Υγεία: Οι ασθενείς Covid-19 με μασέλα έχουν περισσότερα επικίνδυνα μικρόβια στο στόμα τους, σύμφωνα με ιρανική έρευνα

Όσοι άνθρωποι, που μολύνονται από τον κορονοϊό, φοράνε τεχνητή οδοντοστοιχία είναι πιθανότερο να φιλοξενούν στο στόμα τους βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπρόσθετης λοίμωξης πέρα από την Covid-19. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μικρής ιρανικής επιστημονικής έρευνας, της πρώτης του είδους της διεθνώς.

Οι ερευνητές των Οδοντιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Σαχέντ Τεχεράνης, Ούρμια και Γιασούτζ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Προσθετικής Οδοντιατρικής «The Journal of Prosthetic Dentistry», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες 30 ασθενών με Covid-19 και 30 υγιών (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε η παρουσία ειδών στρεπτόκοκκου στο 93,3% των ασθενών Covid-19 έναντι 40% των υγιών, καθώς και βακτηρίων κλεμπσιέλλα της πνευμονίας στο 46,7% των ασθενών Covid-19 έναντι 13,4% των υγιών ατόμων. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους, π.χ. προκαλώντας σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία.

Οι ερευνητές συστήνουν να ελέγχεται η μασέλα των ασθενών Covid-19 και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία για την αποτροπή κάποιας δυνητικά επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, ιδίως στους πιο ευπαθείς ασθενείς.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022391321002523.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥγεία: Η μερική αποκατάσταση της όρασης ενός τυφλού επιτεύχθηκε μέσω μιας νέας οπτογενετικής θεραπείας
Επόμενο άρθροΤο καρπούζι προήλθε πιθανότατα από τη Βορειοανατολική Αφρική και γι’ αυτό οι Αιγύπτιοι το καλλιεργούσαν ήδη πριν 4.200 χρόνια