Το Καρπενήσι, έναν τόπο με μοναδικό φυσικό κάλλος αλλά και πλούσια και σπουδαία ιστορία τόσο στην Επανάσταση, αφού υπήρξε πεδίο δράσης σημαντικών ηρώων του 1821 όπως ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Αθανάσιος Καρπενησιώτης, όσο και στα 200 χρόνια του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.
Με πλειάδα συγκριτικών πλεονεκτημάτων για πολύπλευρη και αειφόρο ανάπτυξη, η ευρύτερη περιοχή επενδύει σταθερά στη δημιουργία υποδομών για την προσέλκυση μορφών εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός ή ο αθλητικός τουρισμός, ενώ «έρχεται» πλέον ακόμη πιο κοντά στην Αθήνα, μέσα από τους νέους οδικούς άξονες που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε φάση κατασκευής.
Υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Επιτροπής, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, αναφέρθηκε σε δύο γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της περιοχής: τη Μάχη στο Κεφαλόβρυσο το 1823, όταν έπεσε ηρωικά μαχόμενος απέναντι στις δυνάμεις των Οθωμανών ο Μάρκος Μπότσαρης, και τη δημιουργία της λεγόμενης «Κυβέρνησης του Βουνού» το 1944 στις Κορυσχάδες.
«Ο τόπος μας ήταν και εκεί πρωταγωνιστής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να υπογραμμίζει ότι σήμερα η περιοχή πρωταγωνιστεί σε ένα άλλο επίπεδο, εκείνο της αειφόρου ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Δήμαρχος Καρπενησίου συζήτησαν για τις δυνατότητες αλλά και τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Παναγιώτης Κοντογεώργος, αναπληρωτής Δήμαρχος του Δήμου Μακρακώμης που έχει υποβάλει επετειακή πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφορά στην ανάδειξη του μπαρουτόμυλου Μαυρίλου.
Η Ευρυτανία του εναλλακτικού τουρισμού και των ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών
Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μαζί με το Δήμαρχο, επισκέφθηκαν το πάρκο δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού «Salοon Park», όπου πραγματοποιούνται δραστηριότητες όπως ιππασία, τοξοβολία, ραπέλ-αναρρίχηση, ποδηλασία και πολλά ακόμη, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας Κωνσταντίνου Κοντογεώργου, του Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Αριστείδη Τασιού καθώς και του Δημάρχου Αγράφων Αλέξη Καρδαμπίκη.
Εκεί παρουσιάστηκε η πρόταση την οποία ο Δήμος Καρπενησίου, με την υποστήριξη της Επιτροπής, υπέβαλε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για να τιμήσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Αφορά την αξιοποίηση και την ανάδειξη τεσσάρων περιπατητικών διαδρομών συνολικού μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, με σύνδεση των ιστορικών δεδομένων των ηρώων του 1821.
Συζητήθηκε, επίσης, τόσο η αντίστοιχη πρόταση τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών που έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» («Πολιτιστική, Τουριστική Περιβαλλοντική διαδρομή “Οιδίπους”») η οποία αφορά στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών για τη βιωματική εξερεύνηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου αλλά και της ιστορίας της Περιφέρειας, όσο και η πρόταση που έχει κάνει ο έτερος Δήμος του Νομού Ευρυτανίας, ο Δήμος Αγράφων, η οποία αφορά στη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Τα μονοπάτια των Ηρώων» και στην ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου του Δήμου.
«Στο πλαίσιο αυτής της εμβληματικής χρονιάς, θέλουμε να τιμήσουμε την ιστορία, αλλά συγχρόνως να κάνουμε κάτι και για το αύριο. Από το μαγευτικό Καρπενήσι, αισθανόμαστε ότι μια σειρά από στόχους που έχουμε θέσει ως Επιτροπή γίνονται πραγματικότητα. Βλέπουμε συνέργειες και συνεργασίες, βλέπουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης ιστορικών τοποσήμων, βλέπουμε, όμως, και μια προσπάθεια ο τόπος να καταστεί ακόμη πιο ελκυστικός στους νέους, μέσα από δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, μέσα από τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε αυτή τη συμβολική χρονιά είναι να προχωρήσουμε σε ό,τι χρειάζεται για να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
«Η επίσκεψή σας εδώ μας δίνει θάρρος στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε την Ευρυτανία της καινοτομίας, την Ευρυτανία του μέλλοντος, βασισμένη στην ιστορική μας διαδρομή και στους ήρωές μας, που σήκωσαν την ελευθερία του Έθνους στις πλάτες τους» ανέφερε ο κ. Κοντογεώργος, ευχαριστώντας την Επιτροπή για τη συνεισφορά της σε αυτά που σχεδιάζει ο τόπος για το μέλλον του.
«Θεωρούμε την Πρόεδρο της Επιτροπής πρεσβευτή του τόπου μας, συνοδηγό και συνεργάτη στην προσπάθεια που κάνουμε, πατώντας στην ιστορία μας, να δούμε το μέλλον μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Καρπενησίου, ενώ, από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Αγράφων ανέφερε ότι μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι «δουλεύουμε για το παρόν, αλλά σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον».
«Το λίγο για το Δήμο Αγράφων είναι πολύ. Έχουμε μείνει πίσω, έχουμε συναίσθηση των προβλημάτων αλλά θα είμαστε εδώ για να δουλέψουμε όλοι μαζί» σημείωσε, με την Πρόεδρο της Επιτροπής να υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα υπάρχουν για να τα λύνουν οι άνθρωποι. «Η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε αυτά τα 200 χρόνια, τι έχουμε πετύχει, με τα καλά μας και τα κακά μας, να τα χρησιμοποιήσουμε ως εφαλτήριο για το αύριο» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας.
Στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» επισκέφθηκε το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες, εκεί όπου το Μάιο του 1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως «Κυβέρνηση του βουνού», πραγματοποίησε στο σχολείο του χωριού την πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση Ελλήνων. «Αισθανόμαστε συγκίνηση και σεβασμό γιατί το νήμα δεν έσπασε ποτέ.
Από το ‘21 περνάει στο ’44, όπου δόθηκαν αγώνες για ελευθερία, ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση. Αυτά πρέπει να τα βλέπουν οι νέες γενιές για να θυμούνται από τι σκοπέλους έχει περάσει η χώρα μας» δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι στην «Κυβέρνηση του βουνού», συμμετείχε ως «Γραμματέας Οικονομικών», ο διακεκριμένος οικονομολόγος και ακαδημαϊκός, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Άγγελος Αγγελόπουλος, θείος του συζύγου της.
Στο πλαίσιο της περιοδείας, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής περπάτησε στην Πλατεία «Μάρκου Μπότσαρη» και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής, ενώ επισκέφθηκε σύγχρονη ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα πέστροφας που εκτρέφει με δικό της γόνο, συσκευάζει και διανέμει φρέσκα ψάρια με νερό από φυσική πηγή, ενώ εμπλέκει βιωματικά τους επισκέπτες της στη μονάδα, στη γνώση και τη διαδικασία καλλιέργειας πέστροφας.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε και το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ). Πρόκειται για ένα διαδραστικό, πρότυπο και τεχνολογικά καινοτόμο μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη της Ευρυτανίας διαχρονικά από την αρχαιότητα μέχρι τη νεότερη ιστορία.