Ισχυρή ανάκαμψη και στη συνέχεια ανάπτυξη της οικονομίας προβλέπει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας

«Δεν θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,

επισημαίνοντας πως «βγαίνουμε τακτικά στις αγορές, χθες “πήραμε” επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, ευελπιστούμε σταδιακά να ανοίγει η αγορά και να μειώνονται τα έξοδα και να αυξάνονται τα έσοδα του κράτους, εκτιμούμε ότι ο τουρισμός θα πάρει καλύτερα από πέρσι- προφανώς χειρότερα από το 2019- και περιμένουμε να αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη και μετά ανάπτυξη της οικονομίας».
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» θα καταβληθεί στο τέλος Απριλίου, ενώ άφησε ανοικτό, ανάλογα με τις υγειονομικές εξελίξεις, να υπάρξει και 8ος κύκλος του προγράμματος. «Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι τα μέτρα ήταν ικανοποιητικά στο σκέλος των μη απολύσεων και των μη λουκέτων, μέχρι σήμερα. Πρέπει να δούμε ότι πράγματι κάποιες επιχειρήσεις όταν ανοίξουν θα δυσκολευθούν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους και για αυτό εξετάζεται να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι από πέρσι υπάρχει και πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, με στόχο την αποτροπή απολύσεων. «Η επιδοτούμενη αναστολή συμβάσεων συνεχίζεται τον Απρίλιο και με διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ. Το πρόγραμμα συνεχίζεται και το κόστος ανέρχεται στα 330 εκατομμύρια», είπε.
Για τις μειώσεις ενοικίων, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «επιλέξαμε να κάνουμε διπλή πληρωμή, για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πληρωμή θα γίνει στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σήμερα, τελειώνει η διορία για τον Φεβρουάριο και δεν έχουν γίνει οι δηλώσεις για τον Μάρτιο. Θα πάρουμε τα στοιχεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με αυτά θα γίνει η πληρωμή και για τον Μάρτιο και θα κάνουμε έλεγχο εκ των υστέρων. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 180 εκ. ευρώ και τον Απρίλιο θα είναι άλλα τόσα». Σχετικά με τυχόν εκκρεμότητες από προηγούμενους μήνες, ο υπουργός δήλωσε πως «θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν μέσω της πλατφόρμας που υπάρχει, μέχρι τα μέσα Απριλίου, τυχόν προβλήματα στις δηλώσεις για τα ενοίκια του 2021 και του 2020, ώστε να προβούν σε διορθώσεις και να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται».
Όσον αφορά στις επιταγές, ανέφερε ότι «σήμερα νομοθετούμε στη Βουλή παράταση για τις επιταγές που αφορά και στον Απρίλιο, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους κομιστές. Υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούμε να ισορροπήσουμε μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων», προσθέτοντας ότι η πρόβλεψη της παράτασης αφορά και σε επιταγές με σημερινή ημερομηνία λήξης, μετά την παράταση που υπήρχε για αυτές.
Ερωτηθείς για τις φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα δείτε μια ολιστική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, πόσες θα είναι οι δόσεις, τι θα ισχύσει για τα τεκμήρια, τι θα γίνει με τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και τι θα ισχύσει με το τέλος επιτηδεύματος για όσους είναι άνεργοι». Δήλωσε, παράλληλα, ότι «αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη την υγειονομική κρίση. Πέρσι επιλέξαμε ένα κομμάτι να μην πληρώσει προκαταβολή φόρου και ένα άλλο να μην πληρώσει ένα μέρος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δούμε το καλοκαίρι, καθώς φέτος έχουν ληφθεί και δύο μέτρα που δεν υπήρχαν πέρσι, που φέρνουν 1,5 δισ. ευρώ λιγότερης οικονομικής επιβάρυνσης, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης».
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, δήλωσε ότι «εν πολλοίς η κυβέρνηση έχει τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση, λέγοντας ότι πριν από την κρίση, ο φόρος μειώθηκε το 2019, μεσοσταθμικά κατά 22%. Όταν βγούμε από την κρίση, θα τηρήσουμε και την υπόλοιπη δέσμευση μας για το υπόλοιπο 8%, καθώς είχαμε εξαγγείλει μείωση του φόρου κατά 30%. Δεν μπορεί να καταργηθεί ο φόρος ακινήτων, χρειάζεται αναπροσαρμογή του φόρου ακίνητης περιουσίας σε περιοχές και ακίνητα που σήμερα δεν επιβαρύνονται».
Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν μετά από το lockdown, είπε ότι «υπάρχει μια δέσμη προβλέψεων για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το πρόγραμμα “Γέφυρα 2”, που αφορά σε πάνω από 100.000 επιχειρήσεις και επιδοτεί δάνεια των επιχειρήσεων. Ακόμη, υπάρχει ποσό 500 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων, με το ύψος της επιδότησης να σχετίζεται με το πλήθος και το είδος των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα».
«Ενεργούμε έγκαιρα και μεθοδικά, ώστε να έχουμε πόρους στην άκρη για να βοηθήσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έχουμε τους πόρους για να σταθούμε κοντά στην κοινωνία. Όσο προχωρά και βαθαίνει η κρίση, δεν θα μπορούμε όμως να αναπληρώνουμε όλες τις μειώσεις που έχουν υποστεί όλοι οι πολίτες», πρόσθεσε. «Δεν έχουμε ωραιοποιήσει τις καταστάσεις. Προσπαθούμε να καλύψουμε επί 14 μήνες μια μεγάλη κρίση και την καλύπτουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είμαστε η τρίτη χώρα στην Ευρώπη που καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών των μισθών των συμπολιτών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «είμαστε έτοιμοι και για το δυσμενές σενάριο τον Απρίλιο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΆη-Στράτης: Ρεύμα και θέρμανση από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Επόμενο άρθροΜεγάλη αύξηση της καταστροφής των παρθένων, τροπικών δασών παρατηρήθηκε το 2020