Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Το κλίμα το οποίο υπάρχει στη Σύνοδο Κορυφής είναι ότι η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της. Ακόμη και χώρες, οι οποίες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει, διαψεύστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε, γιατί η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία. Το πρώτο που περιμένουμε είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και για την Αμμόχωστο και για την Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα Συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου. Και αυτό διότι έχουμε ξεκάθαρες παραβιάσεις δύο σημείων -της παραγράφου 18 και της παραγράφου 20- των Συμπερασμάτων της προηγούμενης Συνόδου από την Τουρκία. Και το τρίτο είναι να περιγραφεί πώς θα εξειδικευτεί το πλέγμα μέτρων και κυρώσεων, αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις. Είδαμε, ήδη, από χθες ότι υπάρχει το κλίμα ενός σαφούς χρονικού πλαισίου, μίας εβδομάδας, όπως είπαν οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, αλλά κι άλλες χώρες. Εμείς αυτό που κοιτάμε είναι πώς θα εξειδικευθεί το πλέγμα μέτρων και κυρώσεων, ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη, να επιβάλει κυρώσεις όταν η ίδια το κρίνει, μέσα στο χρονικό ορίζοντα των επόμενων εβδομάδων.
Παρά το γεγονός ότι κινείται με αργά βήματα η Ευρώπη, εναρμονίζεται τελικά και δείχνει την αποφασιστικότητα και την ενότητα που χρειάζεται. Αυτό που ενδεχομένως θα χρειαζόταν περισσότερο, αυτήν ειδικά τη χρονική συγκυρία, είναι να φανεί ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις δικές της θέσεις, όταν η Τουρκία δείχνει την ασυνέπεια προς τον διάλογο και στην ειρηνική επίλυση της εκκρεμότητας που υπάρχει. Αυτό πρέπει να είναι πολύ πιο ξεκάθαρο. Μπορούμε να ασχολούμαστε με πάρα πολλές άλλες γεωγραφικές περιοχές στον πλανήτη, αλλά όταν ο κίνδυνος χτυπάει στην πόρτα μας, πρέπει την αποφασιστικότητα αυτή να τη δείχνουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Για την τουρκική προκλητικότητα
«Κόκκινη» γραμμή είναι η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όσον αφορά την κυριαρχία το ζήτημα είναι ξεκάθαρο και αφορά τα χωρικά ύδατα, που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα έξι ναυτικά μίλια, με το δικαίωμα πάντα της χώρας μας να τα επεκτείνει έως τα δώδεκα ναυτικά μίλια, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο στο μέλλον.
Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα. Είναι το ζήτημα που βρίσκεται προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και γι’ αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, προκειμένου να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα. Είναι μια εκκρεμότητα δεκαετιών στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιου είδους εκκρεμότητες, που υπήρχαν με την Ιταλία και την Αίγυπτο, τις λύσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, πατώντας πάνω στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας.
Δεν υπάρχει καμία ντε φάκτο κατάσταση στην παρανομία. Παράνομο ήταν το τουρκολυβικό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη πέρυσι το Φθινόπωρο, παράνομες είναι και όλες αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία και δεν δημιουργούν κανένα προηγούμενο. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποφασιστικότητα της καταδίκης απ’ όλους, από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία. Εμείς θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται. Και αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι, με την ψύχραιμη αυτοπεποίθηση που επιδεικνύουμε, να ενισχύουμε τις στρατηγικές μας συμμαχίες, για να νιώσει η τουρκική πλευρά την πίεση από παντού.
Για την πρόταση επέκτασης των χωρικών υδάτων από το ΣΥΡΙΖΑ
Γιατί δεν το έκανε τεσσεράμισι χρόνια; Όταν είναι κανείς στην Αντιπολίτευση, μπορεί να επιδιώκει μικροπολιτικά οφέλη υψώνοντας τόνους δεξιά και αριστερά. Όχι, όμως, στα εθνικά θέματα. Εδώ χρειάζεται σοβαρότητα. Και η σοβαρότητα επιδεικνύεται από την Κυβέρνηση. Νομίζουμε ότι και στη χθεσινή ενημέρωση που έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών σε όλα τα κόμματα, υπάρχει εθνική ομοψυχία. Πάνω σ’ αυτή θα χτίσουμε. Είναι σημαντικό αυτό. Ας αφήσουμε στην άκρη τις μικροπολιτικές κορώνες.
Για την στάση των Η.Π.Α.
Είναι ένα πάρα πολύ θετικό το κείμενο του κ. Μπάϊντεν. Αλλά και η σημερινή ηγεσία, όχι μόνο σε επίπεδο Προέδρου, αλλά και σε επίπεδο State Department έχει αποδείξει ότι έχει απομακρυνθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων και στηρίζει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις. Και αυτό γιατί είναι το δίκιο με το μέρος μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, και οι σύμμαχοί μας στέκονται στο πλευρό μας. Άρα, η στάση των Η.Π.Α. είναι πολύ εποικοδομητική όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Αυτό που χρειαζόμαστε σ’ αυτό το χρονικό σημείο είναι ψυχραιμία και συνεργασία με τους Ευρωπαίους και τους άλλους συμμάχους μας, προκειμένου να φτάνει το σωστό μήνυμα στην Άγκυρα.
Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
Τέτοιου είδους μορφώματα γεννιούνται και θεριεύουν μέσα σε καταστάσεις κρίσης. Το ίδιο έγινε στον Μεσοπόλεμο, το ίδιο έγινε και στην Ευρώπη, σε έναν βαθμό, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Στην Ελλάδα γιγαντώθηκε γιατί η οικονομική κρίση ήταν πολύ βαθύτερη και γιατί ένας λεγόμενος αντισυστημικός λόγος είχε περάσει σε μια μεγάλη μάζα συμπολιτών μας. Το πολιτικό σύστημα άντεξε. Η κοινωνία μας έδειξε ωριμότητα όσο προχωρούσαν τα χρόνια. Απέβαλε αυτά τα μορφώματα γιατί κατάλαβε ότι είναι νεοναζιστικά. Τα απέβαλε από το σώμα της, τα απέβαλε από τη Βουλή. Η Δικαιοσύνη, επίσης, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και το καταδίκασε ως αυτό που ήταν, ως εγκληματική οργάνωση. Πρέπει να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω. Και όταν υπάρχουν τέτοια ζητήματα, καταδικάζονται ομόθυμα από όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου και να προχωρούμε, για να αντιμετωπίζουμε και τις ουρές τέτοιων προβλημάτων, όπως τα πολιτικά δικαιώματα. Έχουμε πει ότι μετά την ανακοίνωση των ποινών, θα αναλάβουμε πρωτοβουλία για να λυθούν τέτοιου είδους ζητήματα.
Σχετικά με τον κορονοϊό
Η Κοζάνη είναι η πρώτη περιοχή που -με βάση τη νέα κατηγοριοποίηση της Ευρώπης και τη δική μας- μπαίνει σε αυτό το καθεστώς. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι όπου υπάρχουν ζητήματα πρέπει να επεμβαίνουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Γι’ αυτό επιβάλλεται αυτή η περιχαράκωση των κρουσμάτων, για να μην αποτελέσουν πηγή κινδύνου για ευρύτερες περιοχές. Θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες τα αυστηρά μέτρα στην περιοχή και ελπίζουμε να έρθει γρήγορα κάτω η επιδημιολογική καμπύλη. Αν χρειαστεί και σε άλλες περιοχές να ληφθούν τέτοια μέτρα, θα ληφθούν. Γιατί αυτό που έχει αποδείξει η Ελλάδα είναι ότι ενεργεί πιο γρήγορα, πιο νωρίς και πιο αποφασιστικά απ’ ό,τι κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και άλλες χώρες. Ας το κρατήσουμε αυτό. Ας εφαρμόσουμε τα υφιστάμενα μέτρα και δεν θα χρειαστούν νέα πολύ πιο επώδυνα, όπως αυτά που είδαμε με απαγορεύσεις κυκλοφορίας για παράδειγμα στο Παρίσι.
Δεν υπάρχουν σενάρια για πανευρωπαϊκό lockdown. Προτεραιότητά μας είναι σε συνεργασία με τους ειδικούς, καθημερινά, να ενεργούμε πιο γρήγορα απ’ ό,τι χρειάζεται, για να είμαστε πάντα μπροστά από την επιδημιολογική καμπύλη και όχι να την κυνηγάμε να την κατεβάσουμε.
Για πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό
Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για εκλογές. Εκλογές θα γίνουν το 2023. Αυτό που αποτυπώνουν όλες οι μετρήσεις, είναι μία εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Κυβέρνηση. Πιστεύουν ότι στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία -είτε είναι στην οικονομία, είτε στα εθνικά θέματα, είτε στα ζητήματα της πανδημίας- η Κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ζητούμενο της κοινωνίας είναι η φυγή προς τα μπρος με μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητά και φέρνουν μεγαλύτερο εισόδημα στον κάθε πολίτη και όχι η ενασχόληση με το παρελθόν.
Είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού οποιαδήποτε αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά για τη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη.