«Το ΕΣΥ είναι σε βαθύ κόκκινο. Επιτέλους η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των νέων covid κλινικών στα νοσοκομεία. Όπως είχαμε προτείνει. Όμως δεν αρκεί. Επιβάλλεται να προχωρήσει και στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά, ανοίγοντας απόψε τη συζήτηση στη ψηφιακή περιοδεία που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής, αυτή τη φορά στη Κρήτη.
Πρόσθεσε με νόημα πως «το κατά τον κ. Μητσοτάκη τελευταίο μίλι, είναι μακρύς δρόμος» ενώ συμπλήρωσε πως τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία, εξ αιτίας της πανδημίας δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, «ο κ. Μητσοτάκης έταξε άλμα δεκαετίας όταν σκοντάφτει ήδη από τα πρώτα βήματα.
Η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον κρατικό Προϋπολογισμό. Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή. Τα μέτρα δεν προσφέρουν προοπτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Απλά κρατούν το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί έξω από το νερό, προσωρινά».
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός της, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε πώς είναι απαραίτητες για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανές οι επιχειρήσεις.
«Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η πορεία της ανάκαμψης θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο. Η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. την χρήση μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την επανεκκίνηση της Οικονομίας», επεσήμανε κι άσκησε έντονη κριτική στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία, στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά είπε πώς δεν υπάρχουν νέα προγράμματα ρευστότητας. Όσον αφορά την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα Γέφυρα, για να έχει νόημα, πρέπει να μη αφεθούν ασύδοτες οι τράπεζες να θέτουν πρόσθετους όρους. Αν κάνουν ό,τι με τα φυσικά πρόσωπα, θα είναι δώρον-άδωρον.
Σημείωσε ότι χρειάζεται για την τόνωση της ρευστότητας, ειδικό πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής για την εστίαση και το λιανεμπόριο, που το 70% να είναι απευθείας ενίσχυση και να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας, όπως επίσης και η αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου έως το τέλος του έτους.
Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του, και είναι εδώ για να τις επικαιροποιήσουμε και να τις ιεραρχήσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας με στόχο ένα νέο και διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο Ανάπτυξης, ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.
Ειδικά για τα πλεονεκτήματα της Κρήτης, σημείωσε ότι το νησί έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωτοπορήσει και στη μετά covid εποχή, αξιοποιώντας τη θέση του, το κλίμα, τους ανθρώπους του και αυτό που ήδη είναι, με βασικούς πυλώνες τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την ενέργεια και τις τεχνολογίες, πραγματοποιώντας το ποιοτικό άλμα. Παρουσίασε δε, τις επιμέρους προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής γι όλο το φάσμα των οικονομικών δραστηριοτήτων της Κρήτης.
Δίνοντας τέλος, το περίγραμμα της άποψης του ΚΙΝΑΛ για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Τα κονδύλια του ταμείου, είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα. Το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική θητεία της ΝΔ. Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει» ανέφερε.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομικών , Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της θέσης του Κινήματος Αλλαγής για το Ταμείο Ανάκαμψης εξηγώντας τις προτεραιότητες που απαιτούνται για να επανεκκινήσει η οικονομία και να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ