Είναι νωρίς για να δούμε πώς έχει επιδράσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου στους δείκτες των νέων μολύνσεων, ανέφερε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Όπως είπε «άνοιξε το λιανεμπόριο και στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι τηρήθηκαν τα μέτρα και οι περισσότεροι φορούσαν μάσκα». Ωστόσο προσέθεσε ότι οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της επιδημίας ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων όποτε και αν σημειωθεί.
«Αν αλλάξουν τα δεδομένα δεν θα διστάσουμε να πάρουμε νεότερες αποφάσεις», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστική για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στη χώρα μας. Μάλιστα τόνισε ότι είναι ελεγχόμενο το επιδημιολογικό φορτίο και σε αυτή τη φάση που όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε μπορούμε να το κρατήσουμε χαμηλά.
Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται, επισήμανε, έως ότου εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού που παρατηρήθηκαν αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι πιθανότατα κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα.
Σύμμαχος μας τους επόμενους μήνες θα είναι και ο καιρός καθώς ο χειμώνας -όπως είπε- διαρκεί ελάχιστα στην Ελλάδα και έχει παρατηρηθεί ότι μειώνονται έως και 3% τα κρούσματα για κάθε ένα βαθμό Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας.
Αναφερόμενη στο άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είπε πως η επιτροπή έχει ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων και η εισήγηση της ήταν θετική να ανοίξει από την 1 Φεβρουαρίου η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με όλα όμως τα μέτρα που ίσχυαν και πριν κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.
Η κ. Παπαευαγγέλου φάνηκε πλέον σίγουρη ότι η έκρηξη που φοβόμασταν όσον αφορά τα κρούσματα κατά την περίοδο των εορτών δεν εμφανίστηκε, δεν συνέβη, «κι αυτό είναι μία νίκη όλων μας», όπως τόνισε.
Η ίδια είπε ότι η πορεία της επιδημίας καταγράφει σταθεροποίηση τις τρεις με τέσσερις τελευταίες εβδομάδες και προσέθεσε ότι «δεν είναι εύκολο στην καρδιά του χειμώνα να πέσουν τα κρούσματα». Όπως ανέφερε, εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα, από τα οποία τα μισά είναι στην Αττική.
Η μείωση στην επικράτεια, εκτός από ορισμένες περιοχές, είναι φανερή, αλλά δεν καταγράφεται αντίστοιχη μείωση και στην Αττική όπου η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί, εξήγησε. Ο δείκτης ΡΤ βρίσκεται κάτω από το 2 παρατήρησε, αλλά τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος καθώς «δεν γνωρίζουμε πόσοι είναι η ασυμπτωματικοί φορείς του ιού».
Τέλος, η καθηγήτρια είπε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό έπεσαν κάτω από τους 300 οι διασωληνωμένοι ασθενείς και προσέθεσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 1.500 άνθρωποι με κορονοϊό σε όλη τη χώρα.
Γκ.Μαγιορκίνης: Συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και έχει περιοριστεί η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. Μάλιστα ανέφερε ότι έχει καταγραφεί μείωση 8-9% την τελευταία εβδομάδα στην νοσηλεία ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ.
«Το ΕΣΥ απορροφά ακόμα τους κραδασμούς της κορύφωσής του δεύτερου κύματος» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και είπε ότι πλέον έχουμε περίπου 100 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία ανά ημέρα.
Θετικό είναι το γεγονός –όπως προσέθεσε- ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει μία μείωση 20% στην Αττική και 30% στην Θεσσαλονίκη όσον αφορά τις νέες διαγνώσεις. «Επίσης είναι σημαντικό ότι υποχώρησαν οι νέες διάγνωσης στην ηλικιακή ομάδα 65+» είπε.
Όμως, έσπευσε να προσθέσει ότι αυτή η περίοδος σταθεροποίησης και ύφεσης είναι πολύ εύθραυστη, καθώς «όλοι μας δίνουμε μάχη με τον χρόνο και τον πιο κακό μας εαυτό τις επόμενες εβδομάδες» για να μείνουμε σε αυτή την σταθερή εικόνα της επιδημίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ