Βλέποντας το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού είναι ουσιαστικά σαν να θυμηθήκαμε ξανά χθες ότι έχουμε ακόμα πανδημία.
Γιατί, δυστυχώς, από την αρχή του καλοκαιριού η κυβέρνηση εκπέμπει μηνύματα υπέρμετρης χαλάρωσης και εφησυχασμού σαν να έχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση για όλους. Αυτό δείχνει ένα τεράστιο έλλειμμα έγκυρης προετοιμασίας και πρόληψης και ότι ουσιαστικά σερνόμαστε πίσω από την πανδημία αντί να βρισκόμαστε μπροστά της, προβλέποντας και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα.
Ειδικά μάλιστα όταν αφενός είναι γνωστό το ζήτημα των μεταλλάξεων, και αφετέρου, όταν βρισκόμαστε ακόμα σε χαμηλά επίπεδα διπλών εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μόλις 40%, όταν μάλιστα άλλες χώρες, πολύ πιο μπροστά από εμάς, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ζητήματα με εξάρσεις κρουσμάτων.
Για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:
Πρώτον, όσον αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των υγειονομικών. Καλώς την Κυβέρνηση και ας άργησε. Από τον περασμένο Μάιο το Κίνημα Αλλαγής μίλησε πρώτο για αναγκαίους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς τουλάχιστον στους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό και τους εργαζόμενους σε δομές πρόνοιας και γηροκομεία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την Κυβέρνηση, γιατί τότε μας έλεγαν: «Τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε». Αυτό δείχνει αντίστοιχα ότι δεν υπήρχε η επαρκής αντίληψη για τους κινδύνους που εγκυμονεί πιθανή διασπορά από ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σε ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους που κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό.
Το ζήτημα δεν είναι να ανακοινώνουμε νέα μέτρα κάθε εβδομάδα. Το ζήτημα αφορά κυρίως τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων αυτών. Γιατί πάρα πολύ βολικά το τελευταίο διάστημα μιλούσαμε για την έλλειψη ατομικής ευθύνης ως αιτία της διασποράς, η οποία φυσικά και εξακολουθεί να έχει την αξία της, όμως δεν μπορεί αντίστοιχα, να μην υπάρχει κανένας απολύτως που να ελέγχει και να επιτηρεί την τήρηση των μέτρων.
Ο μόνος τρόπος για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την υγειονομική κρίση είναι ο μαζικός εμβολιασμός. Και αυτό χρειάζεται ενιαία και όχι αντιφατικά μηνύματα από το σύνολο του πολιτικού συστήματος.