Άρθρο Παύλου Χρηστίδη Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής,
στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Κάθε πολιτικό κόμμα αξιολογείται από τις ιδέες του, το αξιακό πλαίσιο που υπηρετεί, πόσο σέβεται την εντολή που παίρνει. Κάθε κυβέρνηση από το όραμα που δίνει και τις πράξεις της, κάθε αντιπολίτευση από το πως στέκεται τις δύσκολες στιγμές.
Δεκαέξι μήνες τώρα, σε πρωτόγνωρες, είναι αλήθεια, καταστάσεις, συγκρούονται διαφορετικοί πολιτικοί κόσμοι. Οι κόσμοι αυτοί δείχνουν όλο και πιο καθαρά τα χαρακτηριστικά τους. Και μέσα από αυτά, αναδεικνύεται η πολιτική αντιπαράθεση του παρόντος και του μέλλοντος. Όσοι κρύβονται την ώρα της μάχης, δε μπορεί να αξιώνουν μετάλλια.
Με την κυβερνητική επικοινωνιακή μονοφωνία να αποκρύπτει τις παλινωδίες, τις εξάρσεις, τα αναποτελεσματικά μέτρα, τις καθυστερήσεις και την αξιωματική αντιπολίτευση να ισορροπεί ανάμεσα στις αμφισημίες κεντρικών της στελεχών, το Κίνημα μας στάθηκε εξαρχής στο ύψος των περιστάσεων.
Οι προτάσεις μας, κατά το πρώτο και δεύτερο κύμα του κορονοϊού , για τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, το ρόλο της πρωτοβάθμιας, τους εμβολιασμούς στο σπίτι, την ιχνηλάτηση και τα τεστ, την τηλεργασία και τηλεκπαίδευση, τα ΜΜ Μεταφοράς, την στήριξη των υγειονομικών με τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι γνωστές. Και παρά το ότι στην αρχή η γαλάζια προπαγάνδα επεχείρησε να τις υποβαθμίσει, στη συνέχεια τις υιοθέτησε, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο. Αυτό όμως, που συμβαίνει τους τελευταίους 3 μήνες δεν έχει δικαιολογία.
Συζητάμε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συγκεκριμένους κλάδους και ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται πίσω από τις ευθύνες τους. Ο μεν κ. Μητσοτακης περιμένει το Σεπτέμβρη, αφήνοντας να περάσουν 6 μήνες, στους οποίους κόσμος της πρώτης γραμμής παραμένει ανεμβολίαστος, ο δε κ. Τσιπρας ακόμα δεν έχει πείσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας της κυβέρνησης του να εμβολιαστεί.
Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Ήδη από τις αρχές Απριλίου, η Φώφη Γεννηματά έχει ταχθεί υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους ανθρώπους της υγείας και του τουρισμού. Όσοι δεν θέλουν η δε μπορούν να εμβολιαστούν, τοποθετούνται στη δεύτερη γραμμή της μάχης. Αυτό είναι και το μοντέλο που υιοθέτησε η γειτονική μας Ιταλία. Απλά, ήρεμα, κατανοητά, χωρίς απειλές από υπουργούς που λένε τα πάντα και τα αντίθετα τους, χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής.
Το χθεσινό διάγραμμα των Financial Times δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το επιθετικό 4ο κύμα και τη μετάλλαξη δέλτα πολύ γρηγορότερα από ότι οι ΗΠΑ και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το σημείο, αν η κυβέρνηση επιλέξει να βρει «φταίχτη» αντί για λύση, η Ελλάδα θα ζήσει πολύ δύσκολες στιγμές. Αν προτάξει την πολιτική της επιβίωση έναντι του πραγματικού προβλήματος, η πατρίδα μας θα αντιμετωπίσει ένα νέο 2008, με μια κρίση να σοβεί και την κοινωνία να αγωνία.
Η αντιμετώπιση του κορονοϊού δε μπορεί να γίνει από αυτή την κυβέρνηση. Ακόμα και αν κατ’ επίφαση πανηγυρίζει για τα δημοσκοπικά ευρήματα, γνωρίζει τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών και τα προβλήματα που υπάρχουν μπροστά. Φαίνονται άλλωστε και στο οικονομικό πεδίο από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, λίγες εβδομάδες πριν.
Απέναντι σε αυτή την αβεβαιότητα, η παράταξη μας διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο από τους πολίτες, με τους πολίτες, για τους πολίτες. Με πρώτο στόχο να υπερβούμε την υγειονομική κρίση, δεύτερο στόχο την δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους, όπου το καλό επίπεδο εκπαιδευτικού, υγειονομικού και ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι προνόμιο μόνο των πλουσίων, τρίτο στόχο την ενίσχυση της Δημοκρατίας, ώστε κάθε Έλληνας να νιώθει ασφαλής και ελεύθερος να εξελίξει τη ζωή του, τέταρτο στόχο να εγγυηθεί τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας, μπροστά σε όσα έρχονται.