Τι ζητεί το λιανεμπόριο

Παροχή άμεσης ρευστότητας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου που παρέμειναν επί μακρόν κλειστές με κρατική εντολή ζητά η ΕΣΕΕ με Επιστολή της στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνη Γεωργιάδη. 

Η ένταση στους κλάδους που πλήττονται από την παρατεταμένη παύση εργασιών συνεχίζεται, ενώ στον χορό των αντιδράσεων μπαίνουν σταδιακά και άλλοι κλάδοι, όπως π.χ. η Ενωση Αλκοολούχων Ποτών που βιώνει δραματική πτώση πωλήσεων, ενώ παράλληλα παραμένει από τους πλέον υπερφορολογημένους κλάδους της επιχειρηματικότητας.

Ο Π. Σταμπουλίδης

Παράλληλα, σήμερα το πρωί στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA ο Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μίλησε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τη δυσαρέσκεια των εμπόρων των «κόκκινων» περιοχών της χώρας, όπου το άνοιγμα πήρε αναβολή στο… παρά πέντε.

«Η κυβέρνηση ετοιμάζει προτάσεις και η επιτροπή δίνει το πράσινο φως. Πριν ανακοινώσουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, πέρασε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων η πρόταση», είπε ο κ. Σταμπουλίδης.

«Έχουμε δείξει και συνεχίζουμε να δείχνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην επιτροπή. Όπου χρειάζεται να παρέμβουμε το κάνουμε, για να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε αυτή τη φάση πάρθηκε μια απόφαση που προφανώς έχει τους λόγους της. Εμπιστευόμαστε την επιτροπή και όπου χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις τις κάνουμε», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν οι έμποροι της Θεσσαλονίκης κατά της απόφασης για αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματικών και Εμπόρων της πόλης καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ κατά της απόφασης να παραμείνουν για ακόμη μια εβδομάδα κλειστά τα καταστήματα.

Η ΕΣΕΕ: Έμφαση στα κεφάλαια κίνησης

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου επισημαίνει πως, σύμφωνα με τις έρευνες του ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, το βασικό κεφάλαιο αγοράς νέων εμπορευμάτων της προσεχούς σεζόν μπορεί να ανέλθει μέχρι και το 46% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα όμως, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σωρεύσει από την αρχή της πανδημίας τεράστια αποθέματα (στοκ) εμπορευμάτων της περασμένης σεζόν, υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, τα αλλεπάλληλα κλεισίματα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ειδών στους περιορισμένους χώρους των επιχειρήσεων, γεγονός που τις επιβαρύνει και με αυξημένα κόστη αποθήκευσης.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΣΕΕ προτείνει την υλοποίηση Δράσης, ανάλογης με αυτήν που εξαγγέλθηκε για την εστίαση, η οποία να στοχεύσει στην ομαλοποίηση της αγοράς και να συμβάλλει στην αποτροπή «λουκέτων» και απολύσεων στο ελληνικό εμπόριο την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της προτεινόμενης δράσης είναι:

  • Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
  • Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης
Προηγούμενο άρθροΕργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 23 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Επόμενο άρθροΠ.Κ.Μ: Εργασίες συντήρησης στην Επαρχιακή Οδό 27 Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας