ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον Τομέα του Αθλητισμού μεταξύ της Ολυμπιακής Επιτροπής του Κράτους του Κατάρ και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας» (29/10/2020)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ό,τι αφορά το Κατάρ, θα τεκμηριώσω γιατί ως Ελληνική Λύση έχουμε επιφυλάξεις απέναντι σε αυτό το αραβικό κράτος.
Θα ξεκινήσω με το ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν του Κατάρ το 2015 ήταν μόνο 15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα έχει φτάσει πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι, θα λέγαμε, μια χώρα πολλών offshore εταιρειών.
Κατ’ αρχάς, το Κατάρ είναι αδελφοποιημένο με την Τουρκία και όχι μόνο, καθώς σήμερα έχει αγοράσει αρκετά εργοστάσια αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Πρόσφατα, μάλιστα, αγόρασε ένα εργοστάσιο τεθωρακισμένων για 50 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η πραγματική αξία του εργοστασίου αυτού ήταν πολύ μεγαλύτερη. Υπάρχει, δηλαδή, μια αμυντική συνεργασία, καθώς η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Το Κατάρ, όμως, έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον -και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη- με τα κράτη που γειτνιάζουν, όπως με το Μπαχρέιν, την Υεμένη, το σύμπλεγμα με τις Μαλδίβες, αλλά και τη Σαουδική Αραβία. Διότι η κατηγορία στο Κατάρ είναι ότι πριμοδοτούσε και χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές οργανώσεις. Βέβαια, το Κατάρ βγήκε αλώβητο απ’ όλη αυτή την ιστορία που γινόταν και τις εχθροπραξίες και το όλο εχθρικό περιβάλλον που δημιούργησε στη γειτονιά του και πιο ενισχυμένο οικονομικά.
Κοιτάξτε, όμως, το εξής: Το πρώτο τηλεφώνημα που θα σηκώσει ο εμίρης, ο Χαμάντ Αλ Θάνι, θα είναι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όταν η Τουρκία έχει οικονομικά προβλήματα. Και αυτό γιατί το 2015, όταν η τουρκική λίρα είχε πάρει την κατιούσα, με ριάλ, δηλαδή με swaps, με ανταλλαγή νομισμάτων -αυτά είναι χωράφια του οικονομολόγου μας, του κ. Βιλιάρδου, εγώ δεν είμαι οικονομολόγος για να τα αναλύσω- βοήθησε την Τουρκία μέχρι και με ένα ποσό 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αυτή τη στιγμή έχει 38 δισεκατομμύρια δολάρια, όπου το μισό ριάλ είναι, παρακαλώ, του Κατάρ. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.
Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, βέβαια, που πρέπει να μας βάζουν σε σκέψεις όταν πάμε να κυρώσουμε μια συμφωνία με ένα αδελφοποιημένο κράτος της Τουρκίας, που σήμερα διαθέτει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό μνημείο ανά τον κόσμο.
Πέραν, όμως, τούτου, η Ελλάδα για πρώτη φορά -πρέπει να το πούμε- έκανε ένα δώρο, που δεν το έχει κάνει πουθενά. Έχει δωρίσει στο Κατάρ το εκμαγείο του Ηνιόχου των Δελφών. Και, μάλιστα, λέει, θα μπει σε περίοπτη θέση στο μετρό του Κατάρ -αυτό δεν έχει ξαναγίνει-, καθώς θα είναι, λέει, κράτος πολιτισμού το Κατάρ το 2026 στην Ελλάδα, αλλά θα ξεκινήσουν και εβδομάδες δύο τύπων, δηλαδή μία εβδομάδα επισκέψεων μουσείων και μία εβδομάδα εκδηλώσεων.
Μου κάνει εντύπωση, πραγματικά, που δώσαμε αυτό το δώρο του εκμαγείου του Ηνιόχου των Δελφών από τη δυναστεία των Δεινομενιδών της Σικελίας, που είναι ό,τι καλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό στην πρώιμη κλασική εποχή της Ελλάδος, αλλά μας κάνει εντύπωση αυτή η πρεμούρα να δημιουργήσουμε αυτές τις σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι αδελφοποιημένο με την Τουρκία κι έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό κλίμα στη γειτονιά του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καθώς είναι το πριγκιπάτο, θα λέγαμε, είναι ένα ιδιόκτητο κράτος των offshore εταιρειών. Επίσης, υπάρχει και ξέπλυμα αρκετού χρήματος εκεί από τις πάμπολλες εταιρείες.
Κατ’ αρχάς, από τα τρία εκατομμύρια περίπου πληθυσμό που έχει, μόνο οι τριακόσιες χιλιάδες είναι γηγενείς. Όμως, εμένα με προβληματίζουν, ξέρετε, ως Έλληνα και όλους μας ως Ελληνική Λύση, αυτές οι τύπου «επενδύσεις» του Κατάρ, το οποίο είχε υποσχεθεί από το 2011 ότι θα επενδύσει 5 δις δολάρια στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όταν ο κ. Σαμαράς, για να σας θυμίσω, επισκέφθηκε το 2013 την Ντόχα, τότε το Κατάρ είχε πει ότι με ένα πακέτο ύψος 1,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα βοηθούσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας που βρισκόταν στο μνημόνιο. Το κάνει αυτό το Κατάρ. Είναι, βέβαια, στις υποσχέσεις του. Πρόκειται για επενδύσεις, όμως, που δεν έγιναν ποτέ.
Μιας και μιλούσαμε για επενδύσεις -ήταν και ο κ. Γεωργιάδης πριν από λίγη ώρα στην Αίθουσα-, το Κατάρ είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει επενδύσεις στο Ελληνικό. Δεν έγιναν ποτέ. Το Κατάρ επίσης επένδυε στον χρυσό της Βόρειας Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με την QATAR HOLDING.
Προσέξτε, όμως, τώρα: είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή υγροποιημένου αερίου και θα ήταν πολύ καλό να έχει την ελεύθερη διέλευση από το Αιγαίο. Διότι δεν είναι σενάριο, καθώς είναι βασικός μέτοχος, ξέρετε, της VOLKWAGEN το Κατάρ.
Με το άρθρο 13 των Σκοπίων, ως εσώκλειστη χώρα θα έχει δικαίωμα μέσω του Αξιού Ποταμού, που στη συνέχεια ενώνεται με τον Δούναβη, τον Ρήνο και φτάνει μέχρι τη Γερμανία ή τον Έλβα, θα μπορούσε να γίνει αυτή η μεταφορά, αν υπογράψει διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα.
Μας προβληματίζει, όμως, διότι στην πόλη Μισράτα έχει υπογραφεί στη Λιβύη μια στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στην Τουρκία –παρακαλώ- το Κατάρ και τη Λιβύη, που αντιτίθεται με την Αίγυπτο, γιατί οι σχέσεις Αιγύπτου-Κατάρ δεν είναι καθόλου καλές. Φανταστείτε ότι η δική μας Πρεσβεία στην Ντόχα εξυπηρετεί τους Αιγυπτίους. Οι Αιγύπτιοι δεν έχουν πρεσβεία στο Κατάρ λόγω των μη καλών διπλωματικών και πολιτικών σχέσεων. Στην πόλη Μισράτα λοιπόν θα υπάρχει μια ναυτική βάση από τη Λιβύη, το Κατάρ και την Τουρκία. Η πόλη Μισράτα απέχει περίπου εκατόν εβδομήντα χιλιόμετρα από την Τρίπολη και είναι σε μια νευραλγική θέση.
Άρα λοιπόν, κυρίες και κύριοι, εκφράζουμε επιφυλάξεις, καθώς η μεγαλύτερη σήμερα εταιρεία του Κατάρ, η QATAR PETROLEUM συνεργάζεται με την EXXON MOBIL. Τι σημαίνει EXXON MOBIL; Είναι αυτή η οποία έχει διεισδύσει με τα γεωτρύπανα του Ερντογάν στο Αιγαίο. Μπαίνουν πολλά ερωτηματικά.
Να σας θυμίσω ότι ο Χαμάν Αλ Θάνι, ο Εμίρης, ήρθε στην Ελλάδα και πήρε μόλις για 8,5 εκατομμύρια ευρώ πέντε χιλιάδες στρέμματα, τα νησάκια που βρίσκονται απέναντι από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας –κύριε Κωνσταντόπουλε, μιας και είστε από την Αιτωλοακαρνανία- για ένα κομμάτι ψωμί, 8,5 εκατομμύρια ευρώ.
Και μάλιστα, λέει ότι ο Χαμάντ Αλ Θάνι, αυτός ο Εμίρης -γιατί από τα τρία εκατομμύρια πληθυσμό μόνο οι τριακόσιες χιλιάδες είναι Άραβες, οι υπόλοιποι είναι ένα μωσαϊκό, ένα παζλ, που γίνεται εκεί- θα πάρει, λέει, είκοσι τέσσερα νησιά, όσα και τα παιδιά του, στην Ελλάδα. Αν είναι να έρχεται ο Χαμάντ Αλ Θάνι και ο κάθε εμίρης να αγοράζει σε τόσο μικρό τίμημα τα νησιά της Ελλάδας, σε λίγο δεν θα χρειάζεται με την Τουρκία να έρθουμε σε αντιπαράθεση, γιατί δεν θα μας μείνουν νησιά. Ξεκινήσαμε από το Ιόνιο και πάει λέγοντας.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής.
Άρα λοιπόν θα πρέπει να είμαστε με επιφυλάξεις σε αυτήν την Κύρωση που πάτε να κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την αρνητική μας στάση απέναντι στο Κατάρ, γιατί ο ρόλος του δεν είναι ξεκάθαρος απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα, απ’ αυτό το κράτος που είναι αδελφοποιημένο, καθώς η Τουρκία διαθέτει ακόμη και στρατιωτική βάση στο Κατάρ.
Σας ευχαριστώ.