Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από την Αριστοτελία Πελώνη

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη

Για την επιδημιολογική κατάσταση και το Ε.Σ.Υ.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο- παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη  πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της  και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα. Στόχος -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN- είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε ένα κοντινό ορίζοντα. Πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου- νοσηλεύουν Covid περιστατικά, ενώ το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν έχει μπει στην εφημερία του Ε.Σ.Υ. για non-covid περιστατικά. Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non Covid νοσοκομείο και το ΩΝΑΣΕΙΟ Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.

Για μια ακόμη φορά, όλη η Ελλάδα λειτουργεί και πάλι ως μια Υγειονομική Περιφέρεια.  Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής, άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι  450 non Covid και οι 100 Covid.

-Tο Hellenic Health Care Group παραχωρεί 300 κλίνες.

-Το ΙΑΣΩ GROUP  100 κλίνες.

-Ο Όμιλος Αθηνών  50.

-Ο Όμιλος ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ 60.

-Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ 40.

Επιπλέον:

-Το νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid.

-Το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251 μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για non Covid περιστατικά.

-Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες Μ.Ε.Θ. Covid.

Παράλληλα, παραδίδονται  στα νοσοκομεία της Αττικής, 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Για τους εμβολιασμούς

Στο μεταξύ -όπως είναι καλά γνωστό- οι εμβολιασμοί στη χώρα μας προχωρούν με ασφάλεια, υποδειγματικό τρόπο και γρήγορους ρυθμούς, ανάλογα πάντα με τις ροές εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Έχουν ήδη ξεπεράσει το 1.345.000 και  περισσότεροι από 915.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Σημειώνεται ότι  έχει ήδη ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς, τις μαθήτριες και τους μαθητές άνω των 16 ετών των Σχολικών Μονάδων της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης που έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό και μπορούν  να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους.

Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας -περίπου 250.000- με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου.  Θα ακολουθήσει, στις 26 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα  ραντεβού συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας των  70-74 ετών και τις αμέσως επόμενες ημέρες -στις αρχές Απριλίου- θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των συμπολιτών μας της ηλικιακής ομάδας 65-69 ετών.

Εκτιμάται μάλιστα ότι τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί -περισσότεροι δηλαδή από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα- χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς  τα εμβόλια της Johnson & Johnson τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες.

Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό

Ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας είναι το γεγονός ότι  η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή -όπως ανακοίνωσε χθες η Πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν- υιοθέτησε πλήρως την πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα  Ψηφιακό «Πράσινο» Πιστοποιητικό με το οποίο οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν και πάλι να έχουν εύκολη μετακίνηση εντός της Ε.Ε..

Το πιστοποιητικό αυτό -όπως από την αρχή είχε διευκρινίσει ο Πρωθυπουργός- θα λειτουργεί σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας, καθώς θα απαλλάσσει τους ταξιδιώτες από γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία, καλύπτοντας τρεις τύπους πιστοποιητικών: Πιστοποιητικά εμβολιασμού, πιστοποιητικά τεστ και πιστοποιητικά για άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.

Προφανώς, λοιπόν, δεν πρόκειται για «πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας», ούτε για πρωτοβουλία «καταδικασμένη να αποτύχει», αλλά για μια σημαντική επιτυχία των προσπαθειών του Πρωθυπουργού που θα συμβάλει στη διευκόλυνση και την τόνωση των τουριστικών ροών προς τη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά  την Οικονομία

Χθες το ελληνικό Δημόσιο πέτυχε κάτι που -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- ήταν αδιανόητο πριν από δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το 2008 προχώρησε στην έκδοση 30ετους ομολόγου και άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο.

Η εξέλιξη αυτή -και μάλιστα την ώρα που επικρατεί διεθνής αβεβαιότητα εξαιτίας της πανδημίας- αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι οι προσφορές ήταν υπερδεκαπλάσιες του ποσού που ζητήθηκε και το 90% πήγε σε ξένους επενδυτές.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,  Αλέξης Τσίπρας, σήμερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, χαρακτήρισε το πιστοποιητικό εμβολιασμού που δρομολογεί η Κομισιόν «ανοησία», όταν έχει εμβολιαστεί το 7% των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τι απαντάτε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, πιστοποιητικό «επιπολαιότητας», όπως προανέφερα και στην εισαγωγή μου, το είχε χαρακτηρίσει αρχικά ο κ. Τσίπρας, όταν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το έθεσε στο ευρωπαϊκό τραπέζι και είναι μια πρόταση η οποία υιοθετήθηκε. Θέλω να πιστεύω ότι ίσως δεν έχει διαβάσει καλά την πρόταση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και  έβαλε σε διαβούλευση η Κομισιόν. Αναμένεται να υιοθετηθεί εντός του επόμενου τριμήνου θα τονώσει, όχι μόνο τον ελληνικό τουρισμό, αλλά και συνολικά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για μια επιτυχία της χώρας και μια ενίσχυση της εικόνας και του brand της, που καλό θα ήταν να αναγνωρίσει και η Αντιπολίτευση.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Η Κυβέρνηση προχωρά σε αναθεώρηση κάποιων περιορισμών, όπως προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο CNN.  Παρά ταύτα, όπως είπατε και εσείς στην εισαγωγή σας, οι αριθμοί τρομάζουν με αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς. Γιατί, λοιπόν, χαλαρώνουν τα μέτρα; Αποδείχθηκαν αποτυχημένα, όπως είπε το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Μόσχοβα, δεν μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε -και θα εξετάσει και η Επιτροπή στη συνεδρίασή της- είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Εργαλεία που, ταυτόχρονα, θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους, όπως έχουμε πει, πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός, όπως και ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και πάντα, όπως προανέφερα, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, κάτω από ποιες συνθήκες δεν θα επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, το άνοιγμα της εστίασης στα μέσα Απριλίου;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Κοσελόγλου, δεν θα κάνω τον μάντη. Παρακολουθούμε, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν είναι σημερινή αυτή η συζήτηση. Προφανώς, θα το κρίνει η Επιτροπή όταν έρθει η ώρα.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ-ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Πόσο κοντά είναι μια συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν; Η τουρκική πλευρά δηλώνει έτοιμη.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Μουρελάτου, όπως γνωρίζετε, εφόσον οι συνθήκες είναι κατάλληλες και το επιτρέψουν θα υπάρξει μία συνάντηση του κ. Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, τον κ. Τσαβούσογλου, στις 14 Απριλίου. Θυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι θέλουμε ανοιχτούς διαύλους με τη γειτονική χώρα και δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση οι επαφές των δύο χωρών και σε ανώτατο επίπεδο. Ας γίνει, ωστόσο, πρώτα η συνάντηση που σας προανέφερα.

ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ανακοινώσατε τις νέες κλίνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτές οι κλίνες είναι λειτουργικές χωρίς προσωπικό; Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε επί του πεδίου την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε -και από τις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας- γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με κάθε τρόπο, μπαίνουν και άλλα όπλα στη μάχη. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους. Όταν είμαστε σε πόλεμο, όλοι δίνουμε τη μάχη. Προσβλέπουμε στην οικειοθελή, για την ώρα, συνδρομή και ιδιωτών γιατρών. Διαφορετικά, όπως είπε και ο Υπουργός Υγείας χθες, θα προχωρήσουμε σε ό,τι είναι συνταγματικά προβλεπόμενο.

Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ο αδελφός του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τσίπρας, διέψευσε τον ισχυρισμό του Άδωνι Γεωργιάδη ότι καταδικάστηκε για πλαστογραφία και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε με νόμο να τον απαλλάξει. Θεωρείτε πως ο Υπουργός Ανάπτυξης πρέπει να ανακαλέσει;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όχι, δεν το θεωρώ.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Τι άλλαξε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προγραμματίζεται πλέον συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών; Υπάρχουν κινήσεις καλής θέλησης από πλευράς της Τουρκίας;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους και συνεργασία με τη γειτονική χώρα. Όπως ξέρετε, έγινε ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών και οι πολιτικές διαβουλεύσεις και οι δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί.

Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε το πρωί πως η ευθύνη για το πολιτικό moratorium ανήκει στην Κυβέρνηση. Προτίθεται ο Πρωθυπουργός να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Νταλιάνη, ο κ. Τσίπρας, καταρχάς, δεν απάντησε στη χθεσινή ανακοίνωση σε αυτό που τον ρωτήσαμε, να μας πει τι εννοεί. Αν εννοεί ότι πρέπει να σταματήσει η Κυβέρνηση να νομοθετεί ή να μην προχωρά νομοθετήματα τα οποία, ενδεχομένως, τον ενοχλούν, προκειμένου ο ίδιος, σε αντάλλαγμα, να σταματήσει να βγάζει κόσμο στους δρόμους, να υποκινεί πορείες και διαδηλώσεις. Ως προς το άλλο σκέλος, η Κυβέρνηση έχει κρατήσει ανοιχτούς διαύλους πάντα σε όλα τα επίπεδα, με όλα τα κόμματα. Είναι πάντα έτοιμη να ακούσει οποιαδήποτε σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση, αρκεί να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ:  Με βάση ποια ακριβώς διάταξη, πήρε ειδική άδεια για βάπτιση ο κ. Γεωργιάδης; Και αν θεωρεί σωστή η Κυβέρνηση την κίνηση αυτή του Υπουργού Ανάπτυξης, ανεξαρτήτως του εάν τυπικά είχε άδεια ή όχι.

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, στο ίδιο θέμα έχει απαντήσει ο κ. Γεωργιάδης. Απάντησε εκτενώς με τη χθεσινή τοποθέτησή του στη Βουλή.

Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Όπως έχει προαναγγελθεί, παρά την έντονη πίεση στο Ε.Σ.Υ., η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Δεν φοβάστε περαιτέρω επιδείνωση των ήδη υψηλότατων επιδημιολογικών δεικτών;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Πανταζή, απάντησα νωρίτερα εκτενώς. Μιλάμε για εργαλεία, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη τήρηση των μέτρων, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, με δεδομένη αυτή την κατάσταση που περιγράψατε, αρκετοί επιδημιολόγοι επισημαίνουν ότι πρέπει να έχουμε, από εδώ και πέρα, πολύ μεγαλύτερο αριθμό των τεστ, που γίνονται ημερησίως. Έχετε κάποιο σχέδιο γι’ αυτό; Και αν ναι, ποιο ακριβώς είναι; Υπάρχει στόχος για πάνω από 100-150.000 τεστ την ημέρα ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Χρηστάκο, καταρχάς να σας πω ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κάνουν τα περισσότερα τεστ, αυτή τη στιγμή. Είναι η πρώτη χώρα, που εφάρμοσε τα rapid test. Μια στρατηγική για τα τεστ, που θα λαμβάνει υπόψη και τα νέα εργαλεία, που έχουμε στα χέρια μας, θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό μαζί με την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και την καλύτερη τήρηση των μέτρων, είναι ο δεύτερος πυλώνας της στρατηγικής μας κατά την επόμενη περίοδο, όσο υπάρχει αυτή η επιδημιολογική εικόνα.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Με τον ανασχεδιασμό της στρατηγικής για το Ε.Σ.Υ., εκτιμάτε ότι θα αντέξει το Σύστημα Υγείας σε υπέρμετρη πίεση; Μήπως πρέπει να γίνει προληπτικά πράξη η απειλή του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, για επιτάξεις;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Μόλις σας ανέφερα ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται ήδη σε ισχύ, εδώ και πάρα πολλές μέρες. Προστίθενται και νέα όπλα στο Ε.Σ.Υ. και ήταν σαφής και η έκκληση του Υπουργού Υγείας και προς τους ιδιώτες γιατρούς.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, για τις προσαρμογές στους περιορισμούς των οικονομικών δραστηριοτήτων, που επεξεργάζονται οι ειδικοί και θα τύχουν σταδιακής εφαρμογής, υπάρχει κάποιο όριο για την επαναφορά τους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν θα θέσω όριο κ. Παπακωνσταντίνου. Προφανώς, δεν είμαι επιδημιολόγος. Όλα κρίνονται. Αξιολογούνται τα στοιχεία, τα επιδημιολογικά δεδομένα.  Όταν είναι η ώρα, η Επιτροπή θα κάνει τις εισηγήσεις της και θα αποφασίσει η Κυβέρνηση.

Ν. ΑΡΜΕΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε δημοσίευμα που αναφέρει ότι νοσηλεύτρια σε Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου της Αθήνας, η οποία είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί, μόλυνε άλλες πέντε συναδέλφους της στο ίδιο Τμήμα, που  επίσης είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν, αλλά και τέσσερις καρκινοπαθείς, που παλεύουν για τη ζωή τους; Μήπως πρέπει οι υγειονομικοί, που δεν έχουν εμβολιαστεί, να μετακινηθούν σε διοικητικές θέσεις, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν γνωρίζω το συγκεκριμένο περιστατικό, που αναφέρετε. Νομίζω, ωστόσο, ότι καθίσταται σαφές από τη σοβαρότητα της σημερινής κατάστασης ότι δεν θέλουμε μια σύγκρουση. Το έχουμε ξαναπεί. Καλούμε όλους να εμβολιαστούν, τα εμβόλια είναι ασφαλή. Τα στοιχεία υπέρ του εμβολιασμού είναι συντριπτικά. Και σε μεγάλο ποσοστό έχουν ανταποκριθεί και οι γιατροί και οι υγειονομικοί, τόσο στο Ε.Σ.Υ. όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Δ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο CNN, τοποθέτησε χρονικά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, τις ημέρες πριν την 15η Μαΐου. Το άνοιγμα αφορά και στον εσωτερικό τουρισμό, που σημαίνει άρση των περιορισμών της μετακίνησης από Νομό σε Νομό εκείνη την περίοδο; Ή εξετάζετε αυτή η άρση να έρθει νωρίτερα, για παράδειγμα το Πάσχα;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι πολύ νωρίς να σας απαντήσω σ’ αυτό κ. Γκάτσιο.

ΑΓΓ. ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι η ευρεία συζήτηση γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερο πολιτικά κίνητρα, παρά επιστημονικά;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Η δική μας απόφαση -γι’ αυτήν μπορώ να σας πω κ. Μόσχοβα δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις άλλων- ελήφθη με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια. Όπως έχουμε ξαναπεί δεν υπήρξαν δεδομένα που να στηρίζουν μια απόφαση αναστολής τη δεδομένη στιγμή. Έχει τοποθετηθεί και ο ΕΜΑ δύο φορές. Αναμένουμε και τη σημερινή του τοποθέτηση  -έχει ήδη τοποθετηθεί και ο ΠΟΥ- για τα οφέλη. Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση θα δικαιωθεί για την επιλογή της να μην αναστείλει τους εμβολιασμούς. Και είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός, ότι οι συμπολίτες μας προσέρχονται στα ραντεβού για τον εμβολιασμό  και δεν υποκύπτουν σ’ αυτό το φόβο ή σ’ αυτή τη φιλολογία. Είναι πάντως μια επιστημονική συζήτηση.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας το πρωί στο «Open», είπε ότι τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας δεν είναι έξυπνα, αλλά βλακώδη. Έχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Προφανώς, θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα. Αλλά, δεν άκουσα τι μέτρα προτείνει ο ίδιος.

ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Από έγγραφα αρμόδιων Υγειονομικών Υπηρεσιών προκύπτει ότι στις ιδιωτικές κλινικές που εντάχθηκαν στο σύστημα αντιμετώπισης covid, μεταφέρονται μόνο ελαφριά περιστατικά. Επιπλέον, μετακινούνται εκεί ειδικευόμενοι ιατροί από δημόσια Νοσοκομεία για να καλύψουν κενά σε προσωπικό. Επομένως, οι κλινικάρχες έχουν και τζάμπα προσωπικό και ασθενείς, χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες, εφόσον δεν είναι βαριά περιστατικά και άφθονο κρατικό χρήμα. Συνιστά αυτό επίταξη και «πανστρατιά» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτό είναι θέμα ερμηνείας σας, προφανώς. Το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., όπως γνωρίζετε, είναι άρτια εκπαιδευμένο και πάρα πολύ έμπειρο στο να αντιμετωπίζει περιστατικά covid, εδώ και έναν χρόνο που δίνει τη μάχη με τον εχθρό αυτό. Επαναλαμβάνω, την έκκληση του Υπουργού Υγείας, να ανταποκριθούν  συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών. Εφόσον δεν ανταποκριθούν οικειοθελώς σε αυτή την έκκληση, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στα συνταγματικώς προβλεπόμενα για την επίταξη των υπηρεσιών τους.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Μπορείτε να δεσμευθείτε εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι όποιος πολίτης χρειαστεί Μ.Ε.Θ. θα υπάρχει κρεβάτι να νοσηλευτεί;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κανένας συμπολίτης μας δεν θα μείνει χωρίς ιατρική περίθαλψη. Όπως σας είπα, όλη η χώρα είναι μια ενιαία υγειονομική Περιφέρεια και όλο το Ε.Σ.Υ., μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, είναι ένα ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτή τη στιγμή.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας το πρωί στο «Open», είπε ότι η Κυβέρνηση ανήγαγε τον Κουφοντίνα σε ρυθμιστή του Πολιτεύματος. Πώς απαντάτε;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι θράσος αυτό από την πλευρά του κ. Τσίπρα. Θα σας διαβάσω κάτι, σε περίπτωση που το έχει ξεχάσει ο κ. Τσίπρας, την ανάρτησή του στο Facebook, στις 27 Φεβρουαρίου: «Η ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατία Δημήτρη Κουφοντίνα, σύμφωνα με τους ιατρούς, κρέμεται από μία κλωστή. Απευθύνω, αυτή την ύστατη ώρα, έκκληση στην Κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της για να μην κοπεί. Η ανθρώπινη ζωή σε ένα Κράτος Δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό, ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους, επειδή δεν τη σεβάστηκαν. Η Δημοκρατία, άλλωστε, είναι ισχυρή όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται».

Ο κ. Τσίπρας ήταν αυτός που έσπευσε να «υιοθετήσει» τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τα αιτήματά του και να ζητήσει από την Κυβέρνηση να παραβιάσει την έννομη τάξη. Είναι τεράστιο θράσος από την πλευρά του να κατηγορεί την Κυβέρνηση γι’ αυτό, την ώρα που στελέχη της Νεολαίας του, ξέρουμε όλοι ότι βρίσκονταν στις διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα, μαζί με τα πανό «γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» και συνεχίζουν να διαδηλώνουν μαζί με μπαχαλάκηδες και άλλες ομάδες.

Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Τι αποφάσεις θα λάβει η Κυβέρνηση αν, για παράδειγμα, μια αεροπορική εταιρεία αποφασίσει ότι δεν θα επιτρέπει στο αεροπλάνο άτομο που δεν είναι εμβολιασμένο ή εάν μια τουριστική επιχείρηση αποφασίσει ότι δεν θα φιλοξενήσει άτομα μη εμβολιασμένα, το ίδιο και μια επιχείρηση εστίασης ή μια άλλη επιχείρηση που τυχόν θα ήθελε να προσλαμβάνει εργαζόμενους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού; Έχετε λάβει αποφάσεις για τέτοια φαινόμενα που μπορεί να εμφανιστούν;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Πραγματικά δεν καταλαβαίνω το νόημα αυτής της ερώτησης. Για να μην μπερδευόμαστε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, είναι ένα πιστοποιητικό διευκόλυνσης και όχι διάκρισης.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Εξετάζει η Κυβέρνηση και τη μέθοδο Self-Testing ή Testing σε φαρμακεία;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως είπα λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, για τη στρατηγική αυτή, αξιοποιώντας και νέα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε, χθες, ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η Διάσκεψη των Αθηνών «Μed 5» των μεσογειακών χωρών για το μεταναστευτικό. Η Διάσκεψη θα γίνει σε επίπεδο Υπουργών και παρουσία του Πρωθυπουργού. Τι επιδιώκει η Αθήνα στη Διάσκεψη;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Πρόκειται για χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο μεταναστευτικό. Προφανώς, για να ανταλλάξουν απόψεις και να βρουν ένα κοινό βηματισμό, ενόψει και της σχετικής διαπραγμάτευσης που γίνεται σε επίπεδο Ε.Ε. για το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η χώρα μας προτίθεται να θέσει θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην επερχόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ξέρετε, υπάρχει η Έκθεση Μπορέλ, που θα συζητηθεί στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Μαρτίου. Η συμπεριφορά της Τουρκίας κρίνεται και αξιολογείται σε όλα τα επίπεδα. Θυμίζω ότι υπήρχε, στα Συμπεράσματα του περασμένου Δεκεμβρίου -τα οποία και αναμένουμε να επαναληφθούν- ο όρος «αποκλιμάκωση» για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και για τη ομαλή συνέχισή τους. Και θα κριθεί, προφανώς, και για θέματα που άπτονται καθαρά της ευρωτουρκικής ατζέντας.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί γιατί δεν συνταγογραφείτε τα τεστ. Έχετε κάποια απάντηση επ’ αυτού;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας είπα ότι, εντός των ημερών, θα ανακοινωθεί η νέα στρατηγική για τα τεστ. Σας θυμίζω ότι έχει ήδη μπει πλαφόν και στα PCR και στα Rapid Test. Επίσης, υπάρχουν σε λειτουργία πλατφόρμες για τον εμβολιασμό και του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και των εκπαιδευτικών.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει αλλαγές στα μέτρα, πριν συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Τελικά, αυτές οι συνεδριάσεις γίνονται να επικυρώσουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις;

ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχω απαντήσει για όλα αυτά από πριν. Δεν μίλησα για μέτρα, αλλά για εργαλεία.

Προηγούμενο άρθροΑ.Ε.Α. : Αποτελέσματα ελέγχων για τα μέτρα αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού
Επόμενο άρθροΝέα Δημοκρατία: “Τσίπρας και αλήθεια δεν συναντιούνται πουθενά”