Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά
Για την τουρκική προκλητικότητα
Το εμπάργκο όπλων είναι ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να «πείσει» την Τουρκία να αλλάξει την επιθετική και προκλητική της συμπεριφορά. Δεν γίνεται η Ευρώπη να πουλάει σφαίρες στην Τουρκία οι οποίες να στραφούν κάποια στιγμή εναντίον της. Αυτό είναι αντιφατικό. Ευτυχώς υπάρχει ένα «οπλοστάσιο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Tις υπενθυμίζουμε στους εταίρους μας και ζητάμε μαζί με τις οικονομικές κυρώσεις να έρθει και το εμπάργκο όπλων ως μία απειλή απέναντι στην Τουρκία, προκειμένου να συμμορφωθεί προς το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.
Η νέα NAVTEX για ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου είναι μια ακόμη απόδειξη αναξιοπιστίας της Τουρκίας. Άλλα συμφωνεί -ακόμα και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ, όχι μόνο με τους Ευρωπαίους- και άλλα κάνει. Όσα συμφωνεί, την μια μέρα, την άλλη τα αναιρεί με τις πράξεις της.
Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιλαμβάνονται οι συνομιλητές της Τουρκίας ότι δεν είναι αξιόπιστη. Προχθές, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με δική του πρωτοβουλία έκανε δηλώσεις, είχε πει ότι είναι καλό να αποφεύγονται αυτού του είδους οι ενέργειες και βλέπει την άλλη μέρα το πρωί να βγαίνουν NAVTEX στην αντίθετη κατεύθυνση.
Η ακραία ρητορική που ακούσαμε χθες από τον κ. Ερντογάν και τον κ. Ακάρ δείχνει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Είναι κορυφαίοι αξιωματούχοι και θα περίμενε κανείς μια σοβαρότητα σε θεσμικό επίπεδο. Ποιος απειλεί τον κ. Ακάρ; Τον απειλεί κανείς για την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο; Λέμε, ότι είναι μία διαφορά μας. Θέλετε να τη λύσουμε; Πάμε σε διερευνητικές επαφές για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Δεν θέλετε να βρούμε μια άκρη; Ας πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Άρα οι επιλογές είναι στο τραπέζι. Τις ξέρουν όλοι οι παίκτες διεθνώς. Ποια, λοιπόν, είναι η απειλή που νιώθει ο κ. Ακάρ; Είναι πραγματικά ακατανόητο.
Για τις κυρώσεις στην Τουρκία
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη είναι ένας οικονομικός γίγαντας, αλλά ακόμη δεν έχει αναπτύξει εκείνες τις πτυχές της πολιτικής ώστε να είναι γίγαντας τόσο στα γεωπολιτικά όσο και στα θέματα που αφορούν στα εξωτερικά της συμφέροντα. Όμως είναι σαφέστατο ότι υπάρχει μια ταχεία χειραφέτηση της Ευρώπης και προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διαμορφώθηκαν τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου έχουν βάλει τον σπόρο μιας προληπτικής πολιτικής αποτροπής που δεν υπήρχε στην Ε.Ε..
Και η αποτροπή μπορεί να επιδιώκεται είτε με οικονομικές κυρώσεις είτε με εμπάργκο όπλων είτε ακόμη με πιο δυναμικές ενέργειες στο μέλλον. Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τους Ευρωπαίους, ακόμη και αυτούς που την στήριζαν, ότι είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής ώστε να επισπεύσουν τις διαδικασίες των κυρώσεων. Φαίνεται ότι αυτό καταλαβαίνει. Αλλά δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε: Οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο στο τραπέζι, αλλά εμείς θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Δεν θέλουμε ούτε εξάρσεις ούτε προκλητικές ενέργειες.
Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι οι σύμμαχοι είναι πάντα στο πλευρό μας όταν τους χρειαζόμαστε. Ελπίζουμε να μην τους χρειαστούμε ποτέ. Αν τους χρειαστούμε θα είναι εδώ. Το τρίπτυχό μας είναι ξεκάθαρο: Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για την αναφορά του κ. Χρυσοχοϊδη στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τα 12 μίλια
Απέβλεπε στην ανάδειξη της αναξιοπιστίας και της μιζέριας που διακατέχει τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα μπροστά στο φάσμα της δημοσκοπικής του κατάρρευσης. Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Προστατεύουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αναφαίρετο δικαίωμά μας είναι φυσικά η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όταν εμείς το κρίνουμε σκόπιμο. Αυτή είναι η πάγια θέση μας.
Για κορονοϊό
Έχουμε αποδείξει ότι κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα. Δεν περιμένουμε να φτάσουμε σε μία κατάσταση που δείχνει να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Η πρώτη ομάδα κρουσμάτων, όταν ψάξει κανείς τις επαγγελματικές κατηγορίες, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως μισθωτοί, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, με μέσο όρο ηλικίας 31,3 έτη. Η δεύτερη είναι μαθητές-φοιτητές, με τους φοιτητές να είναι το 70%. Μεταξύ των μαθητών το 80%, δηλαδή οι οκτώ στους δέκα, στην ηλικία του λυκείου, στα 15-17 έτη.
Αυτό δείχνει ότι κάποιοι νέοι μας γύρισαν σε μία εποχή κανονικότητας προ κορονοϊού, αψήφησαν τα μέτρα, χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η έκρηξη, που, ευτυχώς, δεν συνοδεύτηκε με αντίστοιχη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες. Αν συνεχίσουμε και πιάσουμε τετραψήφια νούμερα, το Σύστημα Υγείας θα πιεστεί πολύ. Άρα, θα πρέπει πάντα τα μέτρα να τα εφαρμόζουμε.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα. Όμως είδαμε και οργανωμένες προσπάθειες να παρακαμφθούν. Έχουν γίνει συντονισμένες ενέργειες, από την Ελληνική Αστυνομία, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη ΔΗ.Μ.Ε.Α.. Συγκεκριμένα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έκλεισαν στις δώδεκα και ξανάνοιξαν στη μία, με πολύ κόσμο μέσα, ξανάκλεισαν. Και όλοι αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.
Για τη λήψη νέων μέτρων
Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: Εφαρμόζουμε τα υφιστάμενα μέτρα για να μην πάμε σε σκληρότερα. Είναι πολύ καθοριστικό να το καταλάβουν όλοι αυτό. Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα για απαγόρευση κυκλοφορίας στους άνω των 65 ετών δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης.
Ο σχεδιασμός μας είναι απλός. Ας εφαρμόσουμε όλοι τα υφιστάμενα μέτρα. Εάν το κάνουμε και τα κρούσματα σταθεροποιηθούν σε αυτά τα επίπεδα, κάτω από τετραψήφια δηλαδή, τότε το Σύστημα Υγείας -με την ενίσχυση που γίνεται συνεχώς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας- θα αντέξει. Η κατάσταση, πάντως, η οποία υπάρχει στην Ελλάδα, είναι πραγματικά πολύ-πολύ καλύτερη απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Χώρες με τον ίδιο περίπου πληθυσμό, όπως το Βέλγιο, έχουν πάνω από 13.000 κρούσματα. Αυτό δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής και πρέπει πραγματικά να συγχαίρουμε τους Έλληνες που ακούν τους ειδικούς και εφαρμόζουν τα μέτρα.
Για τους εορτασμούς της 26ης και 28ης Οκτωβρίου
Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στο υπεύθυνο κάλεσμα του Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερώνυμου, να μην υπάρξουν μαζικές συναθροίσεις και δεν θα εκπροσωπηθεί ούτε από τον Πρωθυπουργό ούτε από τα μέλη της στη Δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου. Αύριο, του Αγίου Δημητρίου, στη Δοξολογία στη Θεσσαλονίκη, θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να τιμήσει την πόλη και να δείξει την ενότητα του ελληνικού λαού. Από πλευράς της Κυβέρνησης, θα παραστεί ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο κ. Καράογλου, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καλαφάτης.