Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.). Η επιλογή της ημέρας έγινε με αφορμή τα γενέθλια του Αυστριακού γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα τον παράγοντα Ρέζους. Για τις σημαντικές του ανακαλύψεις ο Κ. Λαντστάινερ τιμήθηκε το 1930 με το Νόμπελ Ιατρικής.
Φέτος περισσότερο, από κάθε άλλη χρονιά αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους εκείνους τους εθελοντές αιμοδότες που, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησία και ευσυνειδησία, στηρίζουν τους συνανθρώπους μας και το σύστημα υγείας, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά, χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή τους και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτουν.
H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου και του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστου Μήττα διοργανώνουν μαζί με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, το «Όλοι μαζί μπορούμε» και τη ΔΕΘ HELEXPO A.E. την τέταρτη έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία, η οποία είναι αφιερωμένη στον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη, την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021 στις ώρες 09.00-15.00 στη Νότια Πύλη της Δ.Ε.Θ. (απέναντι από τη Χ.Α.Ν.Θ.).
Φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19, δεν επιτρέπονται ιδιαίτερες εορταστικές εκδηλώσεις, όμως κατά την αιμοδοσία θα τιμηθούν όλοι οι αιμοδότες που θα προσέλθουν.
Για τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα:
– Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
– Χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό)
– Αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας
– Τήρηση των αποστάσεων
– Τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.
Για ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 2313 330802-804, καθημερινά στις ώρες 09.00-14.00.
Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται:
1. Να είναι 18-65 ετών
2. Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
3. Να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
4. Να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας
5. Εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες
Δεν αφήνουμε καμία ζωή να κινδυνέψει!
Δίνουμε Αίμα, Σώζουμε Ζωές!
Κάθε σταγόνα αίματος που προσφέρεται είναι κι ένα φιλί της ζωής για κάποιον που το έχει ανάγκη.