Ελληνική Λύση: Σημεία πρωτολογίας και δευτερολογίας του Κυρ. Βελόπουλου στη Βουλή σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σημεία της πρωτολογίας και της δευτερολογίας του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου, κατά την συζήτηση στην Βουλή, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το κείμενο της πρωτολογίας του Κυριάκου Βελόπουλου: 

Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου, γιατί έχω επισκεφθεί τα κοινοβούλιο 3 χωρών και παρατήρησα ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έκατσαν από ευγένεια να ακούσουν τους άλλους αρχηγούς. Εδώ έρχονται, μιλούν  και σιγά σιγά φεύγουν και ακολούθως αποψιλώνεται το κοινοβούλιο. Τι να συζητήσει κανείς εδώ μέσα? Θα έρχεται ο καθένας, θα μιλά, θα λέει τα δικά του, θα απευθύνεται στο δικό του ακροατήριο και θα φεύγει. Η πανδημία είναι ένα σοβαρό θέμα και η κριτική που κάνουμε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό θα πρέπει να βοηθήσει και να έχει αποτέλεσμα. Αν μη τι άλλο έχετε υποχρέωση και προς τους ψηφοφόρους του κόμματός σας. Η βουλή δεν είναι για το 10λεπτο ή το 15λεπτο που ο πρωθυπουργός ή ο κ. Τσίπρας θα προβληθούν στις ειδήσεις.

Και βέβαια θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες.

Θα ξεκινήσω με το γιατί δεν μας εμπιστεύονται οι πολίτες. Γιατί υπάρχει μία στείρα κομματική αντίληψη σε όλους. Σήμερα εδώ δεν ακούσαμε προτάσεις. Και η παροχολογία σε καμμία περίπτωση δεν είναι επιχειρηματολογία. Από το ’74 έως σήμερα η παροχολογία μας έχει οδηγήσει στο σημείο μηδέν. Δεν μπορούμε συνεχώς να χαϊδεύουμε τα αυτιά των ψηφοφόρων. Θέλω μία φορά να ακούσω τον πρωθυπουργό να λέει: «θα πάρω αυτό το μέτρο το οποίο θα στοιχίσει τόσο και θα πάρω από εκεί τα χρήματα για να το υλοποιήσω». Δεν μπορείτε πάντα να παίρνετε τα χρήματα από τους επιχειρηματίες. Αφού οι επιχειρήσεις υπερφορολογούνται.

Πώς θα πληρώσουν? Και με λύπη μου βλέπω ότι από το 2012 ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Όλοι. Και αυτό μου φέρνει στο μυαλό την ρήση του Τσώρτσιλ, ο οποίος είπε: «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο, αλλά αύριο να εξηγείς γιατί δεν έγινε σήμερα». Όσο λοιπόν είναι κάποιος στην αντιπολίτευση λέει και όταν βρεθεί στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν κάνει όσα έχει πει αλλά κάνει τα ακριβώς αντίθετα.

Μας ζήτησε ο πρωθυπουργός να πούμε αν θέλουμε ή όχι να γίνει lockdown. Αυτό είναι ψευτοδίλημμα, γιατί η μάχη είναι χαμένη ήδη με τα λάθη και τις αβλεψίες σας. Δεν μπορούμε σήμερα να σας πούμε αν θέλουμε ή όχι να γίνει lockdown, όταν στην διαδρομή από το πρώτο lockdown μέχρι σήμερα δεν μας ακούσατε ποτέ. Σε μία τέτοια περίπτωση το σωστό είναι ότι μαζευόμαστε όλοι μαζί, συζητάμε και βρίσκουμε λύσεις. Εσείς δεν καλέσατε κανέναν, επομένως μην επιχειρείτε να μετακυλήσετε την ευθύνη. Τον Μάρτιο κάνατε μόνοι σας το lockdown, πάλι δεν ρωτήσατε κανέναν, πετύχατε πολλά με αυτό, αλλά στην πορεία κάνατε λάθη. Και σήμερα λέτε ότι εξετάζετε την μετατροπή του Βελλίδειου σε χώρο για ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι δεν είσαστε προετοιμασμένοι και φοβάμαι ότι θα έχουμε και 3ο lockdown το οποίο θα είναι σφοδρότερο.

Είναι υποκριτικό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα να έρχεται και να κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση (και δεν υποστηρίζω την κυβέρνηση) και να λέει ότι έχει τη λύση τώρα. Και στα 5 χρόνια που κυβέρνηση γιατί δεν έκανε τίποτα; Όταν κουνάμε το δάχτυλο στον πρωθυπουργό πρέπει να έχουμε και δικές μας προτάσεις. ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ πτωχεύσατε την Ελλάδα από το ’74 έως σήμερα και τώρα μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έχετε την λύση δια πάσαν νόσον και πάσαν πανδημίαν. Όταν όμως είσαι στην αντιπολίτευση είναι πολύ εύκολη η δουλειά.

Το φταίει ο τουρισμός έχει γίνει το σύνθημά σας. Εγώ θα δεχτώ ότι για την 17η Νοεμβρίου έχετε απόλυτο δίκιο. Πώς όμως θα γίνει πιστευτή η κυβέρνηση όταν απαγορεύετε στον Έλληνα να πάει στην Εκκλησία για να ανάψει ένα κερί και στις 17 του Νοεμβρίου θέλετε να παρανομήσετε εσείς; Πώς θα με πείσει η κυβέρνηση όταν και η ίδια η κυβέρνηση έστειλε εκπρόσωπό της στην πορεία που έγινε έξω από το εφετείο; όταν στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγε κανένας υπουργός για κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά στις 17 Νοεμβρίου θα παρανομήσουν όλα τα πολιτικά κόμματα; Εγώ θα απαιτήσω να εφαρμοστεί ο νόμος. Να συλλαμβάνονται και εκείνοι που θα είναι έξω στις 17 του μηνός. Και όσοι από εδώ  μέσα παρανομήσουν. Η ευνομία και η ευταξία πρέπει να υπάρχει για όλους.

Σήμερα έφτασε στα χέρια μου μία διαρροή από τον ΣΕΤΕ, που λέει ότι η TUI δεν πληρώνει τις οφειλές της και οι ξενοδόχοι είναι σε απελπισία. η TUI χρωστά εκατομμύρια σε 2.000 ξενοδοχεία και δεν πληρώνει! Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση. Βρείτε ένα τρόπο για να πειστεί η TUI και να δώσει αυτά που χρωστάει.

Θέλω να αντικρούσω τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε ότι έχει πολεμήσει. Δεν έχει σημασία αν πολεμήσατε ή αν πολεμάτε και τώρα. Σημασία έχει ότι χάσατε. Στο 2ο lockdown χάσατε πανηγυρικά, γιατί η όποια καραμπόλα της πανδημίας θα οδηγήσει τη χώρα στα τάρταρα. Και σήμερα ήρθε ο πρωθυπουργός να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Δεν είπατε τίποτα όμως σχετικά με τον λόγο για τον οποίο φθάσαμε εδώ. Το μόνο που είπατε είναι ότι φταίνε οι νέοι, φταίει ο ένας και ο άλλος και εσείς δεν επιβάλατε μέτρα.

Θα έπρεπε όμως και οι βουλευτές της ΝΔ να αισθάνονται άβολα. Γιατί ο κ. Τσίπρας σας ρώτησε τι κάνατε αυτό το διάστημα και εσείς του φωνάζατε από τα έδρανα ότι ψηφίσατε το 3ο μνημόνιο. Είναι δυνατόν να επαίρεστε γιατί υπογράψατε το 3ο μνημόνιο; Μα έτσι θα φτάσετε να υπογράψετε και 4ο και 5ο και 6ο μνημόνιο. Τα ίδια έγιναν και με το όνομα Μακεδονία, φωνάζατε και κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος τα ψηφίσατε όλα και το δώσατε το όνομα.

Και είπε ο κ. Τσίπρας ότι πρέπει να οριστεί υπουργός υγείας κοινής αποδοχής; τι πρόταση είναι αυτή; Αν πάμε έτσι, μετά θα έχουμε και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Η πρόταση η δική μας είναι άλλη. Σε θέματα πανδημίας να μην ανακατεύεται η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει και στην Σουηδία. Να αναλαμβάνουν οι επιστήμονες.  Ώστε να μην απολογειται ο πρωθυπουργός. Γιατί επιστήμονες διαρρέουν ότι οι πολιτικοί ήταν φοβικοί και δεν λάμβαναν αποφάσεις, ότι άλλα τους έλεγαν οι επιστήμονες και άλλα έκαναν εκείνοι.

Πάμε και στην τηλεκπαίδευση. Επιβάλατε την τηλεπαιδεία. Καλή επιλογή, αφού δεν μπορούν τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, όμως στην Πορτογαλία η κυβέρνηση επιδότησε 100.000 υπολογιστές για τα παιδιά. Αν μία οικογένεια έχει 2 παιδιά πώς θα αγοράσει 2ο υπολογιστή; Όταν ο άλλος παίρνει 500 ευρώ μισθό πώς θα πάρει 2ο υπολογιστή για το παιδί του; Και να μην ακούω τα τραγελαφικά ότι μπορούν να κάνουν μάθημα από το κινητό τους αν θέλουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει χαθεί η μπάλα. Και θλίβομαι γι’ αυτό.

Επίσης, μπορεί να δεσμευτεί κάποιος από εσάς ότι δεν θα έχουμε και 3ο lockdown; Το λένε οι επιστήμονες. Θα ανοίξει η αγορά για λίγο, λένε, και θα ξανακλείσει. Είμαστε προετοιμασμένοι για 3ο lockdown? Όχι. Αλλά ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ, έβαλε τις φωνές και έφυγε. Άρα έχουμε κενό. Όσα δεν κάναμε στο 1ο lockdown και όσα κάνουμε στο 2ο lockdown θα μας οδηγήσουν στο 3ο που θα το περάσουμε με την ίδια απρονοησία.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συνεργαζόμαστε με επιστήμονες και μας είπαν τι ήταν αυτό που δεν κάνατε: χάθηκε πολύτιμος χρόνος.  Είναι λανθασμένο το αφήγημα της διαχείρησης της κρίσης. Δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα από την στιγμή που δεν κάνατε τεστ. Χωρίς επιδημιολογική αποτύπωση για το τι συμβαίνει βγάλατε αποφάσεις για το καλοκαίρι και ανοίξατε τον τουρισμό, όμως χρησιμοποιήσατε λάθος λογισμικό και είχατε βέβαια λάθος αποτέλεσμα. Κάνατε τεστ στις πλατείες στα τυφλά. Στην Θεσσαλονίκη πήγανε οι πολίτες στις πλατείες και περίμεναν σαν τα πρόβατα για να κάνουν τεστ. Αυτό δεν είναι δειγματοληπτικός έλεγχος, δεν είναι επιδημιολογική επιτήρηση, αλλά μαγειρική. Δειγματοληπτικά πρέπει να γίνει αυτό.

Πιστεύετε εσείς ότι σε 3 εβδομάδες θα τελειώσει ο κορωναϊός; απλά μετακυλίεται το πρόβλημα. Τα πανδημικά κύματα διαρκούν 2,5 έως 3 ή και 4 χρόνια. Δεν μπορεί η κυβέρνηση μόνη της να αντιμετωπίσει την πανδημία. Ο χειμώνας ξεκινά τώρα. Τώρα αρχίζει το πάρτι.  Θα ανοίξετε για τα Χριστούγεννα και μετά θα έχουμε και 3ο lockdown. Θα βγουν οι πολίτες, θα μολυνθούν και θα μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους. Έτσι μεταφέρετε το πρόβλημα στο εσωτερικό του σπιτιού. Βλέπετε ένα πρόβλημα και αντί να το αντιμετωπίσετε, βομβαρδίζετε την οικονομία. Γιατί αυτό που κάνετε θα μετακυληθεί στην οικονομία.

Υπάρχουν δηλώσεις κορυφαίων γιατρών, από τα πανεπιστήμια της Σορβώνης, του Λονδίνου, του Στάνφορντ, που λένε ακριβώς τα αντίθετα από όσα κάνατε. Γιατί πρέπει να είναι πανάκεια όσα λέει ο Βελόπουλος ή ο Τσιόδρας; Γιατί δεν ακούτε την άλλη πλευρά; Μπορεί να λέει κάτι σωστό. Γιατί βάλατε τα κανάλια να στοχοποιούν όσους διαφωνούν μαζί σας

Τι θα κάναμε εμείς; Θα κάναμε μαζικά τεστ. Η πολιτική δεν είναι καταστολή αλλά πρόληψη, μέριμνα. Εσείς απλώς μετακυλύετε το πρόβλημα στην κοινωνία, την οικονομία, την καθημερινότητα.

Κάντε αυτό που έκανε η Σλοβακία, η οποία προανήγγειλε τον Ιούνιο και πήρε μέτρα για όσους είχαν μολυνθεί.Έγινε μαζική γνωστική επιτήρηση σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, που έχουν ανάγκη, όπως υπέργηροι, ασθενείς κλπ. Εσείς πήρατε μέτρα για όλους. Τους αντιμετωπίζετε όλους σαν κινούμενους εγκληματίες είτε έχουν είτε δεν έχουν κορωναϊό.

Γηροκομεία: θα ήθελα να ρωτήσω τον υπουργό πόσοι φιλοξενούνται σε γηροκομεία. Δεν ξέρει να απαντήσει. Αν δεν γνωρίζεις τον αριθμό, πώς θα εστιάσεις. Τα γηροκομεία είναι η κινητή βόμβα.

Πρωτοβάθμια φροντίδα με ιδιώτες γιατρούς, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα είτε έχει κάποιος κορωναϊό είτε δεν έχει αναγκαστικά πάει στο νοσοκομείο και περιμένει στην ουρά για να κάνει τεστ..

Ακολουθείστε το μοντέλο της Σιγκαπούρης, όπου υπήρξαν 60.000 διαγνωσμένα κρούσματα, έγιναν πολλά τεστ, σημειώθηκαν 68 θάνατοι, πήραν αμέσως μέτρα και δεν χρειάστηκε να τρέξουν πίσω από το πρόβλημα πυροσβεστικά, όπως κάνει τώρα ο πρωθυπουργός, και σήμερα λέει ότι του φταίνε οι νέοι. Δηλαδή του φταίνε οι πολίτες. Δηλαδή 7 – 8- μήνες έλαβε τα καλύτερα μέτρα, αλλά τελικά φταίνε οι πολίτες για όσα συμβαίνουν. Ή πήραμε μέτρα και σώσαμε τον κόσμο ή δεν πήραμε και έτσι έχουμε διασπορά του ιού. Εδώ και 8 μήνες το μόνο  «ΕΣΥ» που ενίσχυσε η κυβέρνηση είναι το ΕΣΥ ΦΤΑΙΣ. Αντί να βοηθήσουμε το εθνικό σύστημα υγείας λέμε φταις εσύ, είσαι ψεκασμένος, κάτσε κλεισμένος στο σπίτι.

Ρωτάω την Αριστερά, πόσο πειστικοί θα είμαστε στις 18 Νοεμβρίου, αν στις 17 του μηνός βγάλουμε τον κόσμο στο δρόμο. Δεν θα του πείσουμε. Θα πουν ότι τους κοροϊδεύουμε. Υπάρχει ένα ΦΕΚ με ημερομηνία 6/11/2020, που λέει ότι αναστέλλονται όλοι οι γάμοι σε εκκλησίες αλλά οι πολιτικοί γάμοι τελούνται κανονικά. Γιατί?? Κάτω από την Ομόνοια, τα μαγαζιά των Πακιστάνων είναι όλα ανοιχτά. Γιατί δεν πάτε να τα κλείσετε; Και τώρα πρέπει να πιστέψω ότι το Υπουργέιο έδωσε εντολή να συλληφθούν οι Υπουργοί που θα μετάσχουν σε διαδηλώσεις στις 17 Νοεμβρίου; Αυτή είναι η Ελλάδα. Από το ’74 και ύστερα έχετε φτιάξει μια Ελλάδα μπάχαλο, γραφειοκρατικη, χωρίς δομές, ασπόνδυλη.

Τώρα λέτε θα έχουμε και 3ο lockdown. Και ρωτάω την κυβέρνηση να μου πει πραγματικά να θα έχουμε. Πρέπει να ξέρω ως επιχειρηματίας, για να δω τι θα κάνω, πόσους υπαλλήλους θα έχω, αν χρειάζεται να απολύσω κάποιους, γιατί δεν αντέχω πια. Πώς θα ξαναλειτουργήσουν οι εταιρείες; πώς θα πληρώσουν; Γιατί η ΔΕΗ πρέπει να πληρωθεί, από ένα μαγαζάτορα που το κατάστημα του είναι κλειστό. Πώς θα πληρώσει; Μετακυλήστε το ένα χρόνο μετά. Τέλη κυκλοφορίας γιατί πρέπει να πληρωθούν όταν ο άλλος δεν κυκλοφορεί 4 μήνες; Ασφάλιστρα γιατί να πληρώσουν; Κάντε μια ρύθμιση. Δεν γίνεται να έχετε 52 υπουργούς και να μην υπάρχει ένας που να έχει σκεφτεί κάτι και να το πει. Και μόνο η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 10 βουλευτές έχει να κάνει προτάσεις.

Κάθε μέρα έχουμε ζημιά 170 εκατ. στην οικονομία, 3 μήνες την Άνοιξη και 1 τώρα, δηλαδή 4 μήνες, η ζημιά είναι 3,5 δις. Δολοφονήσατε την οικονομία που σημαίνει 5 δις. 3,5 δις χάσατε από τον τουρισμό. Ανοίξατε τον τουρισμό χωρίς έλεγχο και κάνατε τεράστια ζημιά. Που θα τα βρείτε τα λεφτά; Εδώ λοιπόν ο πρωθυπουργός έπρεπε να μας καλέσει και να συζητήσουμε για το πώς θα βρεθούν τα λεφτά. Να κάτσουμε σοβαρά να μιλήσουμε.  Το λέω στον πρωθυπουργό που λέει ότι θα μοιράσει λεφτά.

Είναι πολύ εύκολο να το λέει. Δεν μας λέει όμως πού θα τα βρει. Δεν μας λέει αν τα 800 ευρώ που έγιναν 600 αν θα φορολογηθούν. Όταν βλέπω ένα μαγαζί να κλείνει πονάει η ψυχή μου. Γιατί εκεί εργάζονται άνθρωποι και οι οικογένειες τους θα μείνουν χωρίς ψωμί. Δεν ήρθα να κάνω αντιπολίτευση, αλλά με ενδιαφέρει ο επιχειρηματίας που έχει εργαζόμενους να πληρώσει. Δεν με ενδιαφέρουν αυτοί που ήρθαν να ασκήσουν κριτική και να κάνουν αντιπολίτευση.

Οι άνθρωποι βυθίζονται σε κατάθλιψη. Και αυτό προκύπτει από έρευνες Πανεπιστημίων. Έρευνα στην παιδική και εφηβική ψυχιατρική αναφέρει ότι είναι 3 φορές περισσότερες οι πιθανότητες να πάθουν οι άνθρωποι κατάθλιψη από το lockdown. Γιατί ο άνθρωπος επικοινωνεί, χαμογελά, μιλάει. Όταν τον κάνεις έγκλειστο του φεύγουν αυτά. Φεύγει η χαρά, η ελπίδα, του στερείτε το αύριο. Θα πάθουν κατάθλιψη οι Έλληνες. Έπρεπε από τον Απρίλιο να μιλήσουμε γι’ αυτά αλλά δεν κάνατε τίποτα.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο έχω επιφυλάξεις. Οι επιστήμονες λένε ότι ένα εμβόλιο για να θεωρηθεί ασφαλές πρέπει να περάσουν 3 – 4 χρόνια. Τι λογική είναι αυτή που έχετε εσείς; Δεν καταλαβαίνω αυτή τη μονομέρεια στην αντίληψή σας. Η ασφάλεια του εμβολίου δεν αμφισβητείται από εμένα. Εγώ όμως αμφισβητώ την πρεμούρα της Γερμανία, γιατί δεν γίνεται από τα 500 εκατ. εμβόλια που θα πάρει η ΕΕ η Γερμανία να λέει ότι θα πάρει τα 100 εκατ. Και αυτό εσείς να το λέτε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Κάτι δεν κάνετε καλά και μπερδεύετε τον κόσμο.

Κλείνοντας θα κάνω μία έκκληση στον πρωθυπουργό, που δεν είναι εδώ, να πάρει ένα τηλέφωνο στα κανάλια και να ζητήσει να σταματήσουν να δίνουν νεκρούς. Θα πάθει κατάθλιψη ο κόσμος. Μην τρομοκρατείτε τον κόσμο με αυτό τον τρόπο. Όταν βομβαρδίζεις έναν λαό με τον τρόμο για το θάνατο τον οδηγείς σε στρες και αυτό οδηγεί σε πτώση του ανοσοποιητικού. Δεν λέω να πείτε στον κόσμο να βγει στο δρόμο, αλλά αυτός ο τρόμος δημιουργεί προβλήματα ψυχολογικά. Και στο τέλος όσοι επιβιώσουν θα είναι μισότρελλοι, και θα πεθάνουν από πείνα.

Το κείμενο της δευτερολογίας του Κυριάκου Βελόπουλου: 

Θα ήθελα να ξεκινήσω με μία ρήση του Σεφέρη: Είναι πολύ πιο εύκολο να περάσει καμήλα από την τρύπα βελόνας παρά Έλληνας πολιτικός να καταλάβει την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Σήμερα άκουσα τους Έλληνες πολιτικούς να επιχειρηματολογούν με έωλα επιχειρήματα και η κυβέρνηση να απαντά με τον ίδιο τρόπο. Κύριοι ο κορωναϊός θα περάσει, όμως τα αποκαΐδια που θα αφήσει πώς θα τα μαζέψουμε;

Όταν κάνουμε πολιτικό διάλογο πάνω από νεκρούς και επικαλούμαστε αριθμούς νεκρών έχουμε θέμα. Και οι συνέπειες είναι σοβαρές για τον λαό. Ο τρόμος δεν είναι σοβαρό επιχείρημα. Οι αριθμοί είναι αποκρουστικοί γιατί αναφέρονται σε ανθρώπινες ζωές.

Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα και αν πρέπει να δώσω ένα τίτλο σε αυτό που κατάλαβα από τα κόμματα της Αριστεράς και τη ΝΔ που βρήκε πεδίο δόξης λαμπρόν για να μαλώσει μαζί τους είναι: «17 Νοεμβρίου – Οϊμέ». Βγάλαμε όλο το πολιτικό απωθημένο μας σε μία ημερομηνία. Είναι δυνατόν να απαιτείτε από τους Έλληνες να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, αλλά στις 17 Νοεμβρίου να κάνουν πορεία; Δεν πείθει το πολιτικό σύστημα να λειτουργεί έτσι! Γιατί ο πολίτης θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο να μείνει στο σπίτι του και να βγει μόνο στις 17 του μηνός;

Στις 28 Οκτωβρίου δεν πήγε κανένας να καταθέσει στεφάνι (εμείς πήγαμε). Με αυτό που προτείνετε για τις 17 Νοεμβρίου δίνετε κίνητρο στη ΝΔ να κλιμακώσει την αντιπαράθεση. Εφ’ όσον υπάρχει lockdown δεν πρέπει να γίνει διαδήλωση. Είναι παραλογισμός αυτό. Ο πολίτης δεν θα μας πιστέψει ποτέ. Και ο κ. Κουτσούμπας σήμερα τον άκουσα που πριμοδότησε τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Θες/νίκης και είπε πως κακώς παρενέβη ο εισαγγελέας, αλλά πριν από 15 ημέρες, που είχαμε συλλήψεις Ελλήνων οι οποίοι είναι κατά του lockdown, δεν τον είδα να διαμαρτυρηθεί.

Η βάση της πολιτικής είναι η πρόληψη. Και η κυβέρνηση στην πρόληψη έχασε οικτρά. Πριν από 20 μέρες ο Δήμαρχος της Θες/νίκης και ο κ. Χαρδαλιάς μάζεψαν τον κόσμο στην ουρά για να κάνουν τεστ. Και αν κάποιος είχε κορωναϊό δεν μεταφέρθηκε ο ιός; Γιατί μέτρα προφύλαξης δεν τηρήθηκαν εκεί. Ναι συμφωνώ να γίνουν τεστ, δεν λέω ότι δεν γίνονται, το θέμα όμως είναι πώς γίνονται. Και ο τρόπος που έγιναν στην Θες/νίκη ήταν λάθος. Δεν βγήκε ούτε δειγματοληπτικό αποτέλεσμα από αυτό που κάνατε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει μελέτη στα χέρια του και θέλω να την δω αυτή τη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο ιός δεν κολλάει στα ΜΜΜ. Δηλ. αν δεν κολλάει στα ΜΜΜ που είναι ο ένας πάνω στον άλλος γιατί να μην γίνει και η διαδήλωση στις 17 Νοεμβρίου; Επομένως ή ο πρωθυπουργός λέει ψέμματα ή όντως δεν υπάρχει ιός. Γιατί αν το πάρουμε έτσι, έχουμε έναν ιό που δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στο πολυτεχνείο, δεν κολλάει στα λεωφορεία αλλά κολλάει στην 28η Οκτωβρίου.

Έχω εν τω μεταξύ ένα δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίας ΜΠΙΛΝΤ, η οποία λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση πιθανότατα έκανε τέχνασμα λόγω πανδημίας και μας κατηγορεί ότι λέμε ψέμματα, όταν η δική τους η TUI δεν πληρώνει τους ξενοδόχους μας. Και νομίζω ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και αντί τα κόμματα να μαζευτούμε εδώ και να τσακωνόμαστε, να στείλουμε μια επιστολή στην TUI να πληρώσει γιατί πρόκειται για εκατομμύρια, και δεν είναι σοβαρό να ασχολούμαστε με το αν θα γίνει πορεία στις 17 του μηνός.

Εμείς καταθέσαμε κάποιες προτάσεις. Μάλιστα κάποιοι από εδώ μέσα τις πήραν και τις έκαναν δικές τους. Η Πορτογαλία επί παραδείγματι επιδότησε 100.000 υπολογιστές απαιτώντας χρήματα από την ΕΕ. Εσείς γιατί δεν κάνετε κάτι; Είναι πιο έξυπνοι οι Πορτογάλοι;

Όσο για το lockdown έχω επιφυλάξεις, ιδιαιτέρως αν ο ιός δεν κολλάει στο λεωφορείο και περιμένω από τον πρωθυπουργό να μου δώσει τη μελέτη. Σύμφωνα όμως με άλλες μελέτες που έχω στα χέρια μου, όπου επεβλήθη lockdown δεν πήγε καλά. Στην Σουηδία που δεν έκανε lockdown οι νεκροί είναι πολύ λιγότεροι από ότι στην Γαλλία, που έκανε δύο lockdown. Το lockdown δεν είναι πανάκεια.

Και εδώ έχω τον πίνακα με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων και τον καταθέτω στα πρακτικά. Επίσης, έχω τους Financial Times οι οποίοι αναφέρουν ότι σημαντικό κριτήριο είναι ο αριθμός των θανάτων και ότι η παραπληροφόρηση δεν ωφελεί αλλά πανικοβάλει. Όσες φορές έκαναν lockdown κάποιες χώρες είχαν υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας από τις χώρες που δεν έκαναν lockdown.

Θα ήσασταν περισσότερο πειστικοί αν είχατε την ίδια αντίδραση στις 25 Μαρτίου, το Πάσχα, στις 15 Αυγούστου, στις 28 Οκτωβρίου. Σήμερα όμως με αυτή τη λάθος θέση σας, τα ΜΜΕ θα αλλάξουν τακτική και θα ασχολούνται με το θέμα της διαδήλωσης στις 17 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις μας, εμείς λέμε, να ξεκινήσετε από την εστίαση, που είναι ο 2ος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρα, γιατί εκεί εργάζονται 700.000 άνθρωποι και εκεί αναμένεται ότι η ανεργία θα φθάσει το 38%, να μην διακοπεί το ρεύμα σε κανένα μαγαζί, που δεν λειτουργεί τώρα, να μειωθεί το ενοίκιο αλλά να μην γίνει μετακύλιση τον ιδιοκτήτη, ούτε να βάλετε τον ιδιοκτήτη και τον ενοικιαστή να μαλώσουν για το ύψος του ενοικίου, να ανασταλούν οι εξώσεις, να εφαρμοστεί μέτρο για 240 δόσεις για τις οφειλές, να πάρετε μέτρα στήριξης για τα καταστήματα που άνοιξαν το 2020, να παγώσουν οι εισφορές στα ταμεία, να υπάρξει απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 6% και να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας.

Ζητώ παρέμβαση του πρωθυπουργού για την θέρμανση. Δώστε επίδομα θέρμανσης και για τα σπίτια που καταναλώνουν ρεύμα για την θέρμανση.

Να γίνει άμεσα αναστολή πλειστηριασμών. Είναι παράκληση. Μέχρι να περάσει η μπόρα να μην βγάζετε τον κόσμο από τα σπίτια του. Στην Ευρώπη ισχύει.

Να υπάρξει μείωση τελών κυκλοφορίας κατά ¼, αφού κλείνετε τον κόσμο μέσα.

Χαρήκαμε γιατί στην Pfizer ο CEO είναι Έλληνας. Το θέμα είναι να φέρουμε αυτά τα παιδιά πίσω για να παράγουν πλούτο. Είναι 600.000 Ελληνόπουλα που έφυγαν από την Ελλάδα. ΝΑ επιστρέψουν και να του δώσουμε δουλειά.

Στα μέτρα που επιβάλλατε, επιτρέπετε την σκοποβολή και την ορειβασία αλλά απαγορεύετε το κυνήγι. Δηλ. όταν ο άλλος κυνηγάει δεν κολλάει; είναι όπως στα λεωφορεία; Επιτρέπετε την κολύμβηση αλλά απαγορεύετε το ψάρεμα! Τι είναι αυτά; Επιτέλους, τραβήξτε και κανένα αυτί υπουργού. Αν μη τι άλλο αυτό είναι αγένεια απέναντι στον λαό.

Υπάρχουν 2.500 σωματεία ερασιτεχνικά που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ. Δώστε τους. Ο κ. Αυγενάκης το υποσχέθηκε και δεν το κάνει.

Δεν άκουσα καμία σοβαρή πρόταση. Κάθε κυβέρνηση παραλαμβάνει από μια προηγούμενη μια χρεοκοπημένη χώρα. Και σήμερα ζητάτε. ΜΑ αν δεν υπάρχουν λεφτά πώς θα γίνουν όσα ζητάτε. Επειδή όμως ο ιός θα φύγει, πρέπει από τώρα να αλλάξουμε οικονομικό μοντέλο και να δημιουργήσουμε γραμμή παραγωγής. Πρέπει όμως να γίνει ένα σοβαρό σχέδιο. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε έτσι. Αφού έχουμε ικανά μυαλά ας τα βοηθήσουμε. Και αν δεν μπορεί μόνο το κράτος να βοηθήσει, ας γίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Θέλω επίσης να επαινέσω τον κ. Γιαννακόπουλο, ο οποίος δίνει στο Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο στο Καστελόριζο χρήματα για να αναπτυχθεί. Και να ζητήσουμε από τους Έλληνες που έχουν χρήματα να βοηθήσουν και στα άλλα νησιά, για να γίνει μια πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Να κλείσω λέγοντας ότι σήμερα συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της FRONTEX και κατηγορεί την Ελλάδα ότι κάνει παράνομα pushbacks. Δηλ. αν δεν το καταλάβατε η FRONTEX παίρνει το μέρος της Τουρκίας. Και είναι απαράδεκτο να βάζουν στο σκαμνί τη χώρα μας, αφού ούτε ισχύει αυτό που λένε και το χειρότερο γίνεται από τους φίλους σας τους Ευρωπαίους. Επίσης, μας στέλνουν οι Ευρωπαίοι διακοίνωση, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, ο οποίος αποφάσισε (και πολύ καλά έκανε) να πάρουμε F16. Και οι Ευρωπαίοι μας ζητούν τον λόγο. Πρέπει όλα τα κόμματα να στηρίξουμε την χώρα μας, για να μπορέσουμε να αμυνθούμε σε όσα έρχονται με τους Τούρκους. Ουσιαστικά μας ζητά τον λόγο η Γερμανία, γιατί δεν παίρνει χρήματα από εμάς. Αυτοί είναι οι φίλοι σας.

 

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Μπαρτζώκα, Βοργιαζίδη και Τσαβδαρίδη με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ για το ζήτημα του Παλαιού Δικαστικού Μεγάρου
Επόμενο άρθροΜοναδική διεθνής επιτυχία στην Αργεντινή – 13 βραβεύσεις σε 11 συμμετοχές ελαιολάδων για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου