Η χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια για την επιλογή ενός αυτοκινήτου.
Τα πλεονεκτήματα ενός ευρύχωρου χώρου φόρτωσης τα αντιλαμβανόμαστε κάθε φορά που ο οδηγός με την οικογένειά του αποφασίζει να πάει διακοπές.
Αυτή εξαρτάται, κυρίως, από την κατηγορία αυτοκινήτων, ενώ επηρεάζεται και από τον αριθμό των ατόμων που ταξιδεύουν. Γενικά το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου εξαρτάται από την κατηγορία του αυτοκινήτου και τις διαστάσεις του.
Ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης μπορεί να χωρέσει 200-300 λίτρα, αρκετά για ένα άτομο που θέλει να μεταφέρει μια βαλίτσα ή να βάλει τα ψώνια της εβδομάδας. Σε ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο, όπου ο αποθηκευτικός χώρος είναι κοντά στα 500 λίτρα, τότε μπορεί να ικανοποιηθούν οι ανάγκες 4-5 ατόμων. Φυσικά σε όλα τα αυτοκίνητα η μεταφορά παιδικού καροτσιού πάντα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα αναγκάζοντας τον οδηγό να αναζητήσει άλλες λύσεις μεταφοράς.
Ωστόσο, η νέα τάση και ο σχεδιασμός των SUV μπορούν να δώσουν αρκετές λύσεις στον τομέα της αποθήκευσης, καθώς πολλά από αυτά διαθέτουν χώρους κοντά στα 800 λίτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές του κατασκευαστή δεν συμφωνούν πάντα με τον αποτελεσματικό χώρο στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν οι αποσκευές, ενώ πάντα κύριο μέλημα της φόρτωσης θα πρέπει να είναι η ασφάλεια μεταφοράς των διαφόρων πραγμάτων.
Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από δημοσιογράφους από το γερμανικό περιοδικό Auto Bild σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού πιστοποίησης TUV Sud έδειξαν ότι υπάρχουν αρκετές αποκλείσεις από τον τρόπο μέτρησης των εταιρειών. Αυτές οφείλονταν κυρίως στη μέθοδο μέτρησης.
Η συγκεκριμένη δοκιμή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες του πιστοποιητικού ISO 3832 και του προτύπου DIN 70020-1, όπου χρησιμοποιούνταν μικρά κουτιά χωρητικότητας έως 1 λίτρου μέχρι το ύψος του καλύμματος φορτίου.
Οι κατασκευαστές μερικές φορές χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μικρές μαλακές μπάλες . Επιπλέον, ο όγκος ενός αποθηκευτικού χώρου περιλαμβάνει, επίσης, χώρο για τον εφεδρικό τροχό, το ηχοσύστημα και πρόσθετα διαμερίσματα αποθήκευσης. Τα πίσω καθίσματα, από την άλλη, αναδιπλώνονται και δίνουν πολλές λύσεις, κυρίως όταν ο οδηγός θέλει να μεταφέρει ογκώδη πράγματα.
Ανεξάρτητα από την πραγματική χωρητικότητα του αποθηκευτικού χώρου υπάρχουν βασικοί κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Πρώτα απ ‘όλα, το βάρος του οχήματος και το φορτίο του δεν πρέπει να υπερβαίνουν το βάρος που ορίζει ο κατασκευαστής, δηλαδή το μέγιστο επιτρεπόμενο μικτό βάρος οχήματος.
Ένα υπερφορτωμένο αυτοκίνητο όχι μόνο καίει περισσότερο καύσιμο, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για ασταθή και μη ασφαλή οδήγηση, με όλους τους κινδύνους που έπονται του ατυχήματος. Έτσι πρέπει να δοθεί προσοχή όχι μόνο στο βάρος, αλλά και στην ομοιόμορφη κατανομή και σωστή ασφάλιση των αποσκευών. Κάθε κίνηση ιδιαίτερα βαρέων πραγμάτων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, για παράδειγμα σε περίπτωση σύγκρουσης.
Μια άλλη πτυχή είναι η σωστή ρύθμιση των φώτων πριν από την οδήγηση. Τα λανθασμένα ρυθμισμένα φώτα ενδέχεται να θαμπώσουν άλλους οδηγούς. Αυτός είναι και ο λόγος που σχεδόν στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχουν κουμπιά ρύθμισης της γωνίας δέσμης των φώτων. Εκτός από το πόσο φορτωμένος είναι ο αποθηκευτικός χώρος, είναι σημαντικό να είναι εύκολα προσβάσιμος και κυρίως να μπορεί ο οδηγός να βάλει ή να βγάλει εύκολα από τον αποθηκευτικό χώρο βαριά αντικείμενα.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιούν ειδικά υλικά ώστε να υπάρχει υψηλή απορρόφηση των κραδασμών, μειώνοντας αισθητά τα ποσοστά του θορύβου.
Αξίζει να επισημάνουμε τη σημαντική παράμετρο όπου ένα αυτοκίνητο κατασκευάζεται με ελαφριά εξαρτήματα, προκειμένου να είναι πιο οικονομικό στη χρήση και να έχει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου ειδικά κατά τη διάρκεια μεγάλων ταξιδιών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ