ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: “Σκυλίσια” ζωή ή Ανθρώπινη φροντίδα;

Μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η «ανακάλυψη» 12 κατοικίδιων νεκρών, σε κάδο σκουπιδιών. 

Το ότι ένα από αυτά είχε ταυτότητα του Δήμου Αθηναίων και είχε δοθεί σε κτηνίατρο για περίθαλψη, είναι απόδειξη των αστοχιών της Πολιτείας στη διαχείριση των κατοικίδιων. Από την άλλη πλευρά, οι συχνές επιθέσεις αδέσποτων ή σκυλιών/φυλάκων σε ανθρώπους αναδεικνύουν το συνολικότερο θέμα της συνύπαρξης ζώων (συντροφιάς ή μη) και ανθρώπων στον ίδιο χώρο. 

Θεωρούμε ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο – από τα αυστηρότερα στην Ε.Ε. – είναι επαρκές. Η συζητούμενη «αυστηροποίηση» του νόμου είναι υποκριτική: για να καλυφθεί η ανικανότητα του κράτους να τον εφαρμόσει. Οι δήμοι παίρνουν σημαντικά ποσά από το κράτος, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους δημότες τους, για να φροντίζουν ώστε τα αδέσποτα να μη προκαλούν πρόβλημα στην περιοχή τους. Όμως, ένα αδέσποτο δεν μπορεί να περιορίσει τις κινήσεις του στη διοικητική περιοχή ενός συγκεκριμένου δήμου. Η ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων θα έπρεπε να εποπτεύεται από την Περιφέρεια. Με το σημερινό αόριστο πλαίσιο (ο Νόμος μιλάει για σχέσεις «συναλληλίας και συνεργασίας» μεταξύ Περιφέρειας και δήμων, χωρίς να ορίζει μηχανισμούς εποπτείας), το σύστημα δεν λειτουργεί.

Ένα αδέσποτο έχει μέγιστο προσδόκιμο δύο χρόνια ζωής, με επώδυνο θάνατο (ατύχημα, ασθένεια, θανάσιμος τραυματισμός από άλλο αδέσποτο, «φόλα»).

Η λύση του προβλήματος βρίσκεται πρώτα στην πρόληψη και μετά στην καταστολή,  με έλεγχο της αναπαραγωγής και ενθάρρυνση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας. 

Προτείνουμε τη θεσμοθέτηση υπηρεσίας/εποπτικού φορέα από την εκάστοτε Περιφέρεια και ίδρυση του θεσμού του «Νομικού Αστυνομικού» (αστυνομικός με νομικές σπουδές σε καθήκοντα πταισματοδίκη, για άμεση, επί τόπου, απονομή της Δικαιοσύνης, σε περιπτώσεις μικρής παραβατικότητας), ώστε, μεταξύ των άλλων καθηκόντων του, να επιβλέπει την εφαρμογή του νόμου 4039/2012 για τα κατοικίδια.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ υποστηρίζει τις προβλέψεις του νόμου 4039/2012 

(διαχείριση των αδέσποτων από τους δήμους, προγράμματα στειρώσεων, δημιουργία καταφυγίων προσωρινής διαβίωσης κ.λπ.) αλλά με έλεγχο και εποπτεία από την Περιφέρεια.

Και, βεβαίως, προωθεί σθεναρά την καλλιέργεια της ζωοφιλίας, μέσω της σχολικής 

Εκπαίδευσης.

Προηγούμενο άρθροΓ.Π.Α.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας: Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων
Επόμενο άρθροΔιεύθυνση Αγροτ. Οικονομίας και Αλιείας ΠΚΜ: Πρόσληψη εποχικού προσωπικού στον ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης- Λαγκαδά