον να γίνει με Υπουργική Απόφαση. Αυτό που λέμε είναι ότι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μία επιλογή η οποία είναι στο τραπέζι. Δεν έχουμε μπει σε συγκεκριμένους άλλους χώρους, ούτε είναι κανείς έτοιμος να πει ότι ο επόμενος κλάδος θα είναι αυτός ή εκείνος.
Δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές
Δεν μπορούν όλοι να κρίνουν αν ένα πράγμα είναι σωστό ή λάθος αν δεν έχουν το αντίστοιχο επιστημονικό υπόβαθρο, την εμπειρία, τις αντικειμενικές δυνατότητες να αναλύσουν και να εκτιμήσουν κάτι. Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Και το χειρότερο από όλα είναι να επιτρέψουμε σε όσους προσπαθούν να ψαρέψουν ψήφους, αναγνώριση, επιρροή σε αυτά τα θολά νερά, να σπείρουν διχασμό στην κοινωνία. Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι εδώ δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Με τα εμβόλια μετράμε ανθρώπινες ζωές.
Για τη στήριξη στους πυρόπληκτους
Η υποστήριξη της Πολιτείας είναι σε δύο άξονες. Είναι οι αποζημιώσεις και η ανασυγκρότηση. Οι αποζημιώσεις αφορούν τη στήριξη των ανθρώπων, που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους και που αυτό συνιστά μια πολύ δυσάρεστη, απότομη και τραγική αλλαγή στη ζωή τους, είτε φορά τα σπίτια τους, είτε τους επιχειρηματικούς τους χώρους, είτε τις γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις. Από την πρώτη στιγμή, δημιουργήθηκε η πλατφόρμα Αρωγή και με έναν πάρα πολύ απλό τρόπο ο κόσμος μπαίνει να δηλώνει τις ζημιές του και παίρνει άμεσα την πρώτη προκαταβολή. Πληρωμές θα γίνονται Παρασκευή και Τρίτη.
Ο δεύτερος άξονας αφορά την αποκατάσταση και την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν καταστραφεί. Και δεν εννοούμε μόνο την αποκατάσταση του δάσους που καταστράφηκε. Ειδικά για την Εύβοια, που η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη, θα εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο. Έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής ο κ. Μπένος και με επιστήμονες που καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μιας αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής. Θα εκπονηθεί ένα ολιστικό σχέδιο, αποκατάστασης, καινούριων υποδομών, ανάπτυξης και ενίσχυσης οικονομικών δραστηριοτήτων.
Ένα σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να προσαρμόζονται στις ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξης έτσι ώστε και οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν, να αναπληρωθούν με άλλου είδους δραστηριότητες. Να σχεδιάσεις κάτι που να έχει εφαρμογή και, που, όντως, να επιτρέψει στους ανθρώπους αυτούς να ξαναγυρίσουν σε μια επαγγελματική και παραγωγική δραστηριότητα που θα τους επιτρέψει να μείνουν στον τόπο τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση μας, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν κάνει πολιτική από γραφεία, ούτε απλώς σχεδιάζει επί χάρτου. Από την πρώτη στιγμή, τα κυβερνητικά κλιμάκια βρέθηκαν δίπλα στους ανθρώπους. Ο κ. Τριαντόπουλος την Παρασκευή,, με τον επικεφαλής του ΕΛΓΑ, και Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ανάπτυξης, ήταν στην Εύβοια. Χθες ήταν στην Πελοπόννησο.
Τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών ολοκλήρωσαν τη Δευτέρα τον έλεγχο και τον επανέλεγχο στην Εύβοια, στην Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στην Πελοπόννησο, στην Αττική. Ο κρατικός μηχανισμός και η Κυβέρνηση είναι εκεί για να ακούσει και, κυρίως, για να εξασφαλίσουμε ότι αυτά που θα κάνουμε, είναι αυτά που έχουν ανάγκη οι περιοχές για να ξαναπάνε μπροστά.