Ο φονικός ιός της γρίπης Α(Η1Ν1) κατοικοέδρευσε για τα καλά στην Ελλάδα, βρήκε τις περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κλειστές αλλά και έσπειρε το όλεθρο.
Από την άλλη πλευρά η πλειονότητα του κόσμου δεν εμβολιάσθηκε με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει επιδεινωθεί περισσότερο. Με πιο απλά λόγια ο ιός της γρίπης βρήκε έναν πληθυσμό παντελώς ανοχύρωτο και ένα κλονισμένο συθέμελα σύστημα δημόσιας υγείας.
Ήδη μετράμε 81 θύματα, ενώ 120 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Από την αρχή του έτους έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ Συνολικά 293 άτομα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα με τον ιό Α(Η1Ν1) να χτυπά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες -ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες-, παιδιά και νέους.
Οι γιατροί επισημαίνουν , ότι παρά τις συστάσεις τους, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιασθεί και συστήνουν έστω και τώρα εμβολιασμό κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την έγκαιρη χρήση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 μέρες) -κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών- χωρίς να επιβεβαιώνεται εργαστηριακά η ασθένεια ή σε άτομα με σοβαρές εκδηλώσεις γρίπης.
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.