Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον REAL FM 107.1 και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.
«Η Θεσσαλονίκη μπαίνει ξανά στην πρώτη γραμμή και μπορεί να διεκδικήσει πολλές δράσεις και να αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες στα θέματα της ανάπτυξης του πολιτισμού, του περιβάλλοντος», τόνισε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στον REAL FM 107.1 της Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα» με τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά. Και πρόσθεσε: «Όσο πιο πολύ επενδύσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην πράσινη ανάπτυξη, τόσο πιο πολλές αναπτυξιακές και χρηματοδοτικές ευκαιρίες θα έχουμε».
Για τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης
«Υπάρχουν συγκεκριμένα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, έργα υποδομών με αναπτυξιακή χροιά και είναι σε καλό δρόμο. Αναφέρομαι για παράδειγμα στην ενοποίηση του παραλιακού θαλάσσιου μετώπου, τα 40 χλμ. από το Αγγελοχώρι μέχρι το Καλοχώρι, έργο που θα γίνει με το εργαλείο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, το οποίο μετονομάστηκε σε Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Χαίρομαι διότι γίνεται χρήση αυτού του εργαλείου για πολλά μεγάλα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα στη Θεσσαλονίκη, όπως η ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, το γήπεδο της Τούμπας, το Στρατόπεδο Παύλου Μελά., το οποίο είχα βάλει στην ατζέντα της Πολιτείας ως Υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για να συντομεύει τον χρόνο υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων».
Για την ανάπλαση του γηπέδου της Τούμπας
«Είναι έργο το οποίο θα υλοποιηθεί με ιδιωτική πρωτοβουλία. Είμαστε συνεπείς στους χρόνους μας ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι σχετικές μελέτες και να προχωρήσει και η κατασκευή του έργου. Βρισκόμαστε σ΄ένα εξαιρετικά καλό σημείο, λίγο πριν από το τέλος αυτής της διαδρομής ώστε να πάμε στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος. Ο φάκελος θα πάει στο Δήμο Θεσσαλονίκης για κάποιες παρατηρήσεις ρυμοτομικού χαρακτήρα, θα επιστρέψει σ΄ένα όργανο του ΥΠΕΝ, το ΚΕΣΥΠΟΘΑ και αμέσως μετά θα αποσταλεί στο ΣτΕ για τις τελικές παρατηρήσεις πριν την έκδοση του Π.Δ. Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».
Για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά
«Ένα πολύ μεγάλο έργο ανάσας, αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών στο κέντρο της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το έργο πριμοδοτήθηκε ακόμη περισσότερο από την κυβέρνηση με μια μελέτη ύψους πάνω από 1 εκ. ευρώ για να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της διαδικασίας του διαγωνισμού μεταξύ των υποψηφίων θα μπούμε στην τελική ευθεία στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε το στρατόπεδο Παύλου Μελά να μετατραπεί σε ένα μεγάλο Μητροπολιτικό Πάρκο Αναψυχής με ήπιες παρεμβάσεις και με τη δημιουργία τριών χώρων μουσειακού χαρακτήρα, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Μουσείο εναπόθεσης των ευρημάτων του Μετρό Θεσσαλονίκης και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Με ελεύθερους χώρους τακτοποιημένους χωροταξικά και με ήπιο τρόπο πολεοδομημένους ώστε να μπορέσουν να το χαρούν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας στη Δυτική Θεσσαλονίκη και όχι μόνο».
Για το Μετρό Θεσσαλονίκης.
«Είναι ένα έργο το οποίο ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια τους δημότες της Θεσσαλονίκης. Βρισκόμαστε σε αναμονή έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».
Για το έργο Ανάπλασης του χώρου της ΔΕΘ.
«Η διαδικασία προχωρά καλά από πλευράς χρόνου αλλά και τήρησης των υποχρεώσεων από τη μεριά της Πολιτείας. Πάμε όσο γίνεται πιο γρήγορα στην έκδοση του Π.Δ. προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι μελέτες και η υλοποίηση του έργου το οποίο θα είναι όχι μονάχα τοπόσημο αλλά ένα σημείο αναφοράς του επιχειρείν για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ένα εμβληματικό έργο, ένα από τα πέντε βασικά εμβληματικά έργα που μπήκαν στην ατζέντα της κυβέρνησης από την αρχή της διαδρομής της. Είμαστε σε καλό δρόμο και βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία και επαφή με τη διοίκηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης».
Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
«Είναι ένας σημαντικός αναπτυξιακός βραχίονας και πόλος ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί βεβαίως επίσης, έχουμε ιδιώτη, όπως και στο γήπεδο της Τούμπας ο οποίος θα προχωρήσει σε επενδύσεις στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένας κόμβος ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη».
Για την επιτυχή έκδοση του 30ετούς ομολόγου
«Είναι ένα απτό δείγμα της καλής εικόνας που παρουσιάζει η Ελλάδα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας όσον αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια επιβράβευση των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά σ΄αυτή την έκδοση αφού ένα μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 90% πήγε σε ξένους επενδυτές».
Για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό και τον τουρισμό
«Ήταν μια ιδέα η οποία κατατέθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από λίγους μήνες η οποία μάλιστα επικρίθηκε πολύ άδικα από την αντιπολίτευση, εκείνη την περίοδο. Η καθιέρωσή του θα επιτρέψει χωρίς γραφειοκρατία να οδεύουν τουρίστες προς τη χώρα μας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα διότι ένα μεγάλο ποσοστό της τουριστικής ανάπτυξης σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη σχετίζεται με την ανάπτυξη του οδικού τουρισμού.
Σχεδιάζουμε το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, σταδιακά και παρακολουθώντας τα διεθνή και τα ελληνικά δεδομένα, και προβαίνουμε σε πράξεις που θα δίνουν ολοένα και περισσότερο οξυγόνο στον τουριστικό τομέα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη για τον τουρισμό, έναν πολύ μεγάλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».