Κτηνοτροφία: Επίσκεψη στην κτηνοτροφική μονάδα των Γιάννη και Μάγδας Κοντογιάννη – βίντεο

Απίστευτο και όμως αληθινό. Μόλις 16 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος, βρίσκεται ο στάβλος του Γιάννη και της Μάγδας Κοντογιάννη, στο Μενίδι. Δύο αδέλφια 4ης γενιάς κτηνοτρόφοι και η μητέρα τους Κατερίνα εδώ μεγαλουργούν. Ο Γιάννης είναι Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «΄Αγιος Γεώργιος»  και μας ενημερώνει ότι, στην Αττική είναι καταγεγραμμένα 240.000 αιγοπρόβατα, 3.000 βοοειδή, 1.800 κτηνοτροφικές μονάδες και 2500 κτηνοτρόφοι, χωρίς να υπολογίζουμε και τους χομπίστες, που έχουν ευκαιριακά κάποια πρόβατα ή κατσίκια. Εντυπωσιακό… ούτε που το φανταζόμαστε ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί.

Ρεπορτάζ: Σίσσυ Νίκα

Δείτε το βίντεο:

Ο Γιάννης μας λέει «η κτηνοτροφική επιχειρηματικότητα και ο ρόλος της στην αγροτική κοινωνία είναι μεγάλος και έτσι αποφασίσαμε να οργανωθούμε σε ένα σύλλογο, ώστε να ενημερωνόμαστε σωστά από επιστημονικά ιδρύματα και φορείς, να εκπαιδευόμαστε, να παρακολουθούμε σεμινάρια,  να προωθούμε την εξωστρέφεια των κτηνοτρόφων, να δημιουργούμε δράσεις ώστε να ενημερώνεται η κοινωνία και να μελετάμε κάθε νομοθετικό πλαίσιο για την προάσπιση και κατοχύρωση του επαγγέλματός μας. Το πρόβλημά μας είναι ότι η κτηνοτροφία υπήρχε στην Αττική και στην Αθήνα αιώνες τώρα. Οι κτηνοτροφικές μας εγκαταστάσεις στις παρυφές των Αθηνών, κυκλώθηκαν από αυθαίρετα κτίσματα τα τελευταία 40 χρόνια, που στη συνέχεια νομιμοποιήθηκαν και τώρα εμείς καλούμαστε να μετακινηθούμε αφού ασφυκτιούμε… Ο πατέρας μου πουλούσε γάλα με το κάρο στη Λεωφόρο Λένορμαν και στο Κολωνάκι … πρέπει λοιπόν η πολιτεία να φροντίσει και για τη δική μας κατοχύρωση.  Με την διοργάνωση εκδηλώσεων προσπαθούμε να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας στους Αθηναίους. Ήδη έχουμε διοργανώσει 300 εκδηλώσεις και στόχος μας είναι η διοργάνωση έξυπνων εκδηλώσεων που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για την κτηνοτροφία, την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό.

Μόλις ολοκληρώθηκε η άρμεξη
Μόλις ολοκληρώθηκε η άρμεξη

Στην ερώτησή μας αν θα προέτρεπε τους νέους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και αν όντως χρειάζεται ένα μεγάλο κεφάλαιο ο Γιάννης μας είπε

« Πραγματικά αξίζει οι νέοι να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία. Άλλωστε σε κάθε κρίση οι νέοι στρέφονται στον πρωτογενή τομέα. Όταν όμως υπάρχει ύφεση θα διαλέξουν την πιο εύκολη λύση, που μοιάζει πιο εύκολη και επικερδής.  Η κτηνοτροφία είναι καλή ιδέα για έναν νέο να ασχοληθεί, να ψάξει νωρίς, να μελετήσει, να επισκεφτεί και να δουλέψει σε κτηνοτροφικές μονάδες, να μάθει τα «μυστικά» της τέχνης μας, που δεν θα τα βρει στα βιβλία… πρέπει να τα βιώσει και δεν χρειάζεται να ξεκινήσει με πολλά ζώα, 150 για αρχή μια χαρά είναι και μάλιστα αξίζει να ασχοληθεί και με τις ελληνικές φυλές. Η κτηνοτροφία θα του δώσει καλύτερο μεροκάματο από ότι βγάζει ένας νέος. Θα ψάξει και μόνος μόλις αποκτήσει εμπειρία και θα προοδεύσει.

Η Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Αγιος Γεώργιος»,  ασχολιόταν με το άρμεγμα και μπαίνοντας στο χώρο, μου έκανε εντύπωση η καθαριότητα της εγκατάστασης και η ηρεμία των προβάτων, που είναι κυρίως ελληνικών φυλών.

Η αγάπη για τα ζώα της είναι έκδηλη σε κάθε της κίνηση, κυριολεκτικά τους «μιλάει». Μετά το τάισμα και το άρμεγμα ασχολείται  με τη φροντίδα των μικρών προβάτων. Παρακολουθήσαμε το τάϊσμα 2 νεογέννητων, που η μητέρα τους αδιαφορεί…υπάρχουν και στο ζωικό βασίλειο αυτά.

Η οικογένεια Κοντογιάννη με τη δημοσιογράφο μας
Η οικογένεια Κοντογιάννη με τη δημοσιογράφο μας

Τα αδέλφια Κοντογιάννη επιστρατεύουν την δημιουργικότητά τους προκειμένου να κάνουν έξυπνες και οικονομικές κατασκευές στο σταύλο τους. Το σιτηρέσιο είναι  ιδιαίτερα μελετημένο ακόμα και με πειραματικές τροφές ενδυνάμωσης, αλλά και προβιοτικά που βάζουν στο νερό. Ενημερώνονται συνεχώς και εφαρμόζουν τεχνικές για την ευζωία των προβάτων τους, γιατί το μεγάλο στοίχημα είναι να μην καταφεύγουν σε αντιβιώσεις όταν αυτά αρρωστήσουν. Το γάλα τους είναι πλούσιο σε λιποπρωτείνες, δυνατό και υψηλής διατροφικής αξίας.

Κάθε πρωί εγερτήριο σημαίνει στις 5 και κάποιες φορές το ξενύχτι είναι απαραίτητο γιατί υπάρχουν και οι γέννες, το ευχάριστο μέρος… μια νέα ζωή που μόλις ξεκινά.  Δουλεύουν 365 ημέρες τον χρόνο και από επιλογή το σπίτι τους είναι δίπλα στον σταύλο, για να έχουν την επιτήρηση όλο το 24ωρο. Ο Γιάννης μας λέει χαρακτηριστικά «εδώ ζούμε, εδώ δεχόμαστε τους φίλους, εδώ γλεντάμε και η μητέρα του μαγειρεύει τέλεια, αφού έχει βέβαια και την καλύτερη πρώτη ύλη».

Αυτό το διαπιστώσαμε αφού η κυρία Κατερίνα μας ετοίμασε σε χρόνο dt κρέμα με το γάλα που μόλις άρμεξαν. Οι ήχοι των προβάτων μας ταξίδεψαν και νομίζω ότι μόλις δοκίμασα την ωραιότερη κρέμα με σιμιγδάλι. ..

Οικογένεια Κοντογιάννη
Η οικογένεια Κοντογιάννη

Το παράπονο της Μάγδας είναι ότι κτηνοτρόφοι της Αθήνας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες βιώνουν ένα είδος εκτοπισμού από την κοινωνία και περισσότερο οι γυναίκες κτηνοτρόφοι. Έτσι οργανώθηκαν προκειμένου να προστατεύσουν την κτηνοτροφία, το προφίλ του κτηνοτρόφου, την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για γαστρονομία, γαστρονομικό πολιτισμό, που βιώνει ημέρες δόξας, αν δεν δίνουμε τη σημασία που πρέπει στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η κτηνοτροφία. Ευτυχώς που το σύνθημα για όλη την ΕΕ είναι «από τη φάρμα στο πιάτο σας» και έτσι ασχολούνται όλο και περισσότερο με τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Στόχος είναι η διοργάνωση εκδήλωσης με την ποιμενική ζωή στο λόφο Φιλοπάππου σε συνεργασία με φορείς… κάποιο γλέντι και η κουρά των προβάτων… όπως παλιά.

Πάντως η προσπάθεια στήριξης πρέπει να είναι συνεχής ώστε να μην χαθεί η κτηνοτροφία, που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην αιγοπροβατοτροφία, αφού είμαστε η πρώτη δύναμη στην Ευρωπαική Ένωση.

Ο Έμβολος θα είναι αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες των κτηνοτρόφων και ήδη το έχει αποδείξει.

Προηγούμενο άρθροΚατανομή κατά νομό στην Κεντρική Μακεδονία των 178 νέων κρουσμάτων κορονοϊού
Επόμενο άρθροΙσπανία: Τρεις νεκροί από τη χιονοθύελλα, σε “κόκκινο συναγερμό” πέντε περιφέρειες της χώρας