Εύθυμες ιστορίες, που προέκυπταν από ασυνήθιστες και περίεργες υποθέσεις στα ποινικά δικαστήρια, περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα Νίκου Δημαρά, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία, με τίτλο «Γέλια στο ακροατήριο».
Πρόκειται για τις καλύτερες από μια σειρά ιστοριών που είχαν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «Μακεδονία» με τον τίτλο «Δικαστικά Ευτράπελα».
Οι χαριτωμένες αυτές υποθέσεις αποτέλεσαν τη βάση της σειράς “Εύθυμες δικαστικές ιστορίες”, που μεταδίδονταν στο παρελθόν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας.
Στο βιβλίο «καταγράφονται με χιούμορ τα ήθη και οι καταστάσεις μιας άλλης εποχής, αλλά τα θέματα παραμένουν επίκαιρα, καθώς δεν αλλάζουν οι τρόποι, οι συμπεριφορές και οι επιθυμίες των ανθρώπων, που αρκετές φορές τους οδηγούν στα δικαστήρια. Συνήθως το κλίμα είναι βαρύ, αλλά υπάρχουν και υποθέσεις, που σκορπούν γέλια στο ακροατήριο. Γέλια αυθόρμητα και καλοπροαίρετα, που βέβαια όλο και πιο σπάνια συναντώνται στην εποχή μας», όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο.
«Μια ανάσα δροσιάς μέσα στο κατακαλόκαιρο και υπό συνθήκες δοκιμασίας λόγω πανδημίας», χαρακτηρίζει το νέο του βιβλίο ο Νίκος Δημαράς, θεωρώντας ότι «το χιούμορ μπορεί να αποτελέσει το καλύτερο αντίδοτο στα δύσκολα».
«Σήμερα, σε μια εξίσου δύσκολη περίοδο, που μετά από τη μακρά οικονομική κρίση, εισήλθαμε στα δεινά της πανδημίας, το γέλιο είναι αναγκαίο για να ισορροπούμε ψυχικά και να δημιουργούμε, έστω προσωρινά, μια κατάσταση ευφορίας, που θα μας βγάζει από τις αρνητικές σκέψεις. Έτσι, το νέο βιβλίο του Νίκου Δημαρά, μεταφέροντας μια εύθυμη ατμόσφαιρα από τις δικαστικές αίθουσες, μας αποσπά από τους προβληματισμούς και μας χαρίζει ευχάριστες στιγμές», υπογραμμίζει ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης.
Τα «Γέλια στο ακροατήριο» είναι το τρίτο βιβλίο του Νίκου Δημαρά που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία. Προηγήθηκαν τα «Δημοσιογραφικά Παρασκήνια» και το βιβλίο για τον Βασίλη Καρρά «Από την αποθέωση της Ανατολής… στο χειροκρότημα της Δύσης».
Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία
Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Νίκος Δημαράς γεννήθηκε στο Κουτσοχέρι Μεσολογγίου από γονείς αγρότες. Φοίτησε στην Παλαμαϊκή Σχολή και σε επτατάξιο νυχτερινό γυμνάσιο της Αθήνας.
Παράλληλα εργάστηκε σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρίες, απ’ όπου στη συνέχεια ανοίχτηκαν οι δρόμοι για τη γνωριμία του με τον χώρο των εφημερίδων της εποχής και με το ραδιόφωνο του ΕΙΡ.
Παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας, διαφήμισης και μάρκετινγκ. Από το 1974 άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα “Μακεδονία”, περνώντας από διάφορες θέσεις (δικαστικό ρεπορτάζ, ελεύθερο, εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα). Δημοσίευσε πλήθος ρεπορτάζ και άρθρων στο περιοδικό “Επιλογές”.
Εργάστηκε για ένα διάστημα και στην εφημερίδα “Πρώτη” ως ένας εκ των ανταποκριτών της στη Θεσσαλονίκη. Για πρώτη φορά συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο το 1977, όταν άρχισε να μεταδίδεται από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας σε αυτοτελή επεισόδια η σειρά “Εύθυμες δικαστικές ιστορίες”, που βασιζόταν στα κείμενα της κυριακάτικης στήλης του στη “Μακεδονία” με τίτλο “Δικαστικά Ευτράπελα”. Διετέλεσε διευθυντής ενημέρωσης στα ραδιόφωνα 105 ΔΕΘ, Πανόραμα 98,4, Α-103, και 102 F.M. Επί 12 χρόνια ήταν διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ 3, ενώ για μία τριετία είχε την επιμέλεια και παρουσίαση της εκπομπής “Απόψεις – Απόψε” στην ΕΤ-3, εναλλάξ με άλλους δημοσιογράφους.
Επί σειρά ετών εργάστηκε στο Γραφείο Τύπου της HELEXPO – ΔΕΘ και συμμετείχε πολλές φορές στις Επιτροπές του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, έχοντας συνεργασία με σπουδαίους συντελεστές της καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς και με την “ψυχή” της διοργάνωσης, τον Άλκη Στέα. Πραγματοποίησε δεκάδες αποστολές στο εξωτερικό και κατέγραψε πλήθος γεγονότων και ανθρώπινων ιστοριών.