Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το ταχίνι είναι βασικό συστατικό του χούμους, μίας δημοφιλούς αλοιφής που πλέον καταναλώνεται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμοι. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν το ίδιο το ταχίνι.
Το ταχίνι είναι μία αλοιφή που παράγεται από αλεσμένους και ψημένους σπόρους σουσαμιού. Το ταχίνι είναι βασικό συστατικό σε πολλές κουζίνες και διαθέτει μία διακριτική γεύση ξηρών καρπών. Μερικοί βέβαια χαρακτηρίζουν αυτή τη γεύση ως πικρή ή όξινη.
Από τη στιγμή που οι σπόροι του σουσαμιού διαθέτουν μεγάλη διατροφική αξία συσσωρευμένη στο πολύ μικρό τους μέγεθος, το ταχίνι μπορεί επίσης να είναι μία υγιής προσθήκη στη διατροφή σας. Εκτός από το ψωμί, μπορείτε να το συνδυάσετε με φρυγανιές ή μπισκότα. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε στα όσπρια (π.χ στα ρεβίθια) ή στις σαλάτες. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για τροφή με αρκετές θερμίδες, θα πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας με μέτρο.
Ταχίνι: Θερμίδες και διατροφική αξία
Οι ακόλουθες διατροφικές πληροφορίες παρέχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και ισχύουν για μία κουταλιά (15 γραμμάρια) ταχίνι:
- Θερμίδες: 89
- Λίπη: 8 γραμμάρια
- Νάτριο: 17mg
- Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
- Ίνες: 1,4 γραμμάρια
- Σάκχαρα: 0
- Πρωτεΐνη : 2,6 γραμμάρια
Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία
Το ταχίνι παρέχει σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά. Παρόλα αυτά, επειδή το μέγεθος της μερίδας είναι συνήθως μικρό, η θρεπτική τόνωση που αποκτάτε από την κατανάλωση των σπόρων θα επηρεάσει ελάχιστα τις ολικές σας ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία.
Αν καταναλώσετε μία κουταλιά ταχίνι θα αποκτήσετε 13% (0,2 milligram) της συνιστάμενης ημερήσιας δόσης θειαμίνης εάν ακολουθείτε μία διατροφή δύο χιλιάδων θερμίδων ημερησίως. Η θειαμίνη είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και αμινοξέων. Είναι επίσης σημαντική και βασική για τις νευρικές λειτουργίες. Το ταχίνι περιλαμβάνει επίσης τις εξής βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία:
- Νιασίνη: 4%
- Φυλλικό οξύ: 4%
- Μαγγάνιο: 11%
- Φώσφορος: 11%
Ιδιότητες και οφέλη για την υγεία
Λόγω των ινών που περιέχει καθώς και των μικροθρεπτικών συστατικών, των καλών λιπών και των αντιοξειδωτικών του, το ταχίνι και τα άλλα προϊόντα σουσαμιού (όπως το σησαμέλαιο) είναι φημισμένα για τις ιδιότητές τους και τα οφέλη για την υγεία. Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα υγιεινά οφέλη του ταχινιού.
Βοηθάει στη σωστή πέψη
Ένα μέρος των υδατανθράκων στο ταχίνι είναι ίνες. Οι ίνες υποστηρίζουν τη συνολική υγεία της πέψης αλλά και βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος και αυξάνουν τον κορεσμό, το αίσθημα της πληρότητας μετά το φαγητό. Επιπλέον, οι σπόροι από σουσάμι που βρίσκονται στο ταχίνι, περιέχουν διάφορα πεπτικά ένζυμα που είναι γνωστό ότι ενισχύουν την πεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα των παιδιών. Αντίθετα με το απλό βούτυρο, το ταχίνι θεωρείται πιο εύπεπτο και διατηρεί το έντερο μας καθαρό.
Ταχίνι και χοληστερόλη
Μαζί με τις ίνες, τα πολυακόρεστα λίπη στους σπόρους σουσαμιού μπορούν να βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης (που μερικές φορές ονομάζεται κακή χοληστερόλη), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Εξάλλου, το λίπος του σουσαμιού που υπάρχει στο ταχίνι, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε. Έτσι, ενισχύετε επιπλέον τον οργανισμό σας και βοηθάτε στην πρόληψη ενάντια στην αρτηριοσκλήρυνση και θρόμβωση.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ.