Κάποτε ο Νιόνιος έγραφε και τραγουδούσε για «την πλατεία που ήταν γεμάτη, με το νόημα που ‘χει κάτι απ’ τις φωτιές, στις γωνίες και τους δρόμους από συντρόφους οικοδόμους, φοιτητές»…
Δύσκολα χρόνια κι ο Σαββόπουλος ήταν παρών στην απόλυτη πιτσιρικαρία, στα πρώτα σκιρτήματα, στις πρώτες αναζητήσεις.
Σήμερα, δεκάδες χρόνια μετά, πάλι η πλατεία είναι γεμάτη! Μα χωρίς το νόημα που έχει κάτι απ’ τις φωτιές… Γεμάτη με νέους που οι περισσότεροι δηλώνουν κουρασμένοι από την πανδημία και τον τρόπο ζωής και προφυλάξεων… Γεμάτη με νέους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία θεωρούν ότι κάνουν επανάσταση ανυπακοής στην κυβέρνηση… Γεμάτη με νέους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανάγωγοι και υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια της δημοκρατίας και το μότο που λέει ότι η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Είδαμε και βλέπουμε συνεχώς στρατούς νεολαίας να μετακινούνται από το ένα μέρος της πόλης στο άλλο. Φρουρεί η Πολιτεία τη μια πλατεία; Ε, πάμε στην άλλη… Κι εκεί κάνουμε πάρτι. Ντάπα –ντούπα από τα ηχεία, βεγγαλικά, σπασμένα μπουκάλια, αλαλαγμοί, χώρια που κάνουμε τις πλατείες χωματερές, σπάμε αυτοκίνητα κι άμα λάχει ουρούμε και στη βάση των αγαλμάτων ή των μνημείων ή και στις εισόδους των πολυκατοικιών!
Είχα κι έχω την πεποίθηση ότι στα νέα παιδιά πρέπει να είμαστε ανεκτικοί και να κατανοούμε ότι το αίμα τους «βράζει». Μα αυτό που βιώνουμε δεν δικαιολογείται. Ουδείς μπορεί να περιφρονεί το κοινωνικό σύνολο. Πεθαίνουν καθημερινά 60-80 άνθρωποι! Κι αυτοί οι νέοι περιφέρουν την αμυαλιά και την επιθετικότητά τους, χωρίς να σκέφτονται τίποτα. Ναι, οι πολλοί από αυτούς είναι μέλη Αριστερών νεολαιών ή αντιεξουσιαστές. Αλλά, ως εκεί και μη παρέκει.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχουμε επανάληψη των εκδηλώσεων που γίνονταν το χειμώνα του 1994 σε όλη την Ελλάδα, στην αντίθεση όλων στον νόμο Παπαθεμελή, που έκλεινε όλα τα μαγαζιά από τις 02.00 τη νύχτα. Μα δεν είναι το ίδιο. Ο Παπαθεμελής απλώς ήταν εκτός τόπου και χρόνου, δεν είχε καμιά σχέση με την πραγματικότητα και παρ’ ότι σοσιαλιστής αποτελούσε την επιτομή της συντήρησης και της ασχετοσύνης. Επί Παπαθεμελή και ΠαΣοΚ άλλωστε, δεν υπήρχε πανδημία, δεν πέθαιναν χιλιάδες άνθρωποι την εβδομάδα. Άρα η σύγκριση είναι άκαιρη.
Άκουσα και κάτι ακόμη. Ότι αν ήταν ανοικτή ή ανοίξει η εστίαση, όλοι αυτοί θα κάθονταν στα «Τραπεζάκια έξω» ( α ρε Νιόνιο πόσο έχεις μπει στα κύτταρα μας), με μέτρα και αποστάσεις και δεν θα συνωστίζονταν σε πλατείες. Μα έχω εξαιρετική αμφιβολία αν οι τύπου στις πλατείες θα ήταν, ποτέ, θαμώνες της εστίασης.
Σκέφτομαι και κάτι ακόμη: ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θαμώνων της πλατείας είναι άμεσοι απόγονοι της καταστροφικής κι ασύδοτης γενιάς του Πολυτεχνείου που στέριωσε την Αριστερή κουλτούρα και ηγεμονία στη χώρα. Που σήμερα κλονίζεται αφού αποδείχτηκε φενάκη. Είναι οι απόγονοι εκείνων που εξακολουθητικά ταύτισαν τη δημοκρατία με την ασυδοσία και την ελευθερία με την αυθαιρεσία και τον ετσιθελισμό. Είναι οι απόγονοι εκείνων που κατέστρεψαν τα Πανεπιστήμια, που έμαθαν τα παιδιά τους να μουντζώνουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και διέχυσαν στην κοινωνία την …ανυπακοή!
Ακούω και διαβάζω στα social media το ερώτημα «τι κάνει η αστυνομία;». Σωστό. Μα πολύ πρόχειρα μπορώ να σκεφτώ πολλές άλλες ερωτήσεις: Τι κάνεις ως αστυνομία; Δηλαδή ως κυβέρνηση; Διαλύεις το κορονοπάρτι με τις χιλιάδες ανεύθυνους και χαβαλέδες; Κλείνεις με αστυνομικούς τις πλατείες; Μα θα πάνε παρακάτω…
Τι θα γίνει αν πάμε σε σκληρή αστυνόμευση και δημιουργηθούν συρράξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε επανάληψη γεγονότων σαν της Νέας Σμύρνης; Με την κυβέρνηση, τότε, υπόλογη από εκείνους -εντός κι εκτός πλατειών- που αναζητούν ευκαιρία για χαβαλέ ή και αίμα και μέχρι στιγμής δεν καταδικάζουν τα κορονοπάρτι; Αν δεν τα σιγοντάρουν υπογείως…
Τι θα γίνει αν δεν πάμε σε σκληρή αστυνόμευση και το Πάσχα η κυβέρνηση θελήσει να εφαρμοστούν μέτρα σε εκκλησίες, μετακινήσεις και οτιδήποτε αποφασιστεί; Αν εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, πχ στις εκκλησίες, θα της λένε ότι στους χαβαλέδες έκανε τα στραβά μάτια και στον λόγο του Θεού δείχνει αυστηρότητα! Χώρια που οι πληττόμενοι κάτοικοι πέριξ των πλατειών, οι λεγόμενοι νοικοκυραίοι, ψήφισαν Νέα Δημοκρατία για να γλιτώσουν από την ασυδοσία των ημερών ΣΥΡΙΖΑ. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Κάτι τελευταίο: Άκουσα την κυβερνητική εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι «Η Αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση».
Σκέφτομαι ότι αν υπήρχε κοινωνική συνείδηση, ίσως να μη χρειαζόταν η αστυνομία στις κοινωνίες…