Μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δημιουργία «πανεπιστημιακής αστυνομίας» και το Πράσινο Κίνημα ζητά την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης από το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.
Το Πράσινο Κίνημα συμμερίζεται τις εκκλήσεις της Πανεπιστημιακής κοινότητας για αποτελεσματική φύλαξή, άλλωστε είναι εδώ και χρόνια ένα παλλαϊκό αίτημα. Όμως από εκεί μέχρι την αστυνομοκρατία υπάρχει απόσταση. Πάνω από όλα δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι υπάρχει ήδη η δυνατότητα παρέμβασης της Αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, με την σχετική άδεια της Πρυτανικής Αρχής.
Το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι τα πανεπιστήμια είναι φάροι δημοκρατικής διδασκαλίας και έρευνας. Διοικούνται με βάση την αρχή του αυτοδιοίκητου. Η αναγκαία φύλαξή τους πρέπει να γίνεται από υπηρεσίες που λογοδοτούν στις πανεπιστημιακές Αρχές.
Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν νέες εντάσεις στα πανεπιστήμια.
Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να πολιτευτεί με άλλον τρόπο παρά με καταστολή και αποφάσισε να προσλάβει χίλιους αστυνομικούς στους οποίους θα δοθεί εκπαίδευση ανάλογη εκείνης που λαμβάνουν οι ειδικοί φρουροί που έχουν ειδίκευση στις μάχες σώμα με σώμα.
Μία ακόμη παράμετρος που δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί είναι ότι η χώρα μας έχει ρεκόρ αστυνομικών σε σχέση με πληθυσμό. Τα Πανεπιστήμια χρειάζονται προσλήψεις νέων επιστημόνων και απαραίτητων ειδικών και όχι άλλων ειδικών φρουρών. Επίσης, το Πράσινο Κίνημα θέλει να εκφράσει την ενόχλησή του στην σημειολογικά απαράδεκτη εικόνα να παρουσιάζεται ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «αγκαζέ» με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου δήλωσε σχετικά: «Η ανάγκη ενισχυμένης και διαρκούς φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου είναι υπαρκτή και το πρόβλημα πρέπει επειγόντως να επιλυθεί με τρόπο αποτελεσματικό και οριστικό.
Ο έλεγχος εισόδου σε κτήρια του Πανεπιστημίου είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί. Θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή της σε συγκεκριμένα κτήρια ειδικού ενδιαφέροντος (εργαστήρια με ειδικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες, χώροι διοίκησης κ.λπ.), δεδομένου ότι θα υπάρξουν πρακτικά προβλήματα τα οποία θα απαιτηθεί να αντιμετωπιστούν (ουρές φοιτητών, καθυστερήσεις, συνωστισμοί κ.λπ.).
Όμως η φύλαξη του πανεπιστημιακού χώρου είναι αποκλειστικό μέλημα του ίδιου του πανεπιστημίου, οτιδήποτε άλλο προκαλεί τους φοιτητές, τους καθηγητές και τη δημοκρατία.»