«Θα υπάρξουν πρωτόκολλα για την λειτουργία της εστίασης», δήλωσε στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Αναφορικά με τα πρωτόκολλα στον χώρο της εστίασης, ο κ. Σταμπουλίδης σημείωσε: «Εμείς θέλουμε να είναι τα μέτρα τέτοια που να μπορούν να εφαρμοστούν, δεν πρόκειται να βάλουμε σύνθετες πράξεις στους ανθρώπους. Ίσα -ίσα θέλουμε και οι επιχειρήσεις να βρουν σιγά-σιγά τον φυσιολογικό τους ρυθμό και οι καταναλωτές να εκτονωθούν, αλλά πάνω από όλα να διατηρήσουμε την απόσταση, που έτσι κι αλλιώς έχουμε μάθει να τηρούμε τους τελευταίους μήνες, ούτως ώστε να μην επιβαρύνουμε και άλλο τη δημόσια υγεία».
«Είμαστε έτοιμοι, απλά είναι θέμα τυπικής ανακοίνωσης, πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε στους εξωτερικούς χώρους και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο σιγά-σιγά θα μπούμε σε μια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέκταση των μαγαζιών σε πεζοδρόμια και πλατείες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, απάντησε: «Υπάρχει διάταξη που ήταν σε ισχύ και θα είναι σε ισχύ ξανά, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όπου υπάρχει δυνατότητα, χωρίς φυσικά να κλείνουν τους διαδρόμους για τον κόσμο και για τα ΑΜΕΑ και άλλες ανάγκες που πρέπει να διαφυλάξουμε, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε χώρους».
Αναφορικά με τα SMS μετακίνησης, ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε: «Είναι ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε ξανά με την επιτροπή. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση βοηθάει πάρα πολύ στο να υπάρχει μια ελεγχόμενη κινητικότητα, ιδίως στα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι όταν ανοίξουμε την εστίαση και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τα λοιπά, δεν ξέρω αν θα υπάρχει νόημα».
Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, δήλωσε: «Η θέση μας ήταν ήδη αποτυπωμένη από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Έχουμε ήδη αποστείλει στην επιτροπή, ξανά, την εισήγησή μας για την επανεκκίνηση και αυτών των χώρων».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την Μεγάλη Εβδομάδα, απάντησε: «Το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού, και από την άλλη πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρηση τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».
Αναφορικά με την κριτική για το ωράριο λειτουργίας έως τις 11 το βράδυ στην εστίαση, σημείωσε: «Πρέπει να δώσουμε μάχη όλοι μαζί για την κίνηση αυτή, να τη διασφαλίσουμε και να μην μπούμε ξανά σε περιπέτειες. Η εστίαση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει διευρύνει πολύ το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, άρα σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε ένα μεγάλο τείχος ανοσίας και σε ομάδες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και είναι πιο εκτεθειμένες. Έχοντας λοιπόν αυτό και έχοντας και το self test, θα κερδίζουμε χώρο, άρα όσο χώρο κερδίζουμε τόσο χώρο θα δίνουμε στην αγορά».
«Πέρα από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τα οποία χτίζουν και ένα μαξιλάρι ανακούφισης, ακόμη περισσότερο για τις επιχειρήσεις, νομίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να τον δαμάσουμε τον ιό», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Ο εμβολιασμός είναι προφανώς το πιο ισχυρό μέσο, από την άλλη όμως παρατηρούμε μια ωριμότητα και των πολιτών. Ιδίως στον τρόπο που χρησιμοποιεί τη μάσκα, στον τρόπο που κρατάει κάποιες αποστάσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ