Αρχίζει σήμερα η συνάντηση των ηγετών του G7 – της ομάδας των πιο ανεπτυγμένων χωρών- στη Βρετανία, με την ατζέντα να είναι βαριά. Τα δύο βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της Συνόδου, η οποία είναι η πρώτη που διεξάγεται δια ζώσης έπειτα από δύο χρόνια, είναι η πανδημία και η κλιματική αλλαγή.
Στις ιδιαιτερότητες αυτής της συνόδου, μπορούμε να δούμε δύο βασικά στοιχεία: Είναι η πρώτη με την Βρετανία εντελώς εκτός ΕΕ και επίσης σε αυτήν θα κάνει το ντεμπούτο του ο Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα είναι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που επλήγη από την πανδημία και ο πιο δίκαιος καταμερισμός των εμβολίων κατά της covid-19 από τις πλούσιες χώρες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εις βάρος των πιο φτωχών.
Η άλλη προτεραιότητα της συνόδου θα είναι η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν τη διεξαγωγή της μεγάλης διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο στη Σκοτία.
Οι ηγέτες της Δύσης θα προσπαθήσουν να βρουν μια κοινή προσέγγιση για τις περίπλοκες σχέσεις με την Κίνα και η ΕΕ θέλει οι G7 να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία.
«Τα μέλη των G7 έχουν κοινές απόψεις για τις αμφιλεγόμενες ενέργειες της Ρωσίας. Η ΕΕ καταδικάζει τις παράνομες, προκλητικές και αμφιλεγόμενες ενέργειες εναντίον της, εναντίον των κρατών μελών της και όχι μόνο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει εντελώς στάση σε σχέση με τη διακυβέρνηση Τραμπ. Την ώρα όμως που ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει, έχει τη δική του ατζέντα.
Oι νέες ΗΠΑ
Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου στην πρώτη, ελέω κορωνοϊού, περιοδεία του στην Ευρώπη είναι ασφυκτικά γεμάτο. Τόσο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ομάδας των G7 στην Κορνουάλη, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στην αντίστοιχη ΕΕ-ΗΠΑ θα έχει συναντήσεις με πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αλλά η πιο σημαντική θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη με τον Ρώσο ομόλογό του.
Βασικός στόχος του νέου προέδρου είναι να συσπειρώσει τις δυτικές δημοκρατίες εναντίον ολοκληρωτικών συστημάτων που υπάρχουν στη Ρωσία και κυρίως στην Κίνα, τόνισε ο Τζακ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφάλειας του Μπάιντεν.
Σημαντικό για τον Μπάιντεν μετά τη λήξη όλων των Συμβουλίων Κορυφής να βγει καθαρή δέσμευση για περισσότερες επένδυσες της Δύσης, ώστε να περιοριστεί η κινεζική επιρροή στην Αφρική και την ανατολική Ευρώπη. Διπλωματικοί αναλυτές τους οποίους επικαλείται η DW, υποστηρίζουν ότι επιθυμία τον Αμερικανών για την νατοϊκή συνάντηση κορυφής είναι να ασχοληθεί περισσότερο με την στρατιωτική απειλή που προέρχεται από την Κίνα, χωρίς να αφήσει από το οπτικό της πεδίο τη Ρωσία, που παραμένει βασική απειλή για την Ευρώπη