Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer (PICAD) και το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (MeCoND)
«Στις μέρες της πανδημίας, που η χώρα μας -όπως ολόκληρος ο κόσμος- δίνει μια μεγάλη υγειονομική μάχη απέναντι σ΄έναν αόρατο ιό, οι συνάνθρωποί μας με Αλτσχάϊμερ χρειάζονται ακόμη περισσότερο αγάπη, φροντίδα και την υποστήριξη ώστε ν΄αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και να μην νιώθουν απομονωμένοι. Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα, να εργασθούμε και να συνεργασθούμε με προσήλωση στη γνώση και στα νέα επιστημονικά δεδομένα διάγνωσης, ορθής και καινοτόμου διαχείρισης αλλά και θεραπείας της νόσου.
Οφείλουμε να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που νοσούν και όσους έχουν αναλάβει τη φροντίδα και την περίθαλψή τους», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer (PICAD) και το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (MeCoND) που διοργανώνουν διαδικτυακά το Πανελλήνιο Ινστιτούτο Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων και η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι
Χαιρετίζω την έναρξη των συνεδρίων σας τα οποία διεξάγονται διαδικτυακά λόγω πανδημίας και συγχαίρω θερμά την Οργανωτική Επιτροπή.
Διανύουμε μια περίοδο που η έγνοια όλων εστιάζει στην υγεία. Και εσείς είστε πρωταγωνιστές στον διαρκή αγώνα που στόχο έχει να γίνει καλύτερη -με κάθε τρόπο- η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας. Σας ευχαριστούμε και σας ευγνωμονούμε για το πολυσήμαντο έργο που επιτελείτε. Για την τεράστια συνεισφορά σας στην ενημέρωση, την πρόληψη αλλά και υποστήριξη ασθενών ιδιαίτερα της τρίτης ηλικίας καθώς και των οικογενειών τους, που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους.
Η προσφορά σας στον άνθρωπο και την κοινωνία προβάλλει ξεκάθαρα αν αναλογιστούμε πως η άνοια προσβάλει έναν στους τρεις ανθρώπους άνω των 80 ετών. Είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για το χώρο της Υγείας αλλά και μείζον κοινωνικό πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες. Τα στοιχεία μιλούν για 30 εκ. ανθρώπους που ζουν με άνοια παγκοσμίως. Στην Ελλάδα ο αριθμός φτάνει τις 200 χιλιάδες και στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί δραματικά καθώς υπολογίζεται να ξεπεράσει τις 600 χιλιάδες εως το 2050.
Είναι ταυτόχρονα αυτονόητο πως, στις μέρες της πανδημίας, που η χώρα μας -όπως ολόκληρος ο κόσμος- δίνει μια μεγάλη υγειονομική μάχη απέναντι σ΄έναν αόρατο ιό, οι συνάνθρωποί μας με Αλτσχάϊμερ χρειάζονται ακόμη περισσότερο αγάπη, φροντίδα και την υποστήριξη ώστε ν΄αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες και να μην νιώθουν απομονωμένοι.
Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα, να εργασθούμε και να συνεργασθούμε με προσήλωση στη γνώση και στα νέα επιστημονικά δεδομένα διάγνωσης, ορθής και καινοτόμου διαχείρισης αλλά και θεραπείας της νόσου. Οφείλουμε να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας που νοσούν και όσους έχουν αναλάβει τη φροντίδα και την περίθαλψή τους.
Με αυτές τις σκέψεις αλλά και με τη διαβεβαίωση ότι είμαι πρόθυμος να συμβάλω όπως μπορώ στο σημαντικό σας έργο, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.