ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: ΕΕ: Το Κοινοβούλιο καταδικάζει τις παραβάσεις της κυριαρχίας κρατών μελών από την Τουρκία

Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:

ΕΕ:Το Κοινοβούλιο καταδικάζει τις παραβάσεις της κυριαρχίας κρατών μελών από την Τουρκία

Η Τουρκία είναι ένας από τους πλησιέστερους γείτονες της ΕΕ. Είναι εμπορικός εταίρος, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα για προσχώρηση στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο εκτιμά τη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις είναι τεταμένες. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για τη συνεχή φθορά της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Άγκυρα. Σήμερα οι συζητήσεις για προσχώρηση στην ΕΕ είναι στάσιμες.

«Θα πρέπει να ωθήσουμε τους Τούρκους εταίρους μας να αυξήσουν την αξιοπιστία τους ως ξένη δύναμη και ως δημοκρατία. Χωρίς αξιοπιστία ως προς τη δημοκρατία στην Άγκυρα, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις στο μέλλον.» Η Τουρκία κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου από την εισβολή του 1974. Η Τουρκία έχει εισχωρήσει παράνομα και επανειλημμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο και στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου. Το Κοινοβούλιο καταδικάζει τις παραβάσεις της κυριαρχίας κρατών μελών από την Τουρκία, και οι ευρωβουλευτές ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα έχει απειλήσει επίσης να αποχωρήσει από το Σύμφωνο για τη μετανάστευση του 2016 που υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κοινοβούλιο παροτρύνει όλα τα μέρη να συνεχίσουν τον ειρηνικό και εποικοδομητικό διάλογο και να προωθήσουν την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

 ΑΠΕ ΜΠΕ/ Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Προηγούμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Ιωάννινα: Έξοδος ασθενή από τη ΜΕΘ-COVID
Επόμενο άρθροΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ: Κώστας Αχ. Καραμανλής: « Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον»