Ρωσία: Το Κρεμλίνο καταγγέλλει την απόφαση της Βρετανίας να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της

Το Κρεμλίνο κατήγγειλε σήμερα την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό της για πρώτη φορά μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Λυπούμαστε πολύ που η Βρετανία επέλεξε τον δρόμο της αύξησης των πυρηνικών όπλων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η απόφαση αυτή βλάπτει την παγκόσμια σταθερότητα και τη στρατηγική ασφάλεια», πρόσθεσε.
Το Λονδίνο αποφάσισε να αυξήσει το πυρηνικό οπλοστάσιό του στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης της στρατηγικής του σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής μετά το Brexit.
Στο πλαίσιο αυτό ανάγει επίσης τη Ρωσία σε μείζονα απειλή για τη χώρα, με το Λονδίνο και τη Μόσχα να έχουν τεταμένες σχέσεις εδώ και χρόνια, κυρίως λόγω της δηλητηρίασης σε βρετανικό έδαφος επικριτών της ρωσικής εξουσίας.
«Καμία απειλή δεν προέρχεται από τη Ρωσία», είπε ο Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το να δηλώνεται το αντίθετο.
Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Λονδίνο προβλέπει ότι θα αυξήσει από 180 σε 260, δηλαδή κατά 45%, το ανώτατο όριο των πυρηνικών κεφαλών του, βάζοντας τέλος σε έναν σταδιακό αφοπλισμό που λάμβανε χώρα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τριάντα χρόνια.
Αυτή η αλλαγή πορείας, μετά τη δέσμευση που ανέλαβε η Βρετανία το 2010 να μειώσει τα όπλα αυτά μέχρι τα μέσα των ετών του 2020, δικαιολογείται από μια «αυξανόμενη γκάμα τεχνολογικών και δογματικών απειλών», σύμφωνα με το έγγραφο.
Βρίσκεται επίσης στον αντίποδα των στόχων της διεθνούς κοινότητας για μη εξάπλωση, μερικές εβδομάδες μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Αμερικανοί και Ρώσοι για την παράταση της συνθήκης περιορισμού των πυρηνικών όπλων.
«Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων είναι μια απειλή για την ειρήνη σε όλη τη Γη», είπε ο Πεσκόφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΥπ. Παιδείας: Με βάση την περυσινή εμπειρία, η διεξαγωγή των Πανελλαδικών και η παράταση του σχολικού έτους
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Τη δημιουργία ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού πρότεινε η Κομισιόν