Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο SPEAK NEWS και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γερμανό
Στ. Καλαφάτης: Το τέλος της πανδημίας θα είναι αρχή ανάκαμψης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας
«Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 24 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων το 2020 και έχει δρομολογήσει άλλα 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Είμαστε και θα είμαστε κοντά σε όσους πλήττονται από την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική περιπέτεια. Είναι φανερό σε όλους ότι έχουμε ακόμα λίγους δύσκολους μήνες μπροστά μας. Ένα, όμως, είναι περισσότερο από βέβαιο. Ότι το τέλος της πανδημίας, θα είναι και αρχή μιας νέας περιόδου ανάκαμψης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στο SPEAK NEWS και τον δημοσιογράφο Ανδρέα Γερμανό.
Αναφερόμενος στο ρόλο του Υπουργείου και τους τρόπους να έρθει η ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Καλαφάτης επισημαίνει ότι «Στα επόμενα έξι -εφτά χρόνια, η χώρα θα αντλήσει από την Ε.Ε, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους κοντά στα 72 δις ευρώ και η Β. Ελλάδα θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερτικό. Ιδίως, μάλιστα, για δράσεις και επενδύσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη. Δουλεύουμε, λοιπόν, με αυτή την προοπτική και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Το τέλος της πανδημίας -που δεν αργεί- θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».
Σχετικά με την πορεία των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Καλαφάτης αναφέρεται στο Thess Intec, την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και το Μετρό τονίζοντας ότι «προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όλα τα έργα και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης μας, καθιστώντας την έναν σημαντικό “city break” προορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Αναφερόμενος στον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης επισημαίνει «Είπαμε ξεκάθαρα ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. Και η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις. Είπαμε ότι θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό ακριβώς θα γίνει. Πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κυριαρχία δεν συζητούνται. Το είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και – πιστεύω- εκφράζει όλους τους Έλληνες».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Κύριε Υπουργέ, η έλευση του 2021 σας βρήκε και πάλι σε γνωστά μέρη, ως νέο Υφυπουργό στο Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης). Ποια σχέση έχει η σημερινή δομή του Υφυπουργείου με την προηγούμενη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Τελικά είναι αναβάθμιση ή υποβάθμιση και του υπουργείου και της Μακεδονίας;
Πράγματι, η νέα χρονιά με βρίσκει σε ένα γνώριμο, φιλικό αλλά και ιδιαιτέρως απαιτητικό πόστο. Με εντολή από τον Πρωθυπουργό να λειτουργούμε ως καταλύτης και επιταχυντής σε κάθε αναπτυξιακή και παραγωγική δράση πρωτοβουλία ή επένδυση προγραμματίζεται στον Βορειοελλαδικό χώρο. Η Κυβέρνηση έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση των υποδομών της Βορείου Ελλάδος και ήδη μία σειρά από εμβληματικά έργα βρίσκονται σε τροχιά ταχείας ωρίμανσης και υλοποίησης. Στόχος μας είναι οι συντοπίτες μας να απολαμβάνουν νέες σύγχρονες υποδομές σε ένα αστικό περιβάλλον βιώσιμο και περιβαλλοντικά αναβαθμισμένο. Αλλά και η αναβάθμιση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, η βελτίωση των κοινωνικών παροχών, η ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου, η στήριξη όλων των κλάδων της οικονομίας με συνεχή εξειδικευμένα προγράμματα.
Ποια είναι τα θέματα που χειρίζεται το υφυπουργείο, με την πρόοδο των οποίων πιστεύετε ότι θα προχωρήσει η ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας;
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουμε να κάνουμε πολλά στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για σημαντικά έργα, το νερό που μπήκε στ΄αυλάκι δεν γυρίζει πίσω. Η υλοποίηση τους θα αλλάξει την εικόνα και θα αυξήσει δραστικά τις δυνατότητες ολόκληρης της περιοχής. Η δρομολόγησή τους καλλιεργεί ήδη προσδοκίες που προσελκύουν νέες επενδύσεις και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για νέες καλύτερες θέσεις εργασίας. Εμπνέει τους συμπολίτες μας και γεννά ρεαλιστικές προσδοκίες για καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερες υπηρεσίες, καλύτερες συνθήκες στην καθημερινότητα όλων. Στα επόμενα έξι -εφτά χρόνια, η χώρα θα αντλήσει από την Ε.Ε, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης πόρους κοντά στα 72 δις ευρώ και η Β. Ελλάδα θα έχει ένα πολύ σημαντικό μερτικό. Ιδίως, μάλιστα, δράσεις και επενδύσεις που αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη. Δουλεύουμε, λοιπόν, με αυτή την προοπτική και έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Το τέλος της πανδημίας -που δεν αργεί- θα σημάνει την αρχή μιας νέας εποχής για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ζείτε την πόλη και γνωρίζετε καλά τα προβλήματα και τις κακοδαιμονίες που την κρατάνε πίσω. Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα τα μεγάλα έργα που έχουν ανακοινωθεί για την Θεσσαλονίκη, όπως το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec και η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Μετρό κλπ;
Προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όλα τα έργα και οι αναπτυξιακές παρεμβάσεις που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης μας, καθιστώντας την έναν σημαντικό “city break” προορισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά ο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς Thess Intec, μετά την παραχώρηση του ακίνητου, δίπλα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία», από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την ψήφιση της σχετικής Νομοθετικής πρωτοβουλίας, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, που αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να φέρει νέες θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η Πολιτεία κινείται με γρήγορο βηματισμό, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός με την επιλογή 15 αρχιτεκτονικών γραφείων από όλη την υφήλιο. Αναμένεται η έκδοση του Π.Δ. του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Σε ό,τι αφορά το Μετρό εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για το Σταθμό Βενιζέλου, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες ενώ παράλληλα προχωρά με ταχείς ρυθμούς η επέκταση προς Καλαμαριά. Και υπάρχει ισχυρή δέσμευση της Κυβέρνησης για επέκταση της γραμμής προς τη ΒΔ πλευρά της πόλης μας, καθώς και προς το Αεροδρόμιο.
Και όσον αφορά τον covid, φοβάστε μήπως η χώρα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο κύμα πανδημίας και μεταλλάξεων του ιού; Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Στόχος όλων είναι να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Ξέρουμε, άλλωστε, πως η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης μπορεί να γίνει με αστραπιαίους ρυθμούς, ενώ η αποκλιμάκωση απαιτεί χρόνο, θυσίες και ταλαιπωρία. Κι αυτό -που όλοι το είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν- είναι προφανές πως ισχύει ακόμη περισσότερο τώρα με τις μεταλλάξεις, που -όπως μας λένε οι ειδικοί- αυξάνουν δραματικά τη μεταδοτικότητα. Σκεφτόμαστε λοιπόν, σαν Προμηθείς και όχι Επιμηθείς. Προσπαθούμε να βγαίνουμε ένα βήμα μπροστά για να προλαμβάνουμε και να αποτρέπουμε τις συνέπειες αντί να τρέχουμε πίσω από αυτές. Σε αυτό ωστόσο, δεν αρκούν οι συστάσεις των ειδικών και οι αποφάσεις της Πολιτείας. Οφείλουμε όλοι, παρά την κούραση, να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας. Ξέρουμε, άλλωστε, πως διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του μαραθώνιου και βλέπουμε την άκρη του τούνελ. Τα πήγαμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δεν τα βάζουμε κάτω την ώρα που φτάνουμε στο τέρμα του αγώνα. Συνεχίζουμε λοιπόν την άμυνα και ταυτόχρονα εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Ο μηχανισμός που στήθηκε, παρά την πολυπλοκότητα και τις αυξημένες απαιτήσεις λειτουργεί άψογα και οι ρυθμοί εμβολιασμού επιταχύνονται ανάλογα με τις ροές εμβολίων, που φτάνουν στη χώρα μας. Όλα πλέον δείχνουν πως τον Απρίλιο, καθώς θα έχουν εμβολιαστεί οι μεγαλύτεροι και οι ομάδες αυξημένου κινδύνου, θα έχουμε χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας.
Η οικονομική κρίση και η πανδημία γονάτισαν την ήδη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας και φυσικά και της Βόρειας Ελλάδας. Με ποιους τρόπους μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, και με ποια μέτρα θα στηριχτεί η επιχειρηματικότητα και θα αποφευχθούν τα λουκέτα;
Η Κυβέρνηση έχει ήδη διαθέσει περίπου 24 δις ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων το 2020 και έχει δρομολογήσει άλλα 6 δις για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Είμαστε και θα είμαστε κοντά σε όσους πλήττονται από την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική περιπέτεια. Είναι φανερό σε όλους ότι έχουμε ακόμα λίγους δύσκολους μήνες μπροστά μας. Ένα, όμως, είναι περισσότερο από βέβαιο. Ότι το τέλος της πανδημίας, θα είναι και αρχή μιας νέας περιόδου ανάκαμψης της οικονομίας και ανάτασης της κοινωνίας. Η οικονομία μας -που τώρα μοιάζει με συμπιεσμένο ελατήριο- θα αρχίσει ν΄απελευθερώνεται και να αναπτύσσει μια νέα δυναμική. Σύμμαχος μας στην πορεία αυτή είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στους κυβερνητικούς χειρισμούς και την ελληνική οικονομία, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Είναι και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν κι αυτές που προωθούνται στρώνοντας το έδαφος για την επόμενη μέρα. Και οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Και η παροχή ρευστότητας στην οικονομία, μέσω της Επιστρεπτέας προκαταβολής και των Ταμείων Επιχειρηματικότητας και Εγγυοδοσίας. Και η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ. Και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα. Καταλυτικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης ασκεί και η προοπτική που διαγράφεται μέσα από τη δρομολόγηση έργων που δημιουργούν νέες δυνατότητες και εμπνέουν αισιοδοξία. Όλοι, άλλωστε, επενδύουν σε αυτό που έρχεται και όχι σ΄αυτό που φεύγει.
Κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο για μια νέα μεταρρύθμιση στην παιδεία έβγαλε στους δρόμους μαθητές, φοιτητές και κόμματα, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη και τα μέλη της Ν.Δ. που εκφράζουν την αντίθεσή τους. Ποια είναι η δική σας θέση για όλα αυτά;
Οι ρυθμίσεις που εισάγονται με το νέο νόμο εκπληρώνουν προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης αλλά και χρόνιο αίτημα της κοινωνίας. Μπορεί να βγήκαν στο δρόμο -ήταν άλλωστε αναμενόμενο- θορυβώδεις μειοψηφίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την κοινωνία και τις ανάγκες των παιδιών μας. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από έρευνες της κοινής γνώμης που καταδεικνύουν ότι οι συμπολίτες μας σε ποσοστό πάνω από το 60% είναι υπέρ της φύλαξης των Πανεπιστημίων και πάνω από το 75% υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου. Είναι, μάλιστα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου τάσσεται ακόμη και το 60,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας τάσσεται το 38,3% των ψηφοφόρων του. Παρά τα ηχηρά συνθήματα της συντήρησης της παθογένειας και της αδράνειας, η αλήθεια είναι ότι μπαίνει επιτέλους η Δημοκρατία στα Πανεπιστήμιά μας. Οι ρυθμίσεις για τις οποίες θορυβούν οι λίγοι αφορούν στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας. Διασφαλίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την απρόσκοπτη διεξαγωγή έρευνας και διδασκαλίας.
Ξεκίνησε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας, και ήδη ο Αντώνης Σαμαράς διατύπωσε τις επιφυλάξεις του, με τις οποίες πιθανώς συμφωνούν και άλλα στελέχη της ΝΔ. Πείτε μας κ. Υπουργέ υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της Ν.Δ για τα εθνικά θέματα;
Η Κυβέρνηση ακολουθεί με εθνική αυτοπεποίθηση την πάγια εθνική γραμμή. Μη ξεχνάμε ότι η πρόταση για παραπομπή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο υποβλήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1975, αλλά- ενώ αρχικά έγινε δεκτή από τον Τούρκο ομόλογό του- σκόνταψε αμέσως μετά στην αντίθεση του στρατοκρατικού κατεστημένου που είχε τότε τον έλεγχο των πραγμάτων στη γείτονα. Βαθιές ρίζες έχουν και οι διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν το 2002 και διακόπηκαν με ευθύνη της Τουρκίας το 2016. Η επανεκκίνησή τους έγινε με πίεση προς την Τουρκία και αποδοχή των ελληνικών όρων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις. Και η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις. Είπαμε ότι θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό ακριβώς θα γίνει. Πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Αξιώσεις για ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κυριαρχία δεν συζητούνται. Το είπε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και – πιστεύω- εκφράζει όλους τους Έλληνες.
Πρόσφατα η Τουρκία, διά στόματος Ακσόι, μίλησε ξανά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Πιστεύετε ότι μπορεί να είναι αυτό ένα ακόμη θέμα που θα δημιουργήσει η τουρκική προκλητικότητα στο επόμενο διάστημα, και το οποίο θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως Κυβέρνηση;
Η έγερση ενός τέτοιου θέματος επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στη συνάντηση που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1975 με τον Τούρκο ομόλογό του. Και η απάντηση ήταν πως εάν υπάρχει ένα θέμα για τις μειονότητες είναι η ισορροπία που όρισε η Συνθήκη της Λωζάνης και ανατράπηκε σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου ενώ οι μουσουλμανικές μειονότητες στη Θράκη αυξάνονται και πληθύνονται. Αρκετά αργότερα η Τουρκία άρχισε, και πάλι, να ξιφουλκεί και να προβάλλει διάφορες απολύτως αβάσιμες αιτιάσεις. Εντάσσεται κι αυτό στην προσπάθειά της να ανοίγει ταυτόχρονα πολλά και ουσιαστικά ανύπαρκτα ζητήματα, επιδιώκοντας ανατολίτικα παζάρια. Η Συνθήκη της Λωζάνης όμως, μιλά για μουσουλμανικές μειονότητες και αυτό δεν μπορεί να αγνοείται. Σε κάθε περίπτωση το θέμα που επιχειρεί να ανοίξει η Άγκυρα δεν αφορά παρά μόνο την ελληνική εσωτερική πολιτική. Και τα ζητήματα Ελλήνων πολιτών σε όποιο θρήσκευμα κι αν ανήκουν, δεν αφορούν ξένες κυβερνήσεις. Πολύ περισσότερο όταν η Ελληνική Πολιτεία αποδεικνύει έμπρακτα το σεβασμό στην ισονομία, όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.