Μιχάλης Κατρίνης, Εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής: «Χωρίς καμία προστασία νοικοκυριά και πρώτη κατοικία. Στο έλεος των funds οι δανειολήπτες»
«Η επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς προστασία την πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά είναι μια συνειδητή πολιτική επιλογή» επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ .Μιχάλης Κατρίνης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η μείωση των ‘’κόκκινων δανείων’’, για την οποία υπερηφανεύεται η κυβέρνηση, συντελείται μόνο στους ισολογισμούς των τραπεζών και δεν αφορά σε μια συνολική προσπάθεια για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα ένας σημαντικός αριθμός δανειοληπτών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε επίσης ότι η μείωση των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών, δεν μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματοδότησης της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.
«Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, η πιστωτική επέκταση στα νοικοκυριά συνέχισε να μειώνεται το 2020 και το 1ο τετράμηνο του 2021, ενώ αυξήθηκε η πιστωτική επέκταση προς τις μεγάλες επιχειρήσεις το 2020 και συνεχίστηκε και το 2021.
648 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δανειακό υπόλοιπο 24,5 δις τη στιγμή που 59.800 επιχειρήσεις έχουν υπόλοιπο 41,4 δις.» τόνισε ο κ. Κατρίνης.
Παράλληλα ανέφερε ότι η απροθυμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία δεν δικαιολογείται από τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο από την ΕΚΤ, εμφανίζει αυξημένες καταθέσεις 23 δις, κυρίως από χρήματα που δόθηκαν σε επιχειρήσεις την περίοδο της πανδημίας, ενώ απαλλάχθηκαν από τα κόκκινα δάνεια τα οποία μεταφέρθηκαν σε funds.
Αναφερόμενος στην πρώτη κατοικία που είναι πλέον χωρίς προστασία, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής που περιλαμβάνουν:
- Επαναφορά του Ν.3869/10 με επικαιροποιημένα κριτήρια και αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες.
- Δικαίωμα αγοράς του δανείου από το δανειολήπτη, πριν αυτό καταλήξει στο fund.
- Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ενός δανείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 60% της αξίας κτήσης.
- Εξάντληση του αριθμού των 240 δόσεων σε περιπτώσεις δανείων με πρώτη κατοικία ή βασική επαγγελματική στέγη και προστασία ελάχιστου ποσοστού αγροτικής ιδιοκτησίας ως μέσο επιβίωσης.