Κυρ. Βελόπουλος: “Πληττόμενοι επιχειρηματίες λόγω συνεχών φορολογικών ελέγχων”

Ομιλία του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου κατά την συζήτηση στην Βουλή της υπ’ αριθμόν 224/3-12-2020 Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα: “Πληττόμενοι επιχειρηματίες λόγω συνεχών φορολογικών ελέγχων”.

ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

Για να λύσεις ένα πρόβλημα πρέπει να ξέρεις το αίτιο. Εσείς προσπαθείτε εδώ και χρόνια να θεραπεύσετε το αποτέλεσμά κυνηγώντας τον επιχειρηματία με την υψηλή φορολόγηση. Ξέρετε γιατί φοροδιαφεύγει ο επιχειρηματίας; Λόγω της υψηλής φορολογίας. Αν η φορολογία είναι χαμηλή δεν πρόκειται κανείς να κλέψει το κράτος. Το κράτος συμπεριφέρεται σαν να μισεί τον επιχειρηματία. 

Πώς θα ανταγωνιστεί ο Έλληνας επιχειρηματίας που δέχεται ανηλεές κυνηγητό, μία Βουλγαρική, μία Γερμανική, μία Ρουμανική επιχείρηση, που η φορολογία τους κυμαίνεται από 9% έως 15%;

Έχετε δημιουργήσει μια κάστα υπαλλήλων, του εφοριακούς, που έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς κεφαλών. Και θέλω να μου πείτε στον έλεγχο των επιχειρήσεων, η κάθε εφορία είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει ένα ποσοστό προστίμων, για να αξιολογηθεί σωστά; Ισχύει αυτό; Θέλω μια απάντηση.

Γιατι αν ισχύει, τότε αυτό που προκύπτει είναι ότι δεν ελέγχετε για να συμμορφώσετε αλλά για να επιβάλετε πρόστιμα. Είναι δυνατόν να ζητάει ο εφοριακός να διενεργηθεί έλεγχος από το 2015, πριν από 5 χρόνια, και ο έλεγχος να διαρκεί 2 ολόκληρα χρόνια; Αφού υπάρχει νόμος περί παραγραφής στην πενταετία, γιατί δεν εφαρμόζεται; Το Νοέμβριο βγήκαν οι εφοριακοί για να ελέγξουν εταιρείες, εν μέσω κορωναϊού, μόνο και μόνο γιατι έληγε η προθεσμία της 5ετίας. 

Όταν γίνεται μια ανώνυμη καταγγελία τρέχει ο εφοριακός, και καλά κάνει, και ελέγχει τον επιχειρηματία. Αν όμως βρει ότι ο επιχειρηματίας δεν είναι παράτυπος, δεν πρέπει να υπάρχει κάποια τιμωρία και για εκείνον που έκανε την ανώνυμη καταγγελία; 

Είναι δυνατόν να πηγαίνει ο εφοριακός και ζητά από τον επιχειρηματία τα τιμολόγια πρίν από 5 χρόνια; Τι είναι αυτά τα πράγματα; 

Και αν ο έφορος επιδώσει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου στον επιχειρηματία, και ο επιχειρηματίας με την σειρά του πάει στο δικαστήριο, γιατί έχει αυτό το δικαίωμα της προσφυγής, θα πρέπει παρ’ όλα αυτά να πληρώσει το 50% του προστίμου και να περιμένει για χρόνια, μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Και εν τω μεταξύ, οι εφημερίδες θα έχουν γράψει για τον όποιον επιχειρηματία ότι φοροδιαφεύγει. Πληρώνει δηλαδή το 50% του προστίμου στο δημόσιο, και εν τω μεταξύ μέχρι να βγει η απόφαση δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα. Μα είναι κράτος αυτό; Περιμένετε έτσι να γίνουν επενδύσεις; Μα όταν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία είναι δεσμευμένα μέχρι να βγουν οι αποφάσεις και ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να κινηθεί, να αγοράσει, να πληρώσει, μετατρέπετε σε άμεσα εκτελεστή την απόφαση του εφόρου.

Επίσης, είναι δυνατόν να πληρώνει ο επιχειρηματίας ΦΠΑ και εφορία για επιταγές που δεν εισπράχθηκαν; Είναι δυνατόν η εφορία να μην ψάχνει να βρει γιατί συμβαίνει αυτό;

Λέτε ότι οι Έλληνες χρωστούν 120 δις στον εφορία. Δεν θα τα πάρετε ποτέ. Εγώ σας είπα πολλές φορές, κάντε τον αριθμό των δόσεων 240, για να μπορέσουν να πληρώσουν όλοι. Δεν το κάνατε. Το μόνο που κάνετε είναι να μαγειρεύετε προϋπολογισμούς. Έτσι όμως σκοτώνετε την οικονομία. Στραγγαλίζετε το επιχειρείν.  

Πείτε μου, είναι αλήθεια ότι έχετε θέσει στόχους στις εφορίες, ώστε να γίνεται η αξιολόγηση των εφοριακών, ανάλογα με τα πρόστιμα που επιβάλλουν;

Είναι σωστό να πληρώνει ΦΠΑ και εφορία κάποιος που δεν πληρώθηκε;

Είναι σωστό να στέλνετε τον εφοριακό από την Ήπειρο στην Θράκη για να κάνει ελέγχους; Γιατί; Δεν υπάρχουν εφοριακοί στην Θράκη;

Αν θέλετε να ανανήψει η Ελλάδα μην σκέπτεστε ως εφοριακοί, αλλά ως τεχνοκράτες υπουργοί και βοηθήστε τον επιχειρηματία για να λειτουργήσει. 

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε υπουργέ δεν απαντήσατε σε κανένα από τα ερωτήματά μου. Και σας ξαναρωτάω: 

Η κεντρική  υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχει επιβάλει στόχους στις εφορίες ή όχι; 

Είναι δυνατόν να ζητάτε τιμολόγια και αποδεικτικά 5 ετών, 6 ετών, 10 ετών πίσω;

Είναι δυνατόν να καταβάλει ΦΠΑ και εφορία κάποιος που δεν πληρώθηκε;

Επίσης, δεν μας είπατε πώς γίνεται ο έλεγχος. Βάσει των διατάξεων που αφορούν τις παραβάσεις, είναι αλήθεια ότι αν δεν υπάρχει παράβαση ο εφοριακός λειτουργεί κατά την δική του αντίληψη για ο,τιδήποτε ο ίδιος μπορεί να θεωρήσει ως παράβαση;

Έχω εδώ στοιχεία και καταγγελίες και τα καταθέτω στα πρακτικά. Έγινε έλεγχος σε πιτσαρία στην Β. Ελλάδα, και ο εφοριακός ζήτησε από τον επιχειρηματία να πει πόσο ζυγίζει το ζυμάρι πριν και πόσο μετά το ψήσιμο, πόσα αλλαντικά έβαλε και πόσο λίπος έχουν. Είστε με τα καλά σας; Πήγε εφοριακός σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε από τον επιχειρηματία να πει πόσο ζυγίζει η πάστα πριν και μετά το ψήσιμο; Και ζήτησε πληροφορίες γι’ αυτό πριν από 5 έτη; Πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια υπηρεσία που λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο; Σε επιχείρηση αισθητικής, που στεγάζεται σε χώρο 18 τετραγωνικών μέτρων έγιναν 6 έλεγχοι μέσα σε 4 μήνες. 

Και δεν φταίνε οι εφοριακοί, γιατί τους ασκείτε πιέσεις. Όταν βάζετε έναν στόχο, αναγκάζετε τον εφοριακό να επιβάλει πρόστιμα επί δικαίων και αδίκων. Έτσι τους αξιολογείτε; Μα έτσι γίνονται κυνηγοί κεφαλών. 

Και εάν ο πολίτης δικαιωθεί, υπάρχουν διοικητικές κυρώσεις για τον εφοριακό; Και πόσοι έλεγχοι έγιναν σε εφοριακούς από το 1974 και μετά για το πώς πλούτισαν; Γιατί υπάρχουν εφοριακοί που είναι φτωχοί αλλά υπάρχουν άλλοι που είναι πολύ πλούσιοι. 

Έχετε κάνει τον Έλληνα εχθρο του εφοριακού. Αν θέλετε να κυβερνήσετε σωστά φροντίστε να επιβάλετε λογικά μέτρα. Δεν πρέπει ο επιχειρηματίας να φοβάται τον εφοριακό. Δεν πρέπει να τον βλέπει σαν μπαμπούλα. Έχουμε κορωναϊό αυτή την περίοδο και οι επιχειρηματίες έχουν προβλήματα. Πείτε στους εφοριακούς να χαλαρώσουν λίγο. Και προ παντός μην βάζετε στόχους και αναγκάζετε τους εφοριακούς να κυνηγούν τους επιχειρηματίες και να τους επιβάλουν άδικα πρόστιμα. 

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων 11-12-2020
Επόμενο άρθροΔημήτριος Μιχαηλίδης: Συνέδριο Μελιού & … Συνεργατισμού