Υγεία: Για πρώτη φορά ένα φάρμακο, η σεμαγλουτίδη, φάνηκε τόσο αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας

Η σεμαγλουτίδη, ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που δοκιμάστηκε σε κλινική μελέτη σε 16 χώρες, οδήγησε σε απώλεια 15% του βάρους κατά μέσο όρο. Είναι η πρώτη φορά που ένα φάρμακο έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματικό κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Το φάρμακο παράγεται από την εταιρεία Novo Nordisk και ήδη κυκλοφορεί ως θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2. Στην κλινική δοκιμή, που παρουσιάστηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», με επικεφαλής τον δρ Ρόμπερτ Κούσνερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, οι ερευνητές δοκίμασαν τη σεμαγλουτίδη σε πολύ μεγαλύτερη δόση ως φάρμακο κατά του υπερβολικού βάρους.

Στην πολυκεντρική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 129 ιατρικά κέντρα, οι σχεδόν 2.000 συμμετέχοντες έπαιρναν κάθε εβδομάδα είτε σεμαγλουτίδη, είτε εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) επί 68 εβδομάδες. Όσοι έπαιρναν το πραγματικό φάρμακο, είχαν μέση απώλεια βάρους της τάξης του 15%, έναντι 2,4% της ομάδας ελέγχου του πλασίμπο. Πάνω από το ένα τρίτο της ομάδας της σεμαγλουτίδης έχασαν περισσότερο από 20% του βάρους τους, ενώ τα συμπτώματα του διαβήτη και προδιαβήτη βελτιώθηκαν σε πολλούς ασθενείς.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι κατά πολύ ανώτερα σε σχέση με την απώλεια βάρους που έχει παρατηρηθεί σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές άλλων φαρμάκων. Ο Κούσνερ έκανε λόγο για φάρμακο «που αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού» και για «την αρχή μιας νέας εποχής αποτελεσματικών θεραπειών της παχυσαρκίας».

Επιπλέον, οι γαστρεντερικές παρενέργειες του φαρμάκου ήταν μικρές, αντίθετα με άλλα φάρμακα στο παρελθόν. Πέντε υπάρχοντα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας έχουν παρενέργειες που περιορίζουν τη χρήση τους. Το πιο αποτελεσματικό μέχρι σήμερα είναι η φεντερμίνη, που επιφέρει απώλεια βάρους 7,5% κατά μέσο όρο, αλλά μπορεί να χορηγηθεί για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ μετά τη διακοπή της συνήθως το χαμένο βάρος ανακτάται.

Πιο αποτελεσματική είναι η βαριατρική χειρουργική, που βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν 25% ως 30% του βάρους τους. Όμως πρόκειται για μια επεμβατική διαδικασία, που αλλάζει μόνιμα το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό δεν την χρησιμοποιούν πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι, οι οποίοι συνήθως δοκιμάζουν διάφορες δίαιτες (συνήθως με απογοητευτικά αποτελέσματα).

Η σεμαγλουτίδη είναι η συνθετική εκδοχή μιας φυσικής ορμόνης που δρα στα κέντρα της όρεξης στον εγκέφαλο και στο έντερο, παράγοντας το αίσθημα του κορεσμού. Το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλή δοσολογία για αρκετό καιρό, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες σε βάθος χρόνου. Τέτοια έρευνα είναι αναγκαία, επειδή οι παχύσαρκοι αναμένεται να παίρνουν το φάρμακο για όλη τη ζωή τους, προκειμένου να μην ξανακερδίσουν το χαμένο βάρος.

Από την άλλη, η σεμαγλουτίδη πιθανώς θα είναι μια ακριβή λύση. Η χαμηλότερη δόση της για τη θεραπεία του διαβήτη έχει μέση λιανική τιμή σχεδόν 1.000 δολαρίων το μήνα.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2032183?query=featured_home

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚ. Χατζηδάκης: Το υπουργείο Εργασίας στηρίζει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης
Επόμενο άρθροΠολικές θερμοκρασίες από το Σάββατο θα φέρει η κακοκαιρία «Μήδεια» σε όλη τη χώρα