Την Παρασκευή 13 Αυγούστου ο Βουλευτής Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες πυροσβεστικής του Νομού Ημαθίας σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια καθώς και το Δασαρχείο Βέροιας.
Στις παραπάνω επισκέψεις ο Άγγελος Τόλκας έκανε τις εξής δηλώσεις και κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις :
«Οι πρόσφατες πυρκαγιές και οι μεγάλες καταστροφές πρέπει να μας κινητοποιήσουν και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύση στα πολλά και άλυτα προβλήματα και τις ελλείψεις.
Με την κλιματική αλλαγή η Ημαθία, τα δάση μας τίθενται ολοένα και περισσότερο σε διακινδύνευση και το βιώνουμε ειδικά φέτος το καλοκαίρι. Αλλά και στη διάρκεια όλης της χρονιάς ζούμε ήδη ακραία φαινόμενα με πλημμύρες και νεροποντές που δεν είχαμε στον τόπο μας.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνει όλες τις δυνάμεις του και συνδράμει άμεσα στις περιοχές που εκδηλώνονται οι πυρκαγιές. Χρειάζεται όμως επιπλέον προσωπικό καθώς διευρύνονται τα καθήκοντα και γίνονται δυσκολότερα.
Τα υλικοτεχνικά μέσα και ο εξοπλισμός προέρχεται κυρίως από δωρεές και σήμερα χρειάζεται να ενισχυθεί ο εξοπλισμός των πυροσβεστών.
Παρόμοια προβλήματα χρηματοδότησης και προσωπικού αντιμετωπίζει και η Διεύθυνση Δασών.
Η Ημαθία με τα δάση της, τους οδικούς άξονες, τα Χιονοδρομικά Κέντρα και τους αρχαιολογικούς χώρους χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για την προστασία από πυρκαγιές και την πολιτική προστασία.
Η απουσία των κυβερνητικών βουλευτών δεν μπορεί να συνεχίζεται.
Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη:
Το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να ανασχεδιαστεί μετά από όσα ζήσαμε και τις προτεραιότητες που τίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής. Ο τόπος μας, οι Ημαθιώτες είναι στενά συνδεδεμένοι με το φυσικό περιβάλλον και η υπεράσπισή του είναι απαραίτητος παράγοντας για την ανάπτυξη και την αειφορία.
Από εμάς και για εμάς σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και επιστήμονες και σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής της Ημαθίας πρέπει να καταρτισθεί Σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών και να εκπονηθεί ένα πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.
Να υπάρξουν συνεργασίες της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις ήδη ευαισθητοποιημένες τοπικές κοινωνίες για την πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων.
Να εντάξουμε όλα τα παραπάνω στην πρόταση που έχει κατατεθεί για τη διοργάνωση ενός μεγάλου αναπτυξιακού συνεδρίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα»