Με επισκέψεις στην Κατερίνη και το Λιτόχωρο συνεχίστηκαν σήμερα οι περιοδείες που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με επικεφαλής την Πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, ανά την Ελλάδα.
Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής μετέβη αρχικά στο Λιτόχωρο, στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, όπου έγινε δεκτή στο Δημαρχείο από το Δήμαρχο Ευάγγελο Γερολιόλιο, ενώ στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο φυσικό πλούτο και τη μοναδικότητα του Ολύμπου και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ήταν από τους πρώτους Δήμους που έσπευσαν να συμμετάσχουν ενεργά στους εορτασμούς των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, καταθέτοντας άμεσα, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, επετειακή πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την ίδρυση Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και τη δημιουργία σύγχρονης διαδραστικής ψηφιακής έκθεσης.
Μέσα από αυτήν, ο Δήμος φιλοδοξεί να αναδείξει το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών για την Επανάσταση του Ολύμπου που έχει στη διάθεσή του, προβάλλοντας τον ιστορικό ρόλο της περιοχής μέσα από τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών οπτικοακουστικών και διαδραστικών τεχνολογιών αλλά και εκπαιδευτικών εργαλείων.
«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» για τη συνεργασία, η οποία έφερε στο Δήμο μας την ίδρυση του ψηφιακού μουσείου Ολύμπου. Ελπίζουμε σήμερα να σας δώσαμε μια εικόνα της περιοχής μας και των μοναδικών στοιχείων που την συνθέτουν» ανέφερε ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου.
«Βρισκόμαστε σήμερα σε έναν ξεχωριστό τόπο που όλοι όσοι έχουν τη δυνατότητα πρέπει να τον επισκεφθούν. Έναν τόπο ιδιαίτερης ομορφιάς, με μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο για το δουν» ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.
Η Κατερίνη τιμά την επέτειο αφήνοντας μια κληρονομιά για το αύριο
Κατόπιν, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε την Κατερίνη, όπου στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης την υποδέχθηκαν μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής είχε την ευκαιρία να συναντήσει το Δήμαρχο Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμο με τον οποίο συζήτησε για την επετειακή πρόταση που ο Δήμος έχει υποβάλει στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για μια δράση που θα αφήσει μια κληρονομιά στον τόπο και τους δημότες, καθώς αφορά στην προμήθεια εξοπλισμού για τη λειτουργία θεάτρου και χώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου, που θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκδηλώσεις λόγου, συνέδρια, δημιουργώντας ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο στην πόλη.
«Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή και την Πρόεδρό της που αμέσως αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και την πρόταση του Δήμου Κατερίνης», δήλωσε ο κ. Κουκοδήμος, ενώ αναφέρθηκε και σε σειρά άλλων εκδηλώσεων που ετοιμάζει ο Δήμος την επόμενη περίοδο. «Αυτό που επιδιώξαμε εμείς ως Επιτροπή αυτή τη συμβολική χρονιά είναι, μέσα από τις δράσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, να μείνει κάτι απτό και χειροπιαστό που θα ωφελήσει τον κάθε τόπο και τους ανθρώπους του» τόνισε από τη μεριά της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε:
«Με εφόδια ένα νέο πατριωτισμό, χαρακτηριστικά όπως η ανθεκτικότητα και η επιμονή, αλλά και τα εξαιρετικά μυαλά που έχουμε, που πρωτοπορούν στην έρευνα, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και τόσους άλλους τομείς, προχωράμε με τόλμη και θάρρος στον τρίτο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας».
Παρόντες στη συνάντηση στο Δημαρχείο ήταν οι Βουλευτές Φώντας Μπαραλιακός, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης και Ελισάβετ Σκούφα, οι Δήμαρχοι των άλλων Δήμων του Νομού Πιερίας, Αναστάσιος Μανώλας (Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού) και Βαγγέλης Γερολιόλιος (Δήμαρχος Δίου Ολύμπου), καθώς και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε ότι η Πιερία είναι ένας τόπος που διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης σε μια σειρά από τομείς όπως ο πολιτισμός και ο πολυθεματικός τουρισμός, ενώ υπογραμμίστηκε ότι μέσα από το έργο της Επιτροπής αναδείχθηκαν επετειακές προτάσεις που «παντρεύουν» την ιστορία με την τεχνολογία, αλλά και με έργα υποδομής που θα μείνουν ως παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα.
Μετά το πέρας της συνάντησης, η αντιπροσωπεία της Επιτροπής επισκέφθηκε το χώρο όπου θα διαμορφωθεί το πολιτιστικό κέντρο της Κατερίνης, το οποίο στην τελική του μορφή θα περιλαμβάνει τρία επίπεδα συνολικού εμβαδού 4.000 τμ. καθώς και θεατρική αίθουσα χωρητικότητας 500 ατόμων.
Συζήτηση με νέους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με συνάντηση της αντιπροσωπείας της Επιτροπής με εκπροσώπους παραγωγικών, τουριστικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου, με τους οποίους συζήτησε για το παρόν και το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Ειδικότερα, συμμετείχαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών ενώσεων, εκπαιδευτικών φορέων, πολιτιστικών οργανισμών όπως ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου που διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Μουσικής και Θεάτρου, τη μεγαλύτερη εκδήλωση αυτού του είδους στη Βόρεια Ελλάδα, μέλη ορειβατικών συλλόγων, αλλά και νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται μέσα από το Δίκτυο Ενεργοποίησης Νέων Κατερίνης. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος.
Συνομιλώντας με τους νέους, η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του έργου της Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των επετειακών δράσεων που ανοίγουν ένα «παράθυρο στο μέλλον», όπως η δημιουργία του Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα βάλει την Ελλάδα στην αιχμή της τεχνολογικής καινοτομίας, αλλά και η διοργάνωση του Φόρουμ «Η Ελλάδα το 2040», μέσα από το οποίο θα χαρτογραφηθούν οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα είκοσι χρόνια.