24 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα
Το Πράσινο Κίνημα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή των Παγκόσμιων Ημερών που κρίνει ότι έχουν μεγάλη σημασία. Μία από αυτές είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα, η οποία «γιορτάζεται» κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου ως ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και θανατώνονται κάθε χρόνο εξαιτίας των επιστημονικών πειραμάτων και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας. Η συγκεκριμένη ημέρα διοργανώνεται από την Animal Aid και φέρει την αιγίδα του ΟΗΕ.
Για κάθε νέο φάρμακο, καλλυντικό και χημική ή οπλική δοκιμή γίνονται δοκιμές σε πειραματόζωα. Αν και υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι, οι οποίες δεν απαιτούν να αφαιρεθεί η ζωή από κάποιον ζωντανό οργανισμό οι άνθρωποι επιλέγουν να βασανίζουν τα αθώα ζώα και στη συνέχεια να τα θανατώνουν στο βωμό της επιστήμης.
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως:
13 εκατομμύρια ζώα βασανίζονται και σκοτώνονται κάθε χρόνο στα Ευρωπαϊκά εργαστήρια. Πάνω από 25 εκατομμύρια σπονδυλωτά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων, ουσιαστικά όλα τα ζώα, που έχουν επιζήσει της έρευνας, σκοτώνονται.
Μερικά παραδείγματα των τεστ που γίνονται σε ζώα είναι τα εξής:
Τεστ ευαισθησίας των ματιών Ερεθισμός ματιών με τοξικές ουσίες που οδηγεί σε τύφλωση. (Συνήθως χρησιμοποιούνται κουνέλια, αφού δεν μπορούν να κλείσουν τα βλέφαρά τους).
Δερματολογικά τεστ Ξύρισμα τριχώματος και έπειτα επικάλυψη με καυστικές ουσίες για εννέα μήνες ώστε να εκτιμηθεί η διάβρωση του δέρματός τους .
Τεστ θανατηφόρας δόσης Χορήγηση ενέσεων και εισπνοών μέχρι ο οργανισμός να καταλήξει, ώστε να διαπιστωθούν τα επιτρεπόμενα όρια κατανάλωσης μιας ουσίας. Αυτά τα πειράματα προκαλούν στα ζώα διάρροια, εμετό, παράλυση, αιμορραγία από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το δέρμα.
Πειράματα μόνο για έρευνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται πειραματόζωα σχεδόν αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, αφού η χημική βιομηχανία και η βιομηχανία καλλυντικών είναι σχεδόν αποκλειστικά μεταπωλητικές. Στην Αττική βρίσκονται σήμερα περισσότερα από 10.000 πειραματόζωα, αποτελούμενα κυρίως από ποντίκια, αρουραίους και γουρούνια. Εποπτεύονται από το υπουργείο γεωργίας και τον ΕΟΦ.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί παρατυπίες, όπως για παράδειγμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο το 2004, όπου χρησιμοποιήθηκαν ημίαιμοι σκύλοι για τη μελέτη ασθενειών στο πάγκρεας από την Ιατρική σχολή εκεί – παρόλο που απαγορεύεται η χρήση τους για αυτό το σκοπό. Σε γενικές γραμμές όμως το θέμα δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τη χώρα σε καμιά του διάσταση.
Ρία Ακρίβου: «Τα πειράματα σε ζώα δε βοηθούν σε τίποτα την ανθρωπότητα»
Σε δήλωσή της η Συμπρόεδρος του Πράσινου κινήματος Ρία Ακρίβου ανέφερε σχετικά: «Παρόλο που προηγμένες μέθοδοι αντικαθιστούν την έρευνα σε βάρος των ζώων, οι ξεπερασμένοι νόμοι απαιτούν δοκιμές σε αυτά προτού ένα προϊόν διατεθεί στην αγορά. Το αποτέλεσμα, κάθε χρόνο εκατομμύρια ζώα υποφέρουν και πεθαίνουν σε πειράματα που δεν μπορούν ποτέ να δώσουν ασφαλή συμπεράσματα και είναι αμφίβολης επιστημονικής αξίας.
Στην εποχή μας, αυξάνεται ο αριθμός επιστημόνων και πολιτών που συμφωνούν και αναγνωρίζουν ότι τα πειράματα σε ζώα δε βοηθούν σε τίποτα την ανθρωπότητα, ούτε συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών, καθώς τα αποτελέσματά τους δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στον άνθρωπο.
Αυτό συμβαίνει διότι τα ζώα διαφέρουν σημαντικά στην ανατομία, στη φυσιολογία και στο μεταβολισμό σε σχέση με τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 90% των φαρμάκων που δοκιμάστηκε σε ζώα δεν περνάει το τεστ στον άνθρωπο και τελικά δεν βγαίνει στην αγορά.»
Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη