Μιχαηλίδης Δημήτριος: Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα

Πραγματοποιήθηκε, στις 3/7/2021, η επετειακή εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα Συνεργατισμού-Coops Day, από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Περιφέρειας Αττικής, με δημόσια διαδικτυακή συζήτηση, η οποία βρίσκεται ελεύθερη στο διαδίκτυο στο https://www.facebook.com/618390278198909/videos/561661078388787.

Στην δημόσια συζήτηση με φιλοξενούσα την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231, Μενίδι) μετείχαν οι: Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), Μάρκος Αναγνωστόπουλος (Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής), Τάκης Περλορέντζος (Κτηνοτρόφος, Γλυφάδα), Λουκάς Μπρέχας (Δίκτυο ΚΑΠΑ), Ζαφείρης Ναστούλης (αγρότης, Μέγαρα), Κώστας Ακριτίδης (κτηνοτρόφος, Προσοτσάνη Δράμας), Νίκος Δημόπουλος (κτηνοτρόφος, Καβάλα), Πρόδρομος Καλαϊτζής (Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας, παλαιό στέλεχος Copa-Cogeca), Ειρήνη Σερέτη (κτηνοτρόφος, Ξανθόγεια Πέλλας), Αθηνά Μιχαηλίδου (ΠΡΟΒΕΙΟ Κορδαλής, Μέγαρα, Αττικής), με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη.

Την δημόσια συζήτηση χαιρέτισε με video (https://vimeo.com/569025969) ο κ Ariel Guarco, πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Συνεργατισμού (ICA-International Cooperatives Alliance), το οποίο μετάφρασε και παρουσίασε ο κ Λουκάς Μπρέχας, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Περιφερειακής Ανάπτυξης, www.diktyo-kapa.dos.gr.

Ο κ A. Guarco μεταξύ πάρα πολύ σημαντικών επισημάνσεων, υπογράμμισε: Η Διεθνής Ημέρα των Συνεταιρισμών είναι μια πολύ ξεχωριστή ημέρα, καθώς τα περισσότερα από 1.200.000.000 μέλη από τους 3.000.000 συνεταιρισμούς μας, μπορούμε να δείξουμε την δύναμή μας.

Φέτος θέλουμε να στείλουμε στον καθένα το μήνυμά μας ότι «Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα» τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό που έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία. Για να βγούμε από αυτήν την κρίση με καλύτερες προοπτικές πρέπει να συνεταιριστούμε.

Καθοδηγούμενοι από την αλληλεγγύη, μπορούμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε έναν πιο φιλικό και δίκαιο κόσμο όπου όλοι να μπορούμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ένα οικονομικό μοντέλο με επίκεντρό του τον ηγετικό ρόλο της κοινότητας και προσανατολισμένο στο κοινό καλό είναι απαραίτητο. Το συνεταιριστικό μοντέλο είναι η απάντηση.

Πολλές δεκαετίες δείξαμε ότι είναι δυνατόν η παραγωγή, η κατανάλωση, η αποθήκευση, η εκπαίδευση, η φροντίδα, να ζούμε μαζί, δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Αυτό το συνεταιριστικό παράδειγμα είναι ο ορίζοντας που πρέπει να πάμε όλοι μαζί.

Το «Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα» είναι μια έκκληση για να διατηρήσουμε σε δράση τις συνεταιριστικές μας αρχές. Είναι μια έκκληση για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ευκαιρίες στους νέους, τις γυναίκες και στα πιο ευάλωτα άτομα στην κοινωνία μας, ώστε να μπορούν να αναζητούν τις δικές τους προσδοκίες και όνειρα, προσωπικά και επαγγελματικά, με τον άνθρωπο και το περιβάλλον στο κέντρο των εξελίξεων. Είναι μια έκκληση να συνεχίσουμε να επιβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας στην ειρήνη, με θετικά αποτελέσματα στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ισότητα μεταξύ των ανθρώπων.

Η ισχυρή συνεταιριστική μας ταυτότητα βασίζεται σε μοναδικές αξίες και αρχές που εστιάζονται στην κάλυψη των αναγκών και των προσδοκιών των ανθρώπων. Σε περιόδους κρίσεων, η συνεταιριστική ταυτότητα διακρίνεται στην ανοικοδόμηση κοινοτήτων που είναι πιο ανθεκτικές. Ας δείξουμε την ταυτότητά μας με υπερηφάνεια και ας στείλουμε όλοι μαζί ένα κάλεσμα σε όλους «Όλοι Μαζί Ανοικοδομούμε Καλύτερα».

2021 7 3 Proedros

Ο κ Λουκάς Μπρέχας έφερε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία από την συνεταιριστική δράση, και στην συζήτηση εντοπίστηκαν τα παρακάτω:

Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ευημερούν και αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους εν μέσω κρίσεων, όπως αποδεικνύει η έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/anthektikotitaGR.pdf

Οι συνεταιρισμοί διαχρονικά και παγκοσμίως αναχαίτισαν κοινωνικοοικονομικές κρίσεις, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Την δεκαετία 1930 στις ΗΠΑ της κρίσης ο κόσμος σώθηκε με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Στο 1930 την Σουηδία έσωσαν οι αγροτικοί & καταναλωτικοί συνεταιρισμοί

Το 1945 σε Γερμανία & Ιαπωνία οι λαοί ετράφησαν με καταναλωτικούς συνεταιρισμούς

Το 1990 στην Φιλανδία, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ δημιουργήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 1.200 συνεταιρισμοί εργαζομένων που ανέδειξαν την οικονομία.

Με την ένωση της Αν. Γερμανίας οι κρατικές επιχειρήσεις πέρασαν κυρίως σε εργασιακούς συνεταιρισμούς για να μπορεί η Γερμανία σήμερα να «ηγείται» …

Κατά το 2008 οι 300 μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί παρουσίασαν αύξηση κατά 14%,όταν οι κερδοσκοπικές ιδιωτικές εταιρείες χρεωκοπούσαν ή στηρίζονταν από τα κράτη, ενώ ο τζίρος τους ήταν 1,1 τρις $ (2008), όσο της 10ης οικονομίας στον κόσμο, ενώ ο τζίρος τους έφθασε το 2018 τα 2.3 τρις $ …

Οι 3.000.000 συνεταιρισμοί παρέχουν παγκοσμίως πάνω από 280.000.000 θέσεις εργασίας, 300% περισσότερες από τις θέσεις εργασίας που δίνουν όλες οι πολυεθνικές.

Στην Ευρώπη είναι συνεταιρισμένοι 140.000.000 πολίτες, σε 176.000 συνεταιρισμούς, που προσφέρουν 4.700.000 θέσεις εργασίας.

Στην Ελλάδα είναι καταγεγραμμένοι 916 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που διακινούν μόλις το 10% της συνολικής αγροτικής παραγωγής (0,4% του ΑΕΠ). Επίσης υπάρχουν 48 Γυναικείοι Συνεταιρισμοί με μόλις 20 να παρουσιάζουν κάποια κίνηση, ενώ οι 1600 περίπου Συνεταιρισμοί του Μητρώου της ΚΑΛΟ έχουν μη στατιστικά ανιχνεύσιμο ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας στο ΑΕΠ.

Η ICA έχει διαμορφώσει μια ανθρωποκεντρική πορεία για την Συνεταιριστική Δεκαετία 2020-2030, ήδη από το 2017 που βρίσκεται στα Ελληνικά στο https://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/ICA_Strategy_2020-2030GR.pdf

Οι Συνεταιρισμοί είναι δομές αυτοβοήθειας και συνεργασίας μεταξύ τους, με βάσει τις αρχές, τις αξίες και τους σκοπούς του συνεργατισμού.

Οι σημερινές επιδοτήσεις με τον τρόπο που δίνονται καθιστούν τους αγρότες υποχείρια της αγοράς και των πολιτικών, μειώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και οι αγρότες από αυτάρκεις «ΑΡΧΟΝΤΕΣ» καθίστανται μια μορφή «ζητιάνων» εξαρτώμενοι από μια εταιρεία διανομής των δικαιούμενων.

Οι αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, δασοκόμοι) δικαιούνται εύλογης αποζημίωσης για τα προσφερόμενα από την ΦΡΟΝΤΙΔΑ του περιβάλλοντος δωρεάν δημόσια αγαθά προς όλους, και κυρίως προς τους αστούς, που είναι ο καθαρός αέρας, το πόσιμο νερό και το τοπίο. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΙΣΤΑ «ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ» …

Είναι μια μορφή χυδαίας βρισιάς και υποτίμησης η προσπάθεια αφαίρεσης της φιλίας, της εμπιστοσύνης, της αλληλοβοήθειας και γενικότερα της αφαίρεσης του Κοινωνικού Κεφαλαίου από την ουσιαστική σύνθεση του συνεργατισμού (στην Ελλάδα Συνεταιρισμού). ΚΡΙΜΑ.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα
Προηγούμενο άρθροΚ. Μητσοτάκης: “Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους”
Επόμενο άρθροΠανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου Οινόης – Αττικής