IANOS | ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ E-LEARNING | ΑΝΟΙΞΗ 2021 | ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Μυθιστόρημα (e-learning) με τον Κώστα Καβανόζη
Link μαθήματος: https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/product/4971
Βίντεο που ο καθηγητής μιλάει για το μάθημα του https://www.youtube.com/watch?v=UhES1AAmsTM&feature=emb_logo
Με ιδιαίτερη χαρά σάς ενημερώνουμε πως οι εγγραφές για τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων και εικονογράφησης της Άνοιξης ξεκίνησαν.
Τα σεμινάρια φέρουν τη σφραγίδα του ΙΑΝΟΥ και των καταξιωμένων συγγραφέων και επαγγελματιών οι οποίοι διδάσκουν σε αυτά. Σχεδιάστηκαν με γνώμονα την ποιότητα και το πάθος για το βιβλίο, την αγάπη για τη διά βίου εκπαίδευση και στοχεύουν τόσο στη συγγραφική πρόοδο και στην επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, όσο και στην ενημέρωση και την καλλιέργεια αυτών που αγαπούν το λογοτεχνικό κείμενο και το βιβλίο γενικότερα.
Τα σεμινάριά μας απευθύνονται σε όσους στοχεύουν να μυηθούν στα μυστικά της γραφής καλλιεργώντας τους τρόπους έκφρασής τους (νέοι συγγραφείς)·σε όσους προσβλέπουν σε υψηλή επαγγελματική κατάρτιση, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή άρτιων λογοτεχνικών και επιστημονικών κειμένων (διορθωτές-επιμελητές κειμένων)· και σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα επιμόρφωσης σε επιλεγμένες επιστημονικές θεματικές ενότητες.
Η παρουσίαση των σεμιναρίων της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, στις 18:00 και της Θεσσαλονίκης την Τρίτη, 2 Μαρτίου, στις 18:00, και θα προβάλλονται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Youtube Channel: https://www.youtube.com/user/ianosweb/videos
Τα μαθήματα ξεκινούν από τη Δευτέρα, 5 Απριλίου.
Στο πλαίσιο των εν λόγω μαθημάτων ο Κώστας Καβανόζης διδάσκει στο εξ αποστάσεως (e-learning) σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής «Μυθιστόρημα – από την πρώτη ύλη στο έργο τέχνης». Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ειδική εκπαιδευτική πλατφόρμα, για δέκα (10) διαδοχικές Δευτέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 5 Απριλίου.
Τα εν λόγω μαθήματα του ΙANOY πραγματοποιούνται μέσω μιας ασύγχρονης και εύχρηστης πλατφόρμας που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στα σεμινάρια μας.
Περιγραφή μαθήματος
Θα πέσω στο Νέβα να πνιγώ αν δεν καταφέρω να γίνω συγγραφέας.
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
«Το γράψιμο ταιριάζει μόνο σ’ ένα μανιώδη μπεκρή ή σε έναν τέλειο βλάκα», δήλωνε στον Τουργκένιεφ η μητέρα του, ενώ ο ίδιος αναρωτιόταν: «Είμαι άραγε ικανός για κάτι το μεγάλο, το γαλήνιο, θα πετύχω ξάστερη και καθαρή γραφή;» Είναι σύνηθες η συγγραφή να αντιμετωπίζεται ως κάτι εξεζητημένο ή γραφικό. Δύσκολο, εάν δεν εντρυφήσει κανείς, να υποψιαστεί πόσο απαιτητική είναι και με πόσο δύσκολα πράγματα αναμετριέται ο συγγραφέας. Ο Προυστ έγραφε ξαπλωμένος στο κρεβάτι, ενώ ο Χέμινγουεϊ όρθιος. Ο Φλομπέρ μελετούσε εξαντλητικά τις λεπτομέρειες των θεμάτων με τα οποία καταπιανόταν και έψαχνε μανιωδώς να βρει τη μοναδική εκείνη λέξη που απέδιδε επακριβώς αυτό που ήθελε να πει, ενώ ο Ντοστογιέφσκι διαμόρφωνε όλη την ιστορία στο κεφάλι του και μετά την κατέγραφε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Όποιες και αν είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζεται ο κάθε συγγραφέας να γράψει, όσες ιδιαιτερότητες κι αν κρύβει ο χαρακτήρας του, όσο ωφελημένος ή στερημένος από την εύνοια της τύχης κι αν έχει σταθεί, η σκληρή εργασία και η αφοσίωση που απαιτείται από μέρους του είναι ο κοινός τόπος όλων.
«Η έμπνευση είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, αδελφή της καθημερινής εργασίας», δηλώνει ο ποιητής Μποντλέρ. Η σημασία της καθημερινής συγγραφικής ρουτίνας δεν πρέπει να διαφεύγει από οποιοδήποτε σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Πόσω μάλλον όταν αυτό έχει ως αντικείμενό του το μυθιστόρημα, το είδος δηλαδή εκείνο που απαιτεί τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς. Μαγικές λύσεις φυσικά δεν υπάρχουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό να μάθει στην πράξη κάποιος, ειδικά εάν στοχεύει στη συγγραφή μυθιστορήματος, τι θα πει πειθαρχία και συγγραφική καθημερινότητα. Τι θα πει να γράφεις και μετά να σβήνεις και μετά ξανά από την αρχή, τι θα πει να δουλεύεις εξαντλητικά το κείμενό σου χωρίς να βιάζεσαι και χωρίς να έχεις καμιά βεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για όποιον επιθυμεί να γράψει να συνειδητοποιήσει τις πραγματικές του προθέσεις, να μετρήσει τις αντοχές του αλλά και να αντιμετωπίσει στην πράξη δυσκολίες που μπορεί να φαντάζουν αξεπέραστες αρχικά, χωρίς εντέλει να είναι.
Για πρακτικούς καθαρά λόγους, καθώς η συγγραφική εργασία είναι ενιαία και αδιαίρετη, η ύλη του σεμιναρίου κατανέμεται σε δέκα ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες εξετάζει και ένα διαφορετικό συστατικό στοιχείο του μυθιστορήματος: την πλοκή, το σκηνικό (χώρο και χρόνο), τον αφηγητή και την οπτική γωνία της αφήγησης, τους χαρακτήρες, τη γλώσσα και το ύφος κλπ. Σχετικά λογοτεχνικά κείμενα, καθώς επίσης και κείμενα με τοποθετήσεις συγγραφέων αλλά και θεωρητικών του είδους, συνοδεύουν τις σημειώσεις, ενώ το υλικό συμπληρώνεται με την ανάρτηση χαρακτηριστικών δειγμάτων από την προσωπική συγγραφική εργασία του διδάσκοντος: πώς ήταν αρχικά ένα κείμενο και ποια τα στάδια επεξεργασίας του, πώς «συνελήφθη» και εν συνεχεία δομήθηκε ένας χαρακτήρας, πώς και γιατί ένα κείμενο εγκαταλείφθηκε. Το μάθημα ολοκληρώνεται με την άσκηση που το συνοδεύει, σχετική πάντα με τα όσα έχουν προηγουμένως θιγεί, ενώ λειτουργεί επίσης ειδικό φόρουμ προγραμματισμένης «ζωντανής» επικοινωνίας. Πολύ συχνά, με αφορμή τα κείμενα των συμμετεχόντων και τις παρατηρήσεις του διδάσκοντος επί αυτών, αναπτύσσεται μέσα στους κόλπους της ομάδας διάλογος ο οποίος συνεχίζεται και εκτός του πλαισίου των μαθημάτων. Στο συγκεκριμένο σεμινάριο, στο οποίο κατά κανόνα κανείς δεν γνωρίζει κανέναν προσωπικά, το βάρος κατ’ ανάγκη πέφτει στα γραπτά. Από αυτά ξεκινούμε και σε αυτά καταλήγουμε.
Είναι πεποίθηση του διδάσκοντος (πεποίθηση που απορρέει και από πολυετή προσωπική εμπειρία) ότι η πράξη της συγγραφής δεν μπορεί να ακολουθήσει κανόνες και τεχνικές παρά σε ένα αρχικό ίσως μόνο, επιφανειακό στάδιο. Τα σκαλιά, ωστόσο, της δημιουργίας από τη χειρωνακτική τους τουλάχιστον πλευρά είναι δυνατόν να προσπελαστούν. Ο όγκος δουλειάς ενός συγγραφέα μπορεί να μελετηθεί. Οι τεχνικές και οι στρατηγικές του επίσης. Φιλοδοξία μας είναι όσοι ενδιαφέρονται να μελετήσουν το μυθιστόρημα από την κατασκευαστική του περισσότερο πλευρά να έχουν μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων στα χέρια τους ένα εύχρηστο εργαλείο μελέτης, έναν «οδηγό χρήσης» του είδους. Το μεγαλύτερο όμως κέρδος θα είναι να αντιληφθεί ο συμμετέχων τι πάει να κάνει, να υποψιαστεί δηλαδή το μέγεθος της διαδρομής στο κατώφλι της οποίας βρίσκεται. Και εάν καταφέρει να θεαθεί, πίσω από κανόνες και τεχνικές, τις απαρχές τουλάχιστον του σκοτεινού και απόκρημνου μονοπατιού της δημιουργίας, εάν έστω και λίγο καταφέρει να περπατήσει στο μονοπάτι αυτό, τότε θα μπορούμε να θεωρούμε ότι έχουμε πετύχει πολλά.
Μετά το τέλος του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.
Αίτηση συμμετοχής θα βρείτε εδώ:
https://www.ianos-seminaria.gr/el/market/application?product=4971
Διάρκεια μαθημάτων: δέκα μαθήματα (30 ώρες διδασκαλίας)
Ημέρα μαθημάτων: Δευτέρα
Δίδακτρα: 300 ευρώ για νέες εγγραφές και 260 ευρώ για φοιτητές, άνεργους και απόφοιτους προηγούμενων κύκλων.
[Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας καθώς συχνά ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά σεμινάριο.]
Λίγα λόγια για το e-learning
Οι συμμετέχοντες δεν έχουν δέσμευση να βρίσκονται στον υπολογιστή τους κάποια συγκεκριμένη ημέρα ή ώρα καθώς τα μαθήματα δεν γίνονται ζωντανά μέσω Skype ή κάποιας άλλης εφαρμογής. Ο καθηγητής ανεβάζει στην πλατφόρμα την προκαθορισμένη ημέρα οδηγίες, ασκήσεις και συνοδευτικό υλικό σε μορφή αποθηκευμένων αρχείων και οι μαθητές τα κατεβάζουν (download) όποια ημέρα και ώρα επιθυμούν (μετά το ανέβασμα τους) προκειμένου να μελετήσουν, να λύσουν τις ασκήσεις και να τις αποστείλουν στον καθηγητή τους. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων αποστέλλεται στους συμμετέχοντες αναλυτικός οδηγός με πληροφορίες χρήσης της πλατφόρμας μας. Κωδικοί αποστέλλονται την ημέρα που ανεβαίνει το πρώτο μάθημα του σεμιναρίου.
Λίγα λόγια για τον Κώστα Καβανόζη
Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1967. Είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση και υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής, αντικείμενο το οποίο έχει διδάξει στο ΠΜΣ «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και σε ποικίλα σεμινάρια, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2020 το διδάσκει (με τη μορφή της συνεπικουρίας) στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κυκλοφορούν τα βιβλία του Τυχερό (μυθιστόρημα, Πατάκης 2017, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήματος και Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), Το χαρτόκουτο (μυθιστόρημα, Πατάκης 2015, βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορήματος Αναγνώστη), Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια (διηγήματα, Πατάκης, 2011, βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήματος και Βραβείου Διηγήματος Διαβάζω), Του κόσμου ετούτου (μυθιστόρημα, Κέδρος, 2009) και Χοιρινό με λάχανο (νουβέλες, Κέδρος, 2004). Κείμενά του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δημοσιεύονται κατά καιρούς σε εφημερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά και τα γαλλικά. Το 2012 τιμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) με υποτροφία συγγραφής. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Link: https://www.ianos-seminaria.gr/el/users/view/50748
Αναλυτικές πληροφορίες στο www.ianos.gr και στο https://www.ianos-seminaria.gr
Στοιχεία επικοινωνίας
Σταμάτης Νικηταράς, T 210 3217929, F 210 3217686, E ergastiria@ianos.gr