Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, με θέμα: «Ολυμπιακά Ακίνητα σε απόλυτη απαξίωση και εγκατάλειψη». 16/10/2020
Είναι μεγάλο το ζήτημα, κύριε Υπουργέ και βέβαια, δεν αφορά μόνο εσάς. Εσείς θα έχετε ευθύνες από εδώ και πέρα και για τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες που αναλάβατε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι προκάτοχοί σας δεν έχουν τις μεγάλες αυτές ευθύνες, γιατί επιτέλους νομίζω ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε «ταμείο». Ένα «ταμείο» μπερδεμένο απέναντι σε έναν προϋπολογισμό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ακόμη ο κόσμος δεν ξέρει ποια είναι η πραγματική του εικόνα και λυπάμαι που το λέω, αλλά δυστυχώς μπορεί να μην το μάθει και πότε και μάλλον δεν θα το μάθει. Κάποιοι μιλούν για 8 δισεκατομμύρια ευρώ, κάποιοι άλλοι για 10 δισεκατομμύρια ευρώ, κάποιοι για 11 δισεκατομμύρια ευρώ και πάει λέγοντας.
Είναι μια κατάσταση με ομίχλη, ένα πέπλο μυστηρίου, αλλά φτάνουμε στο δια ταύτα. Υπάρχουν ερημοποιημένα κτήρια πολλάκις σε πολλά σημεία, όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Από το 2014, δηλαδή δέκα χρόνια μετά απ’ αυτό το «grande spettacolo», όπως θα έλεγαν και οι Λατίνοι, απ’ αυτό το μεγάλο θέαμα, που έπεσαν τα φώτα, ήταν πραγματικά όμορφα και τα ταγιέρ και οι τσάντες και οι πανηγυρισμοί από την κ. Αγγελοπούλου, τον κ. Σημίτη, τον κ. Καραμανλή, τον τέως και όλους αυτούς τους «Αθανάτους», αλλά δυστυχώς έφεραν έναν αργό θάνατο αυτοί οι «Αθάνατοι» των Ολυμπιακών Αγώνων και θα πληρώσει, όχι το Καλλιμάρμαρο, αλλά το μάρμαρο ο ελληνικός λαός. Και θα το πληρώσει ακριβά και το πληρώνει ήδη.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν μπορούμε να λέμε ότι η Ελλάδα έχει ένα εξωτερικό χρέος 360 δισεκατομμύρια και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν ένας χρέος μόνο 8 δισεκατομμύρια, για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα. Και ένα ευρώ, όταν κατασπαταλάται και δεν αξιοποιείται, είναι κακούργημα. Υπήρχαν από τότε εισαγγελικές παρεμβάσεις. Θυμάμαι τον κ. Μπουγιούκο, την κ. Σίσκου, που σε ομοϊδεάτη σας Βουλευτή -δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα- ζήτησαν να αποδοθούν ευθύνες, διότι υπήρχε χρονική καθυστέρηση και έλλειψη σχεδιασμού για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα.
Υπάρχει δήλωση Αμερικανίδας από το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, της κ. Λίζα Νταρόι, η οποία τι λέει; Η γυναίκα αυτή είναι υπεύθυνη για αθλητικό σχεδιασμό πόλεων που διοργανώνουν Ολυμπιακούς Αγώνες. Δέχτηκε τηλεφώνημα έναν μήνα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και ρωτούσαν οι άνθρωποι του ελληνικού αθλητισμού πώς θα αξιοποιήσουμε τα ολυμπιακά έργα που θα μείνουν στην Ελλάδα την επόμενη μέρα.
Για τι ερωτάσθε τώρα; Με τις εξήντα τέσσερις τουριστικές εταιρείες που ανέλαβαν το έργο, τις σαράντα εννιά κατασκευαστικές και με όλους αυτούς που εμπλέκονταν με εργολαβίες, υποεργολαβίες και πάει λέγοντας, καθυστερήσαμε. Δεν διδαχθήκαμε από τη Βαρκελώνη και το Λος Άντζελες, λένε τα στατιστικά που διαβάζω. Διότι όλες οι πόλεις, Μόντρεαλ, Αδελαΐδα, Μόναχο είχαν τα προβλήματά τους. Κανείς δεν αντιλέγει.
Ακόμη και το Λονδίνο διδάχτηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά δήλωσή του Επιτρόπου Όσβαλντ. Αυτός είπε στους Βρετανούς: «Μην κάνετε τα λάθη που έκανε η Ελλάδα. Πολλά έργα έπρεπε να είναι προκάτ». Δεν έπρεπε αυτήν τη στιγμή να συνεχίζει να είναι το μπέιζμπολ ή το κρίκετ. Αυτά τι να τα κάνουμε στην Ελλάδα; Για παράδειγμα, στη Βρετανία το μπάσκετ και η υδατοσφαίριση, το πόλο, δεν είναι διαδεδομένα. Τι έκαναν οι άνθρωποι εκεί; Τα είχαν προκάτ και τα πήραν.
Σε ό,τι αφορά τη Βαρκελώνη, στα ολυμπιακά έργα της Βαρκελώνης σήμερα στεγάζονται τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις και έχει γίνει ανάπλαση δορυφορικά της πόλης. Εμείς δεν είχαμε τέτοιον σχεδιασμό.
Η ερώτηση -για να εκμαιεύσω και τις προθέσεις σας- είναι η εξής: Είναι στα σχέδιά σας να προχωρήσουμε και ό,τι μπορούμε να συμμαζέψουμε και να προλάβουμε από τα εναπομείναντα ολυμπιακά έργα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως γίνεται σύμφωνα και με αυτό το ολυμπιακό ιδεώδες της εμπορευματοποίησης σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο τουλάχιστον; Ποιες είναι οι προθέσεις σας; Δεν πρέπει να μείνει ανενημέρωτος ο ελληνικός λαός. Πόσα πλήρωσε και ποια θα είναι η επόμενη μέρα έστω για αυτά τα ερείπια, που έχει γίνει πλέον το τοπίο σεληνιακό;
Κύριε Υφυπουργέ, περιγράφετε την εικόνα με πάρα πολλές λεπτομέρειες. Και εγώ απορώ, ποια εικόνα να σας δείξω αφού τα ξέρετε; Αν μπούμε μέσα στο διαδίκτυο, η μια διαδέχεται την άλλη, η απόλυτη εγκατάλειψη και ερημοποίηση. Και στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, την Κρήτη, στο ποδηλατοδρόμιο των Χανίων πήγε να γίνει μια προσπάθεια εκεί στα Χανιά, το κολυμβητήριο που λέγαμε πριν, Βέροια, Γιάννενα, στην Άμφισσα έχω το γυμναστήριο που έχει μείνει μόνο ο σκελετός.
Ξέρετε, το ίδιο ισχύει για πολλά ολυμπιακά έργα, τα οποία, ναι, ήταν για προπονητικούς σκοπούς. Δεν ξέρω ειλικρινά ποια εικόνα να δείξω. Είναι εικόνες ντροπής.
Το καλύτερο δημοσίευμα το έχει κάνει ισπανική εφημερίδα η «El Pais», ο Ισπανός τα περιγράφει όλα. Όμως, και ξένα δίκτυα, το BBC, οι «Financial Times», η «Gazzetta dello Sport», η «la Repubblica», πολλές εφημερίδες έχουν αναφερθεί. Είναι εικόνες εγκατάλειψης, ντροπής.
Δεν είναι κακό να έχουν την πραότητα, το σθένος, την αρετή, το θάρρος, την τόλμη να βγουν οι πολιτικοί, να βγει η κυρία Αγγελοπούλου, να βγει ο κ. Σημίτης, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Καραμανλής και να πει «mea culpa», να πει «λάθος» ή να πει την επόμενη μέρα «αποτύχαμε, το πληρώσαμε ακριβά».
Ξέρετε, εμείς τότε δεν ήμασταν πολιτική δύναμη σε αυτόν τον τόπο το 2004. Όμως, ο Πρόεδρός μας και δημοσιογράφος και αργότερα Βουλευτής, ο Κυριάκος Βελόπουλος, έχει δικαίωμα να μιλάει γιατί ποτέ δεν ήμασταν υπέρ αυτής της μορφής διοργάνωσης και εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων που έφεραν την Ελλάδα πίσω και πληρώνει ακριβά το μάρμαρο -και όχι το Καλλιμάρμαρο, να επαναλάβω- ο ελληνικός λαός.
Εγώ θέλω να ρωτήσω ευθέως με την πραότητα και την τόλμη, κύριε Υπουργέ, που σας διακρίνει και ελπίζω να βάλετε ένα λιθαράκι: Μπορούμε να συμμαζέψουμε έστω την ύστατη ώρα τα εναπομείναντα ερείπια ή ό,τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο λεγόμενο μαζικό αθλητισμό;
Έγιναν κάποιες προσπάθειες αξίας 100 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», τι μπορούμε να περισώσουμε; Αυτά τα απολεσθέντα, τα κλοπιμαία υπάρχει περίπτωση να ξέρουμε περίπου -γιατί πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και όχι να παραγραφούν- το τι έχει κλαπεί από την περιουσία του ελληνικού λαού σε πίνακες ηλεκτρονικούς, σε καθίσματα, σε γραφεία, σε ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας;
Δίνω ένα παράδειγμα. Είναι σε δικαστική διένεξη στη Πάτρα, διότι εκεί στο κολυμβητήριο της Αγυιάς ξαφνικά έγινε λεηλασία. Η στέγη που έφυγε από το κολυμβητήριο βρέθηκε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, αν θυμάμαι καλά, να είναι στέγη σε ένα εργοστάσιο. Έγινε πάρτι και το πάρτι δεν συνεχίζεται, γιατί ό,τι ήταν να κλέψουν, το έκλεψαν.
Τουλάχιστον ξέρουμε πάνω κάτω πόσα εκλάπησαν ή αν μπορούν για κάποια εξ αυτών να αποδοθούν ευθύνες στους κλέφτες; Υπήρχαν φύλακες τύποις, σεκιουριτάδες για να το πω έτσι, σε αυτά τα ολυμπιακά έργα.
Εν πάση περιπτώσει, η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Νομίζω ότι έχετε επισκεφθεί το Ολυμπιακό Χωριό. Είδατε πώς είναι τα πράγματα. Και αποδώσατε τα εύσημα σε κάποιους συλλόγους, «ΑΠΟΛΛΩΝ», «ΔΙΑΣ». Είναι έτσι;
Εγώ δεν έχω πάει. Εσείς πήγατε και δίνετε, λέω, τα εύσημα σε κάποιους συλλόγους, οι οποίοι συνδράμουν.
Εγώ έχω πάει στην Περιφέρεια, είναι μια άλλη κωμικοτραγική κατάσταση. Δεν το συζητάω. Το γήπεδο στις Σέρρες, το εθνικό στάδιο, έβαλε ταρτάν κατόπιν εορτής. Ήταν προπονητικό έργο, αλλά το ταρτάν μπήκε δύο-τρία χρόνια αργότερα. Αυτό έγινε και αλλού.
Το θέμα είναι τι μπορούμε να μαζέψουμε, τι μπορούμε να περισώσουμε και αν μπορούν κάποιοι εξ αυτών να χρησιμοποιηθούν σ’ αυτό που λέμε «μαζικό αθλητισμό».
Το μόνο θετικό που έχω δει όλα αυτά τα χρόνια -υπάρχουν και κάποια θετικά- είναι τα δύο χιλιάδες εννιακόσια δεκατρία διαμερίσματα με 300 ευρώ το τετραγωνικό, που δόθηκαν με κλήρωση σε κάποιους δικαιούχους στο Ολυμπιακό Χωριό. Όλα τα άλλα είναι μια κατάσταση, δυστυχώς, ερμαφρόδιτη. Έτσι την περιγράφω.