«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία της νόσου στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα δημόσιας Υγείας».
Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, όσον αφορά την διασπορά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
Ωστόσο, είπε ότι τα μέτρα αποδίδουν, αλλά δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειας, πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό, είπε και πρόσθεσε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».
Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουν προστεθεί κλίνες Covid στα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο».
Ο υπ. Υγείας πρόσθεσε πως φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό «είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το ΕΣΥ και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα».
«Απευθύνω έκκληση στην κοινωνία να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια»
«Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε κάνει ως κοινωνία αυτό τον ένα χρόνο.
Ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας καταλήγοντας: «Αξίζει τον κόπο με όλη αυτήν την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της».
Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου
Ο Β. Κικίλιας τόνισε ότι θα φτάσουμε τους 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. «Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου.
Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι τον Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ό,τι είχαμε τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα.
Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας. Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες», τόνισε.
«Δεν δίστασα να ζητήσω παραιτήσεις όταν αποδείχθηκαν παρατυπίες στη διαδικασία του εμβολιασμού»
Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση για την παράκαμψη της σειράς των εμβολιασμών, είπε: «Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. ‘Αρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500-1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους.
Όταν αυτό ήρθε στη γνώση μου με αποδείξεις, δεν είχα κανένα πρόβλημα να ζητήσω και να πάρω παραιτήσεις υπεύθυνων Κέντρων Υγείας και διοικητών Νοσοκομείων».
«Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ήδη πάρει 120 κλίνες ΜΕΘ non Covid»
Όσον αφορά τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ότι ήδη «έχουμε πάρει 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και τα έχουμε κάνει non Covid, έτσι ώστε να μετατρέψουμε κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω. Εάν χρειαστεί, και αυτό και το αποδείξαμε στη Μακεδονία και στη Θεσσαλονίκη, το κάναμε. Αλλά θα γίνονται όλα με μέτρο, λελογισμένα και βάσει σχεδίου».
ΑΠΕ-ΜΠΕ