Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη
Για την πανδημία
Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος.
Αποδεικνύεται, όμως, για άλλη μια φορά, ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο και θυσίες. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια στη φάση αυτή γίνεται πιο δύσκολη εξαιτίας της κούρασης όλων μας, αλλά και εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.
Εκτιμάται έτσι ότι έχουμε ακόμη δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε, όμως, στο τελευταίο μίλι του Μαραθωνίου και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού.
Για τους εμβολιασμούς
Η στρατηγική μας παραμένει σταθερή: Συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Έχουν ήδη γίνει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί -πολλοί από τους οποίους αφορούν τη δεύτερη δόση- και μέχρι το τέλος Μαρτίου, κοντά στις 25 Μαρτίου, εκτιμάται ότι θα έχουν εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει και η διαδικασία των ραντεβού για την ομάδα των συμπολιτών μας με νοσήματα πολύ αυξημένου κινδύνου νόσησης από Covid-19.
Ταυτόχρονα, καθώς αναμένονται αυξημένες παραλαβές εμβολίων εντός του Απριλίου εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου -αρχές Μαΐου- θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μία δόση όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.
Σημειώνεται ότι με διάταξη νόμου προβλέπεται ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που δεν διαθέτει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού μπορεί μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας emvolio.gov.gr, να ζητήσει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ για τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού και την έκδοση βεβαίωσης εμβολιασμού.
Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι δρομολογείται η έναρξη των διαδικασιών για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που πρώτος έβαλε στο τραπέζι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως αναφέρει σε σχετική επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen θα υιοθετηθεί, στις 17 Μαρτίου, σχετική νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
Πρόκειται για εξέλιξη μείζονος σημασίας για την Πατρίδα μας, καθώς διευκολύνει -σαν λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας- τη μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών από χώρα σε χώρα. Δικαιώνει την πολύμηνη προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει τις προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για μια πορεία δυναμικής ανάπτυξης μετά το τέλος της πανδημίας. Είναι βέβαια γεγονός ότι -όπως σε ολόκληρη την Ευρώπη- η ύφεση στη χώρα μας το 2020 υπήρξε βαθιά. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εκτιμάται στο 8,2% του Α.Ε.Π., αντί για διψήφια ποσοστά που προβλέπονταν. Και βέβαια η χώρα μας δεν θα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση όπως ήθελαν οι Κασσάνδρες.
Με βάση νεότερα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα σημείωσε το 2020 χαμηλότερη ύφεση από την Ισπανία (11%), την Ιταλία (8,9%) και βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία (8,1%) χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο εξαιτίας της μεγαλύτερης εξάρτησης από τον τουρισμό. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι -με βάση την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat- η Ελλάδα πέτυχε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη ανάμεσα στο 3ο και το 4ο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, καθώς το Α.Ε.Π. της χώρας μας ανάμεσα στα τρίμηνα αυτά αυξήθηκε κατά 2,7%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης κινήθηκε κατά το ίδιο διάστημα καθοδικά.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας
Ιδιαίτερα αποτελεσματικές αποδεικνύονται οι πολιτικές της Κυβέρνησης στο μέτωπο της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (4 Μαρτίου) μόνο η Ιταλία και η Ελλάδα κατάφεραν, όχι μόνο να μην έχουν αύξηση, όπως όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και να σημειώσουν μια μικρή μείωση της ανεργίας, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2020.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, ειδικά για εργαζόμενους και ανέργους, εφάρμοσε μέτρα που έφτασαν τα 6,4 δισ. ευρώ και αναπτύχθηκαν σε τέσσερις πυλώνες.
-Ο πρώτος πυλώνας αφορά τα μέτρα στήριξης για πάνω από 1,5 εκατ. εργαζόμενους ανάμεσα στα οποία η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζομένους που οι συμβάσεις τους μπήκαν σε αναστολή, το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», τα στοχευμένα μέτρα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον πολιτισμό, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών.
-Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη στήριξη σε 755.000 ανέργους, με επιδόματα τακτικής ανεργίας, επίδομα 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, παρατάσεις επιδότησης ανεργίας, οικονομική ενίσχυση εποχικά εργαζομένων.
-Ο τρίτος πυλώνας αφορά προγράμματα ΕΣΠΑ για την προώθηση ανέργων στην απασχόληση, από την εφαρμογή των οποίων έχουν ωφεληθεί περίπου 47.000 συμπολίτες μας.
-Ο τέταρτος πυλώνας αφορά την κοινωνική αλληλεγγύη με αποφάσεις για 500.000 συμπολίτες μας όπως η διπλή καταβολή Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και η ενίσχυση των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Αισιοδοξία για την επόμενη μέρα
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία για το Α.Ε.Π. και την απασχόληση δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές. Η Ελλάδα -όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σε σχετική ανάρτησή του- ανατρέπει με τον χειρισμό της κρίσης COVID-19 τα στερεότυπα, καθώς παρά την εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του Α.Ε.Π. δείχνουν ότι η οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε, σε συνθήκες πρωτόγνωρων υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δυσκολιών και μπορεί να πετύχει ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Θα συμβάλλουν σ’ αυτό η εμπιστοσύνη που απέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, η στήριξη που παρέχεται σήμερα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορούμε έτσι να στρέφουμε με αισιοδοξία τα βλέμματα στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Κατηγορήσατε χθες τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι επιλέγει συνειδητά την όξυνση, αναφερόμενη, μάλιστα, σε τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυρίας Μητσοτάκη, με φόντο όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη. Υπονοείτε ότι υπάρχει εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ σε γεγονότα που προηγήθηκαν της ενέργειας του αστυνομικού; Ή υπάρχει πολιτική κάλυψη;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Ευγενίδη, οι εικόνες που είδαμε χθες μας ενόχλησαν όλους και τα περιστατικά, όπως γνωρίζετε, διερευνώνται. Ωστόσο, αυτά τα ανακλαστικά που δημιούργησαν, δεν αλλάζουν την αλληλουχία των γεγονότων. Είμαστε όλοι κουρασμένοι, η υπομονή της κοινωνίας εξαντλείται, χρειάζεται ψυχραιμία και ισορροπία απ’ όλους. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν, ενώ η κοινωνία βρίσκεται σ’ αυτό το οριακό σημείο, επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής έντασης.
Επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων, όπου υπονομεύονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Προφανώς τα τρικάκια δεν ήταν τυχαία, ήταν τρικάκια της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Υποθέτω ότι δεν τυπώθηκαν μέσα σε δέκα λεπτά. Θα συνιστούσαμε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συστήσει ο ίδιος με το λόγο του την τήρηση των μέτρων, αντί ν’ αναζητεί σημαίες ευκαιρίας, εύκολης δημαγωγίας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το όνομα του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε χθες στην πλατεία Νέας Σμύρνης και άφησε υπονοούμενα για τα πολιτικά του φρονήματα, για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις και συλλογικότητες. Πώς γνωρίζει ο βουλευτής τα στοιχεία ενός πολίτη; Έχει ενημέρωση από την ΕΛΑΣ; Υπάρχουν ακόμη φάκελοι πολιτικών φρονημάτων; Και από πότε δέρνει η Αστυνομία πολίτη, επειδή ανήκει σε οποιαδήποτε συλλογικότητα; Θα υπάρξουν συνέπειες για όσους κάνουν τέτοιες δηλώσεις;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα βίντεο, το οποίο έχει δοθεί στη δημοσιότητα από χθες. Το βίντεο το οποίο δείχνει αυτήν την εικόνα ξυλοδαρμού ενός εκ των συλληφθέντων δεν το έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση δεν δρα ως κουκουλοφόρος. Υπάρχουν πρόσωπα γνωστά, υπάρχει περιστατικό που διερευνάται και σε κάθε περίπτωση, πρόσωπα που φαίνονται στην κάμερα. Θα επαναλάβω ότι αυτό το βίντεο που έκανε το γύρο των social media χθες, δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, από την Κυβέρνηση.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης για τις εικόνες στη Νέα Σμύρνη;
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Καταδικάζει η Κυβέρνηση τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη; Τι προτίθεται να κάνει, για να προστατέψει τους πολίτες από μελλοντικά φαινόμενα αστυνομικής βίας;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις εικόνες αστυνομικής βίας, εναντίον πολιτών χθες στη Νέα Σμύρνη;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Υπάρχει σχετική τοποθέτηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Σας είπα ότι το περιστατικό διερευνάται. Οι εικόνες αυτές είναι ενοχλητικές για όλους, θα υπάρξει διερεύνηση και θ’ αποδοθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Ο συγκεκριμένος αστυνομικός μέχρι την ολοκλήρωση της Ε.Δ.Ε. θα τεθεί σε διαθεσιμότητα ή θα συνεχίσει να επιχειρεί; Θα εξεταστεί η συμπεριφορά και των συναδέλφων του, που ήταν μπροστά στο περιστατικό;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτά είναι θέματα που αφορούν το εσωτερικό πειθαρχικό δίκαιο της Αστυνομίας. Θα θυμίσω απλώς ότι χθες είχαμε και δύο τραυματίες αστυνομικούς εκτός από 11 συλλήψεις.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος νωρίτερα, ζητεί την αποπομπή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Τι απαντάτε;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Απαντώ με αυτό που απάντησα στον κ. Ευγενίδη νωρίτερα: Ο ΣΥΡΙΖΑ να καλέσει στην τήρηση των μέτρων και να αποφασίσει επιπλέον σε ποια πλευρά της ρητορικής είναι. Από τη μια, ψέγει την Κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας και την ελλιπή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, διενέργεια των ελέγχων και από την άλλη, όταν γίνονται έλεγχοι, σπεύδει να καταγγείλει την Κυβέρνηση για αυταρχισμό, την ώρα που στελέχη της νεολαίας του ήταν και στην περιοχή με τρικάκια, που δεν θεωρούμε αυθόρμητα, αλλά και συμμετείχαν σε πορείες υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Δεν υπάρχουν δηλαδή πολιτικές ευθύνες και ευθύνες στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για τα όσα είδαμε στη Νέα Σμύρνη;
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πριν από λίγο, αποδοκίμασε την αστυνομική βία. Πότε να περιμένουμε την απάντηση της Πολιτείας απέναντι σε αυτή την αστυνομική βία; Μια Ε.Δ.Ε. θεωρείτε ότι είναι αρκετή;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το περιστατικό διερευνάται και έχει κάνει μια συνολική τοποθέτηση επ’ αυτού.
Φ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, προαναγγέλθηκε από την Κυβέρνηση η λειτουργία της πλατφόρμας «ergasiatesting.gov.gr», μέσω της οποίας εργαζόμενοι επιχειρήσεων θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού και να υποβληθούν σε δωρεάν rapid-test. Πότε προβλέπεται να λειτουργήσει αυτή η πλατφόρμα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εξ’ όσων γνωρίζω, λειτουργεί ήδη.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, με δεδομένη την ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε, περιέγραψε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ο Υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, προ ημερών. Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Το Σύστημα Υγείας έχει ξεπεράσει τις αντοχές του, αλλά αντέχει. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν. Υπάρχει ήδη συνεργασία -και λειτουργεί- του Ε.Σ.Υ. με τον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά, οποιοδήποτε άλλο αναγκαίο μέτρο και αναγκαία σχετική απόφαση χρειαστεί θα ληφθεί.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Έχουμε κάποιο νέο από τις έρευνες της Αστυνομίας για τον φυγόποινο νεοναζί Παππά; Αντίστοιχα, ποιες οι ενέργειες της Κυβέρνησης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης του νεοναζί Λαγού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν γνωρίζω την εξέλιξη. Θα ενημερωθώ και θα επανέλθω.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε: «Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τους σχεδιασμούς υλοποίησης του αγωγού EastMed, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας βεβαίωσε πως ουδεμία πλευρά ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου -όπως αυτό έχει σχεδιαστεί- και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν το ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την Αίγυπτο». Ισχύει κάτι τέτοιο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Καντέλη, έχει υπάρξει τοποθέτηση επ’ αυτού. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι, ότι σήμερα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού και της συνεργασίας Αθήνας και Λευκωσίας, τόσο ενόψει της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, που θα λάβει χώρα στο τέλος Απριλίου στη Γενεύη, όσο και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κατά την Ελληνική Κυβέρνηση, η χάραξη των οικοπέδων που προκήρυξε η Αίγυπτος σημαίνει έμμεση αναγνώριση της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Καντέλη, όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, βρίσκεται σήμερα στην Αίγυπτο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών κ. Σούκρι. Στην ατζέντα θα βρεθεί η διμερής, η περιφερειακή και ενεργειακή συνεργασία. Σας θυμίζω ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι δύο χώρες, που έχουν εξαιρετικές σχέσεις. Πάντα όλα τα θέματα συζητούνται με σεβασμό και ειλικρίνεια ανάμεσα σε δύο εταίρους, των οποίων η σχέση -να θυμίσω- ότι έχει και στρατηγική σημασία, για ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Πότε θα γνωρίζουμε, εάν το λιανεμπόριο ανοίξει στις 22 Μαρτίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Νταλιάνη, θα ήθελα να πω το εξής: Γνωρίζουμε όλοι ότι είμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση. Είναι οι τελευταίες δύσκολες μέρες. Πρέπει να κάνουμε όλοι μια τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτό. Προσβλέπουμε και ελπίζουμε ότι το λιανεμπόριο θα μπορέσει να ανοίξει -και να ανοίξει με κανόνες και ασφάλεια- πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον, φυσικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν και εφόσον εισηγηθεί θετικά επ’ αυτού η Επιτροπή.
Ο σχεδιασμός είναι, πριν το τέλος του μήνα, να ανοίξουν και τα σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Και προχωρώντας οι εμβολιασμοί, όπως σας είπα, θα μπούμε σύντομα και στην ομάδα των πολύ ευπαθών. Με τις αυξημένες παραδόσεις εμβολίων που αναμένονται στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ελπίζουμε, εφόσον το επιτρέψουν πάλι τα δεδομένα, ότι τον Απρίλιο θα μιλάμε πια για μια άλλη φάση, όπου θα μπορέσει να ανοίξει η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και αργότερα το Μάιο, όταν πλέον θα έχουν εμβολιαστεί και οι συμπολίτες μας από 60 ετών και άνω, να μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Πότε σχεδιάζετε να ξεκινήσει η χαλάρωση του λεγόμενου «σκληρού lockdown» και με ποιον τρόπο; Θα προηγηθεί το λιανεμπόριο; Τι θα ακολουθήσει;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Περιγράφηκε μόλις, κ. Παπαχλιμίντζο. Εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Πρέπει να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά πρέπει να προστατευτούν τώρα όλοι και λόγω των μεταλλάξεων. Εφόσον αυτό συμβεί προσβλέπουμε -όπως σας είπα και πριν- στο τέλος Μαρτίου να ανοίξουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία. Στο μεταξύ θα επιταχύνονται και οι εμβολιασμοί. Οπότε αυτό μας επιτρέπει να οργανώσουμε τον οδικό χάρτη και το σχέδιό μας, για να βγούμε από αυτή την κρίση σταδιακά, ώστε να μιλάμε πλέον από άλλη θέση και για άλλη φάση από την Άνοιξη και μετά.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Τα μεταλλικά πτυσσόμενα γκλοπ που είδαμε κατά τα νέα γεγονότα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη, ανήκουν σε κάποιο ειδικό νέο οπλισμό της αστυνομίας ή τα προμηθεύονται οι αστυνομικοί με δική τους πρωτοβουλία; Έχει ελεγχθεί η επικινδυνότητα αυτού του οπλισμού;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ:. Δεν είμαι αστυνομικός. Θα πρέπει να ρωτήσετε την Αστυνομία.
ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Στηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον βουλευτή της Κώστα Κυρανάκη, που έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του πολίτη που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς; Στο ίδιο θέμα: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Αλεβιζάτου ότι έχει πάψει να υπάρχει η Επιτροπή για τη διερεύνηση των περιστατικών αστυνομικής βίας, καθώς δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τις Αρχές να συνεχίσει το έργο της μετά το περιστατικό Ινδαρέ, αλλά ούτε και στις συστάσεις που αναφέρονταν στο πόρισμα.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το πρώτο σκέλος της ερώτησης, έχει απαντηθεί. Όσον αφορά το δεύτερο, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι οι συστάσεις της Επιτροπής υλοποιούνται μία προς μία. Και ως προς τα περιστατικά, όλα εξετάζονται από τα αρμόδια Όργανα και από τη Δικαιοσύνη. Αυτά δεν γίνονται ούτε με τηλε-δικαστήρια στα social media, ούτε με άλλου τύπου εικασίες.
ΧΡ. ΚΟΥΣΕΛΟΓΛΟΥ: Οι αστυνομικοί έκοψαν πρόστιμα δικαιολογημένα; Διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παραβάσεις;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως γνωρίζετε και από τη χθεσινή ανακοίνωση της Αστυνομίας, υπήρχαν επανειλημμένες καταγγελίες για φαινόμενα συνωστισμού στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, όχι μόνο χθες, αλλά και το προηγούμενο διάστημα. Αυτός ήταν ο σκοπός που βρίσκονταν εκεί οι αστυνομικές δυνάμεις. Για να ελέγξουν την τήρηση των περιοριστικών μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Νομιμοποιείται η ΕΛ.ΑΣ. να δέρνει πολίτες, επειδή συμμετείχαν σε κάποια συλλογικότητα; Νομιμοποιείται βουλευτής της Κυβέρνησης να δημοσιοποιεί το όνομα πολίτη με υπόνοιες για τη δράση του ή αν υπάρχει κάποιο βίντεο στα social media δεν υπάρχει πρόβλημα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Το βίντεο στα social media δεν δόθηκε από την Κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Όλοι όσοι το αναπαρήγαγαν θα πρέπει να αναρωτηθούν από πού προήλθε. Επαναλαμβάνω ότι το περιστατικό διερευνάται και όπου υπάρξει και διαπιστωθεί φαινόμενο ανεξήγητης και δυσανάλογης βίας, προφανώς θα επιβληθούν και αντίστοιχες κυρώσεις.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ-ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Μέχρι πότε η Κυβέρνηση θα περιμένει απάντηση από την Τουρκία για τις διερευνητικές επαφές; Υπάρχει προθεσμία απάντησης;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως έχω ξαναπεί, έχουν προταθεί ημερομηνίες και αναμένουμε την απάντηση της τουρκικής πλευράς. Προσβλέπουμε, όπως ξέρετε, πάντα στον διάλογο και όχι στην υπονόμευσή του και αναμένουμε.
ΘΑΝ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Η Κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για τη λεγόμενη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Ωστόσο, όπως είπε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χατζηδάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει από το 2005 ή 2006. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ε.Ε., υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση. Εφόσον υπάρχει τέτοιος νόμος, τι παραπέρα θέλει να διευθετήσει η Κυβέρνηση; Και τι διασφαλίζει τους εργαζόμενους απέναντι σε ένα γενικευμένο νομιμοφανές καθεστώς απλήρωτων υπερωριών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όλα αυτά θα διευκρινιστούν όταν θα μπούμε στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Συγγνώμη, αλλά ο οπλισμός των αστυνομικών είναι θέμα της Κυβέρνησης και όχι κάποιων αστυνομικών.
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Είναι ερώτηση αυτό ή τοποθέτηση;
ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε αν η Ελλάδα συζητά την κατασκευή τόσο του EastMed, όσο και άλλου αγωγού με την Αίγυπτο, όπως ο Κύπριος Εκπρόσωπος ανέφερε; Δεδομένου ότι, ούτως ή άλλως, ήταν οικονομικά μη ρεαλιστικός ο EastMed, πόσο πιθανό είναι να γίνουν δύο αγωγοί; Υπάρχει συντονισμός κινήσεων Ελλάδας-Κύπρου, όσον αφορά τα ενεργειακά projects;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας θυμίζω ότι υπάρχει τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου. Και όπως σας είπα σε προηγούμενο briefing, με αφορμή δημοσίευμα, είναι λογικό δύο χώρες -και αναφέρομαι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο- οι οποίες έχουν ήδη έναν αγωγό μεταξύ τους, να κάνουν σχετικές συζητήσεις που δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά συμπληρωματική στα υφιστάμενα σχήματα.
ΣΟΦ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Η Κυβέρνηση επανειλημμένα σημειώνει ότι θα στηρίξει τους πληττόμενους από την πανδημία κλάδους. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, μιλά για στοχευμένες παρεμβάσεις. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένη;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση, από την αρχή αυτής της κρίσης, έχει απλώσει δίχτυ ασφαλείας σε εργαζομένους και επιχειρήσεις. Αυτό το δίχτυ ασφαλείας προκύπτει από τα στοιχεία που σας ανέφερα στην εισαγωγή μου. Θα κάνει ό,τι μπορεί, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να στηρίξει αυτούς που πλήττονται. Πρέπει από τον Απρίλιο και μετά, ωστόσο, να αρχίσουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας και προς την ανάκαμψη της οικονομίας. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η Κυβέρνηση.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Διευκρινιστική: Ήταν ερώτηση, γιατί προηγουμένως παραπέμψατε τον συνάδελφο να ρωτήσει κάποιον αστυνομικό. Η ερώτησή μου είναι, συγγνώμη, αλλά ο οπλισμός των αστυνομικών είναι θέμα της Κυβέρνησης και όχι κάποιων αστυνομικών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν γνωρίζω για τον συγκεκριμένο οπλισμό που ρωτάτε.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Στην προτεραιοποίηση για το άνοιγμα των σχολείων, αναφερθήκατε στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Μπορείτε να μας πείτε αν, όταν μειωθεί το ιικό φορτίο, θα ανοίξουν όλες μαζί οι σχολικές μονάδες;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας είπα ότι, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και οι εξελίξεις, το λιανεμπόριο και τα σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, είναι προτεραιότητα. Είναι αυτά που έχουν παραμείνει για πάρα πολύ καιρό κλειστά. Και δεδομένου ότι υπάρχουν και εξετάσεις στον ορίζοντα, είναι περιορισμένη σε αυτή την περίπτωση η δυνατότητα παράτασης του σχολικού έτους. Άρα, υπάρχει προτεραιότητα σε αυτές τις βαθμίδες.