Συνέντευξη της εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Μανταλένας Παπαδοπούλου στην εφημερίδα «ΤΟ ΧΩΝΙ» στον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Αγόρη.
Η αδυναμία της Ευρώπης να διαχειριστεί ή να τηρήσει τις αποφάσεις των ανώτατων οργάνων της για το προσφυγικό έχουν δημιουργήσει σοβαρά ρήγματα στην Ένωση. Θεωρείτε πως μπορούν να επουλωθούν τα τραύματα; Σε ποιες αποφάσεις προσβλέπετε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας;
Το ζήτημα των μετακινούμενων πληθυσμών το οποίο είναι σε κρίσιμη φάση, είναι διεθνές ζήτημα ασφαλείας και η χώρα μας καλείται να το αντιμετωπίσει όχι μόνη της, αλλά σε συνεργασία με τις χώρες της Ε.Ε και όχι μόνο. Είναι γεγονός ότι η προσφυγική κρίση βρήκε απροετοίμαστη την Ε.Ε. Σε μια εποχή όπου οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν την κοινή δράση των κρατών – μελών η Ευρώπη επιδεικνύει ασυγχώρητη αμηχανία. Βλέπουμε χώρες, όπως η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, αντί να τηρούν τους κανόνες και τις συμφωνίες, να υιοθετούν πολιτικές που εξυπηρετούν τα προσδιορισμένα από αυτές εθνικά τους συμφέροντα και την κυβερνητική τους σταθερότητα. Η Ευρώπη καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως Ένωση, την ώρα που πολλοί μιλούν ακόμη για ομοσπονδιοποίηση.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφύγων. Το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί στη Πατρίδα μας ως εθνικό ζήτημα και όχι ως ζήτημα κομματικών παιχνιδιών. Τα κόμματα οφείλουν να συμβάλουν έμπρακτα στη χάραξη και υπεράσπιση της εθνικής γραμμής, αν θέλουν να είναι παραγωγικά και να αποτυπωθούν και στη συνείδηση του κόσμου ως τέτοια.
Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κρατήσουν αυστηρή στάση απέναντι στη Τουρκία, ώστε να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να σκεφθούν ενδεχομένως και την επιβολή κυρώσεων. Σίγουρα πάντως δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουν με κατευναστικές πολιτικές, γιατί η Τουρκία τις αντιλαμβάνεται σαν υποχωρήσεις και επανέρχεται με νέες αξιώσεις κάθε φορά. Θεωρεί πως βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει τους δικούς της οικονομικούς και γεωπολιτικούς στόχους και στην πράξη ούτε τηρεί τα συμφωνηθέντα, ούτε συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ταυτόχρονα με την προσφυγική κρίση, η Ελλάδα έχει να σηκώσει και το θέμα της αξιολόγησης. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε, όταν κάποιοι από τους θεσμούς ζητούν επιπλέον περικοπές;
Το τελευταίο διάστημα η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών στην Ε.Ε. συντάσσεται με το μέρος της Ελλάδας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, δείχνοντας από πλευράς τους στροφή στο ρεαλισμό. Αυτή η κυβέρνηση έχει κατορθώσει με πολύ ψυχραιμία να δημιουργήσει συμμαχίες μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, αν θέλει να συνεχίσει ή όχι. Πρέπει να τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν πέρυσι, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτά και το γεγονός ότι οι Θεσμοί εκτός του ΔΝΤ πιέζουν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, ενδεχομένως οδηγήσει σε γρήγορη και ομαλή εξέλιξη της αξιολόγησης.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες πως, παρά το γεγονός ότι συχνά ζητούν συναίνεση σε μεγάλα θέματα, οι αρχηγοί τους (Τσίπρας – Καμμένος) δεν διστάζουν να πυροδοτήσουν το κλίμα, εξαπολύοντας επιθέσεις όπως έγινε, για παράδειγμα, με τη λίστα Μπόργιανς. Τι απαντάτε;
Αυταπατώνται όσοι – κατά δήλωση του κ. Μητσοτάκη – κάθονται «στην ίδια πλευρά του τραπεζιού», η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, αν θεωρούν ότι μπορούν να ανταλλάξουν τη συναίνεση σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα με οποιουδήποτε είδους «ομερτά» για τα σκάνδαλα και την διαπλοκή της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, και όχι μόνο. Και μόνο το γεγονός ότι ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε την υπόθεση Παπασταύρου απλώς «μια φορολογική εκκρεμότητα» αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία ο κ. Μητσοτάκης διετέλεσε πρώτος τη τάξει υπουργός, δεν είχε την παραμικρή βούληση να διαλευκάνει τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, είτε πρόκειται για τη λίστα Λαγκάρντ, είτε για τη λίστα Μπόργιανς. Η στήριξη των ΑΝΕΛ στην απόφαση της κυβέρνησης για κάθαρση είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Η αλήθεια για το τι συνέβαινε τόσα χρόνια, πρέπει να βγει στο φως και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία.
Στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τις επιθέσεις συγκεκριμένων μιντιαρχών. Από που πηγάζουν τα «αποκαλυπτικά» δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κατά τη γνώμη σας; Τα περί «χρυσών εφεδρειών» και «προσωρινής κυβέρνησης», που γράφτηκαν στον Τύπο, πως τα σχολιάζετε;
Σε ό,τι αφορά τα «αποκαλυπτικά δημοσιεύματα» για συναντήσεις και τις απειλητικές αναφορές περί «χρυσών εφεδρειών», θα σας παραπέμψω καταρχήν στις ανακοινώσεις της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού. Οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον υπουργών και κυβερνητικών στελεχών πάντως δεν είναι άσχετες με την υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών από τη σημερινή κυβέρνηση που βάζει τέλος σε ένα καθεστώς πολύχρονης αδιαφάνειας. Τα τηλεοπτικά μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό.
Από εκεί και πέρα, είναι άλλο η πολιτική κριτική που είναι ευπρόσδεκτη και εντελώς διαφορετικό οι προσωπικές επιθέσεις κατά υπουργών ή κομματικών στελεχών με συκοφαντικά δημοσιεύματα. Στη δεύτερη περίπτωση το λόγο πρέπει να έχει η Δικαιοσύνη.
Πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο του Ποταμιού παρέστησαν και τοποθετήθηκαν τόσο οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά αντίστοιχα, όσο και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Πως είδατε αυτή τη «σύμπραξη»;
Στο συνέδριο του Ποταμιού εκπροσωπήθηκε «επάξια» το αδιόρθωτο πολιτικό κατεστημένο που φέρει βαρύτατες ευθύνες για την οικονομική κρίση και την υπαγωγή της χώρα μας στη μέγγενη των μνημονίων: από τον αμετανόητο κ. Γιώργο Παπανδρέου και τον κ. Σημίτη, μέχρι τον κ. Μητσοτάκη που συνηγορεί στη γραμμή του επιζήμιου για την Πατρίδα μας ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Το εντυπωσιακό δε στη σύναξη του Ποταμιού είναι ότι κάλεσαν και τον γνωστό νεοφιλελεύθερο κ. Φέρχοφστατ, ο οποίος αφού μας απείλησε ξανά με GREXIT, μας έκανε και… «μαθήματα» Δημοκρατίας με αφορμή το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες. Το διαπλεκόμενο κατεστημένο δεν έχει αντιληφθεί ακόμα πως ο ελληνικός λαός δεν έχει ανάγκη από πάτρωνες.
Πριν από λίγες ημέρες αναλάβατε τη θέση της εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ. Τι σημαίνει για εσάς αυτή η επιλογή του Πάνου Καμμένου; Τι νέο προσδοκάτε να φέρετε στην «επικοινωνία» του κόμματος; Ποια η πορεία της νεολαίας των ΑΝΕΛ, όπου κατείχατε τη θέση της προέδρου, από εδώ και πέρα;
Αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα και για το σύνολο της Νεολαίας Ανεξαρτήτων Ελλήνων η έμπρακτη εμπιστοσύνη του Προέδρου μας κ. Πάνου Καμμένου στη νέα γενιά με έναν ακόμη τρόπο, αναθέτοντάς μου την εκπροσώπηση του Κινήματος. Είναι ένας ρόλος μεγάλης ευθύνης και πρόκλησης σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Οι νέοι απαξιώθηκαν τα τελευταία χρόνια από το πολιτικό σύστημα γιατί είναι αυτοί που μπορούν να φέρουν ανανέωση, αλλαγή νοοτροπίας, νέο τρόπο σκέψης και λειτουργίας. Εν πολλοίς ισχύει αυτό και σήμερα με απτό παράδειγμα τις εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ. Χαίρομαι που ο Πρόεδρός μας αποτελεί ελπιδοφόρα εξαίρεση.
Είμαι υπερήφανη που μέχρι τώρα εκπροσώπησα αξιόλογους, άφθαρτους και αγωνιστές νέους και νέες με όραμα και ανιδιοτελή διάθεση προσφοράς στην Πατρίδα. Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε μαζί, διαμορφώνοντας δομές και αναπτύσσοντας τη Νεολαία μας πανελλαδικά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ήμασταν ιδιαίτερα τυχεροί γιατί με την παραίνεση του Προέδρου μας να αποτελέσουμε αυτόνομη οργάνωση, μπορέσαμε ελεύθερα να εκφραζόμαστε και να λειτουργούμε.
Η υποστήριξή μου στη συνέχεια είναι αδιαμφισβήτητα δεδομένη. Η Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων οδεύει στο δεύτερο τακτικό της Συνέδριο τον Απρίλιο. Πιστεύω πως η πορεία της Νεολαίας στο εξής θα είναι ακόμα πιο δυναμική διατηρώντας τον πρωταρχικό στόχο: να δούμε την Πατρίδα μας ξανά ελεύθερη, δυνατή, σε τάξη, με δυνατότητες ανάπτυξης και ανέλιξης του κάθε Έλληνα και Ελληνίδας και του συνόλου της κοινωνίας.