Θεσσαλονίκη: Γνωρίστε την άγρια ζωή δίπλα στο κέντρο της πόλης, προτείνει η «Καλλιστώ»

Κουνάβια, λαγούς ακόμη και αλεπούδες μπορεί να συναντήσει κανείς σε φυσικούς οικοτόπους που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης και προσφέρονται για εκπαιδευτικές δραστηριότητες!

Την πρόσκληση ν’ ανακαλύψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί την άγρια ζωή χωρίς να μετακινηθούν πολλά χιλιόμετρα από το πολεοδομικό συγκρότημα, απευθύνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», που με την υποστήριξη του ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, υλοποίησε σχετικό έργο.

Στόχος του ήταν να ανακαλύψουν όλοι τους φυσικούς οικοτόπους που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, να κατανοήσουν τα προβλήματα και τις εντάσεις που μπορεί να δημιουργεί η συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή, να προτείνουν λύσεις για την άμβλυνση των συγκρούσεων που ανακύπτουν και τελικά να εργαστούν συλλογικά για τη συνέχιση αυτής της μακραίωνης συνύπαρξης.

«Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προτάσεις για περιήγηση σε τρία μονοπάτια που βρίσκονται στο Σέιχ Σου και στον Χορτιάτη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Έφη Γελαστοπούλου από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης της οργάνωσης διευκρινίζοντας ότι, σε μια βόλτα στο Σέιχ Σου, μπορεί κανείς να συναντήσει «ίχνη από αγριογούρουνα, λαγούς και αλεπούδες όπως και στον Χορτιάτη, όπου ζουν και αγριόγατες, κουνάβια και ασβοί».

Στις προτεινόμενες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της οργάνωσης «Καλλιστώ» περιλαμβάνεται η επίσκεψη μαθητών σε τρία μονοπάτια, στοχεύοντας στη δημιουργία εμπειριών και στην επαφή με το «φυσικό» περιβάλλον, ώστε οι συμμετέχοντες να αναλάβουν περιβαλλοντική ευθύνη.

Τα τρία μονοπάτια

Το πρώτο προτεινόμενο μονοπάτι είναι μέσα από παραποτάμια βλάστηση, παράλληλα με το ρέμα «Μύλος», στην περιοχή της Ευκαρπίας. Η διαδρομή διασχίζει λιβάδια και συστάδες από πλατάνια και άλλα υδρόφιλα δέντρα. Συνολικό μήκος προτεινόμενης διαδρομής 2.450 μ., ή μία περίπου ώρα, από την αφετηρία ως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Δερβενίου. Το ρέμα Μύλος βρίσκεται στα βόρειο-ανατολικά της Ευκαρπίας, πίσω από το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα δρόμου από το κέντρο της Ευκαρπίας.

Η διαδρομή Εξοχή – Ελαιώνας είναι το σηματοδοτημένο μονοπάτι Μ5 του Δασαρχείου που ξεκινά από τον οικισμό της Εξοχής και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στον Ελαιώνα της Πυλαίας. Η κατηφορική διαδρομή διασχίζει ωραία ρεματιά με παραποτάμια βλάστηση και τμήματα νεαρού και ώριμου πευκοδάσους. Συνολικό μήκος 4.500 μ. ή 1.30 ώρα.

Η τρίτη προτεινόμενη διαδρομή, Χορτιάτη- Κεραίες, ξεκινά από το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και καταλήγει κάτω από το Πάρκο Κεραιών, διασχίζοντας δάση βελανιδιάς, οξιάς και καστανιάς, ενώ προσφέρει πλούσια θέα στην πόλη. Εχει συνολικό μήκος, 4.250 μ. ή 1.30 ώρα. «Εμείς εδώ», λέει η κ. Γελαστοπούλου, «προτείνουμε ενδεικτικά μία από τις πολλές χαράξεις, με κριτήριο τις ήπιες κλίσεις στην ανάβαση και το σχετικά μικρό μήκος, ώστε να είναι κατάλληλη για τους σκοπούς του προγράμματος».

Το έργο «Η Άγρια ζωή δίπλα μας» θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα, από τις 18:00 έως τις 20:00, μέσω της πλατφόρμας zoom και facebook live από το κανάλι της οργάνωσης «Καλλιστώ».

diadromi3 ChortiatisKeraies 2

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Εκπαίδευση στην Καρδιολογία σε ένα «διάλειμμα για καφέ»
Επόμενο άρθροΟδηγίες της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της ανόδου της θερμοκρασίας