Άρθρο Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»
Το αύριο μετά την πανδημία πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.
Αυτός είναι ο κεντρικός στόχος μας, ως ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αν δεν παρθούν έγκαιρα δραστικά μέτρα, θα είναι χειρότερες από αυτές της πανδημίας.
Γι’ αυτό έχουμε θέσει ως προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής.
Να κάνουμε πράξη την μεγάλη πρόκληση του μηδενισμού των αερίων του θερμοκηπίου στις αμέσως επόμενες δεκαετίες.
Ναι λοιπόν στην πράσινη μετάβαση. Δεν είναι όμως πολιτικά ουδέτερη.
Ο τρόπος που θα γίνει, οι προτεραιότητες και τα μέσα, η δυνατότητα πρόσβασης σε όλους στις νέες μορφές ενέργειας, ο βαθμός συμμετοχής της κοινωνίας και των φορέων της, και φυσικά η ύπαρξη προοπτικής για τις περιοχές που θίγονται (η δίκαιη μετάβαση), είναι ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους ιδεολογικοπολιτικούς προσανατολισμούς μας. Με τα πιστεύω μας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας και την ενεργειακή δημοκρατία.
Όπως διαπιστώνουν και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, υπάρχουν δυο τρόποι που θα συμβεί. Είτε θα οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις, είτε θα το κάνουν συντηρητικές δυνάμεις με τους δικούς τους όρους, που μας βρίσκουν αντίθετους.
Εμείς επιλέγουμε να ηγηθούμε και να οδηγήσουμε την μετάβαση ώστε να είναι δίκαιη, να αντιμετωπίζει τις ανισότητες, να μην αφήνει κανένα πίσω.
Στην Ευρώπη, οι Σοσιαλιστές και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, πιστεύουμε ότι οι δράσεις για το κλίμα και το περιβάλλον πρέπει να συνδυαστούν με την πορεία ανάκαμψης από τον κορωνοϊό.
Γι αυτό και ηγούμαστε της προσπάθειας εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα νέα που έρχονται και από την άλλη όχθη του Ατλαντικού είναι θετικά. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν, που επανάφερε τις ΗΠΑ στην Κλιματική Συμφωνία των Παρισίων, ανέλαβε νέα σημαντική δέσμευση, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το Κλίμα που διοργάνωσε (22/4). Να περιορίσουν οι ΗΠΑ τουλάχιστον κατά 50% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Για να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Αμερικής στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και να πιέσει τον υπόλοιπο κόσμο να αναλάβει δράση.
Πράγματι η «επιστροφή» της Αμερικής δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για να προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη. Ποιο είναι όμως το κλειδί για αυτή τη μετάβαση; Να σχεδιάσουμε με τον πολίτη στο επίκεντρο ένα περιβαλλοντικά φιλικό και κλιματικά προστατευτικό μοντέλο ανάπτυξης, με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.
Η δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, ταύτισε την πορεία του με τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος. Από τις πρώτες του δράσεις ήταν η σύνδεση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ορθολογική διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος. Αργότερα θέσπιζε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Ήταν το πρώτο κόμμα που ενσωμάτωσε στο αφήγημά του την ανάγκη πράσινης ανάπτυξης, σύστησε ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και ενίσχυσε την ενεργειακή δημοκρατία, παρέχοντας σε μικρούς επενδυτές τη δυνατότητα υλοποίησης έργων ανανεώσιμων πηγών.
Στο Κίνημα Αλλαγής, είμαστε οι πρώτοι, και οι μόνοι, που παρουσιάσαμε πριν περίπου δύο χρόνια ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μία οικονομία απαλλαγμένη από το λιγνίτη. Στο «Ενεργειακό διαβατήριο για το μέλλον», έτσι είχαμε ονομάσει τότε το σχέδιο μας, αναφερθήκαμε εμείς μόνοι από όλα τα πολιτικά κόμματα, με θάρρος και γενναιότητα, στη μεταλιγνιτική Ελλάδα.
Πρόσφατα εξειδικεύσαμε με συγκεκριμένες προτάσεις τις παραμέτρους ώστε η πράσινη ανάπτυξη να έχει προστιθέμενη αξία στην χώρα μας.
Με την παραγωγή των πράσινων τεχνολογιών να γίνεται στον τόπο μας, δημιουργώντας πολλές και καλές θέσεις εργασίας.
Μάλιστα προχωρήσαμε βήματα παραπέρα.
Σε συνέχεια της συμφωνίας για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο, αναλάβαμε πρωτοβουλία κατάθεσης συγκεκριμένου πλαισίου προτάσεων για έναν ελληνικό κλιματικό νόμο. Ζήτησα με επιστολή μου, στις 22/4/2021, από τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τη συνεννόηση προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της αλλά και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων. Ώστε στην επερχόμενη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στην Γλασκώβη, στις αρχές Νοεμβρίου, η χώρα μας να πρωτοπορεί.
Είναι σημαντικό ότι η πρόταση αυτή αποτέλεσε το έναυσμα για την εκκίνηση σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.
Όλοι τελικά θα κριθούμε από την θέληση και την συμβολή μας για να υπάρξει αποτέλεσμα.
Υπάρχουν δύο αποκλίνοντα μονοπάτια μπροστά μας. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Χάνοντας έτσι την τελευταία ίσως ευκαιρία που μας δίνεται για να κάνουμε μία διαφορετική αρχή.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για το ποια από τις δυο επιλογές θα επικρατήσει. Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς αυτή την κατεύθυνση, να σφυρηλατήσουμε μία καινούργια πράσινη αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.